ZTE optužio Huawei za kopiranje dizajna kod Nexus 6P uređaja

Fotografija članka: ZTE optužio Huawei za kopiranje dizajna kod Nexus 6P uređaja

U kineskim je društvenim medijima ubrzo nakon predstavljanja prvog Google-ovog Nexus uređaja izrađenog od strane kompanije Huawei došlo do skandala povezanog sa kopiranjem.

Oglas

Glavni akteri ovog skandala su kineske kompanije ZTE i Huawei, a glavna optužba sastoji se u temi kopiranja dizajna ZTE Athena pametnog telefona i korištenja istoga na Nexus 6P uređaju. Ovu je optužbu iznio jedan od ZTE-ovih stručnjaka za marketing, pa se pitamo nije li ova mala predstava samo dodatna prilika ZTE-u da ostvari koji prodajni bod na tržištu.

Prije samog pojavljivanja Nexus 6P pametnog telefona često se područje njegove stražnje kamere uspoređivalo sa onim koje se nalazi na Nokia 808 Pureview modelu, a ovakav je crni pravokutnik kod kamere upotrijebljen  na nekoliko uređaja, ali do sada se s nijednim imenom nije povezivao nikakav skandal o kopiranju.  I u nekim smo prošlim modelima pametnih telefona nailazili na mnoge sličnosti u dizajnu koje nisu prouzročile nikakve optužbe, kao na primjer odluka kompanije ASUS da na svoje modele smartfona ugradi fizičku stražnju tipku – to nije potaknulo nikakve prijetnje niti optužbe od strane LG. Barem koliko mi znamo. :)

U međuvremenu ZTE nije presretan te Huawei i neka pojedinačna imena kompanije tagira i optužuje za plagijarizam i kopiranje Athena pametnog telefona. Ove su dvije kompanije dugogodišnji konkurenti na tržištu komunikacijske opreme, a u zadnje vrijeme posebice na tržištu pametnih telefona. Huaewei nije prvi puta suočen sa optužbama za plagiranje. Naime, neslužbene su optužbe bile izrečene i za kopiranje dizajna HTC One M9 smartfona kada je svijetlo dana ugledao Huawei Mate S, ali takve su optužbe brzo utihnule.

16-151001140449-50-660x440Pitamo se hoće li i ove glasine i optužbe ubrzo nestati ili će to ipak prerasti u nešto više, a do tada možemo samo komentirati da bi proizvođači pametnih telefona mogli jedni druge tužiti u krug s obzirom da je teško izmisliti nešto što na smartfonima već nije izmišljeno. :) Kod svakog bi modela smartfona mogli naći sličnost sa nekim drugim ukoliko to zaista želimo. Sigurni smo da će neka buduća vremena donijeti i neke nove i inovativne dizajne pametnih telefona, a do tada malo posuđenoga nikome neće škoditi. :)

Što vi mislite, postoji li naznake kopiranja na spornim modelima smartfona?

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.