ZTE Blade V – Test najjeftinijeg smartphonea sa 4-jezgrenim procesorom

Fotografija članka: ZTE Blade V – Test najjeftinijeg smartphonea sa 4-jezgrenim procesorom

ZTE linija smartphonea je bogata proizvodima. Kompanija ima u ponudi prave jeftinjake ali ne nedostaju skuplji modeli koji su opet jeftiniji u odnosu na razvikana poznata imena. Mi smo sada imali na testu (opet) jedan od kompanijinih jeftinjaka, ZTE Blade V. Za razliku od ostalih, pogoni ga 4 jezgreni procesor.

Oglas

ZTE Blade V, ima svoje prednosti i mane. Gledajući različitim očima potrošača one mogu biti za neke velike ili male. Mi ćemo ih vam iznijeti, kao obično profesionalno, bez uspoređivanja s modelima osobno favoriziranih brendova, kao što to neki drugi recenzenti čine.

Inspekcija dizajna

ZTE Blade V je dizajnerski klasični, jednostavan smartphone zaobljenih rubova profila  i glatkih do točke da su skliski. Dobro za skliznuti u džep ;) Vizualno  malo se razlikuje  od smartphonea. Rekli bi, njegova je nadogradnja.

– ZTE Blade V vs. ZTE Blade III-

Oko tijela u potpunosti izrađenog od plastike metalik plave boje,  dimenzija 126 x 64 x 10.9 mm i mase od 130 g,  je vrlo jak metalik okvir. Ukupna kvaliteta plastike je dobra, a svi elementi se čvrsto slažu.

USB priključak je na lijevom boku, nije na dnu ili vrhu kao kod većine smartphonea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrhu uređaja je dom za standardni 3.5 mm utor namijenjen za povezivanje slušalice i tipka za napajanje / zaključavanje zaslona. Ova tipka je vrlo mala i relativno se teže pronalazi pod prstom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na dnu je samo mikrofon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Desni bok je prazan.  Kapacitivni ekran IPS tehnologije ima dijagonalu 10.16 cm (4 inča) pogodan za korištenje jednom rukom. Razlučivost je 480 × 800 piksela, gustoće od 233 ppi. U odnosu na ZTE Blade 3, ima mnogo više boja, 16.7 million, ali to nije ništa spektakularno da bi se zasloni znatno razlikovali.  Na ovom zaslonu sve je umjereno, od boja, tonova, vidljivost na suncu do vremena u kome možete neprekinuto gledati u prikaz na njemu. Ali akcije poput pomicanja, otvaranja ili zatvaranja aplikacija rade dobro.  Zadovoljni smo reakcijom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moramo napomenuti da zaslon nije stakleni već je izrađen od plastike i turbo je magnet za otiske prstiju. Možda i nije toliko loše da je korištena plastika za prednji panel jer tako neće biti brzo ogreben kao što bi to bilo u slučaju staklene površine koja nema neku vrstu zaštite protiv manjih ogrebotina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Okvir oko zaslona je dosta širok. Na njegovom vrhu imamo višebojni LED indikator (crvene, zelene, žute boje ili mix sve tri boje), rešetku zvučnika i prednju kameru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ispod su tri android kapacitivne tipke:  Back – Menu – Home, pozadinski kratko osvjetljene kada uređaj nije u stanju mirovanja.

Stražnji poklopac prilično je klizav i poput prednjeg panela nema nikakvu zaštitu protiv otisaka prstiju. Na vrhu je malo uzdignuta leća kamere u srebrnim prstenu , a tik uz nju LED bljeskalica koja se može koristiti kao baterijska svjetiljka i mikrofon za poništavanje šuma. Prema dnu uočavamo drugi zvučnik.  Nije neke kvalitete i  spikerfon ima izobličenja. Melodije imaju dobru čujnost a vibracije su osrednje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 – ispod poklopca sve je standardno- 

 

Sklopovlje i funkcionalnost
Kao što ste mogli u samom naslovu pročitati, ZTE Blade V ima 4- jezgreni (Cortex-5A) Qualcomm Snapdragon MSM8225Q procesor takta na 1.2 GHz   u kombinaciji s Ardeno 203 GPU. Tijekom igranja zahtjevnijih igara osjeti se nedostatak RAMa i sporost nekih scena jer smartfone ima samo 1 GB za razliku od skupljih modela koji imaju 2 ili 3 GB RAM-a.

mjerenja

Za korištenje osnovnih aplikacija, snaga procesora definitivno nije problem kod ovog modela jer vidjeli smo da kretanje kroz zaslone i igranje manje zahtjevnih igara nema nikakvih problema, ali od 4 GB je korisnički dostupno samo između 1.5 – 2 GB i to bi mogao biti problem jer se kapacitet brzo može napuniti. Uređaj ovu particiju prepoznaje kao SD karticu. Ostatak od 2 GB se koristi od strane sustava i predmemorijskih podataka. Iako se multimedijski sadržaji mogu spremiti na vanjsku mikroSD karticu, teže je spremiti same aplikacije. Za to će vam bit potrebna neka od tipa i root pristup želite li  pomicati mapa iz jedne SD kartice na drugu ili zamijeniti unutarnje i vanjske SD kartice,  ako treba.
Za  povezivanje uređaj nema 4G značajke , ali ima WiFi i Bluetooth 4.0., FM radio i GPS. Podržane mreže: GSM: 850/900/1800/1900 MHz; UMTS: 900/2100 MHz Data: GPRS, EDGE, HSDPA 7.2, HSUPA

senzori

Baterija je kapaciteta 1800 mAh ali za umjerene korisnike, sa srednjom svjetlinom zaslona, autonomija  mogla bi biti dostatna za dva dana.  Uglavnom, skinete li ujutro ZTE Blade V s ispravljača i dalje će te imati dosta energije prije nego odete na spavanje osim ako ne koristite puno multimedijskih sadržaja i ne visite na društvenim mrežama. ZTE Blade V, nema nikakav mod za uštedu energije.

 

Android 4.1 i ZTE UI

 

ZTE Blade V,  koristi Android 4.1 sustav Jelly Bean  uz prilagođeno i prilagodljivo kompanijino korisničko sučelje. UI je gotovo identičan kao na modelima i .  Sustav za zaključavanje zaslona ima iste sigurnosne aspekte kao i ostatak Android vojske pod 4.1  sustavom. Ono što se razlikuje je dodatni način otključavanja ili bolje  da kažemo, brzi pristup aplikacijama kroz prećace grafički složene u cvijetnim laticama. Prečaci se mogu u potpunosti prilagoditi korisničkim potrebama. Ukupno ih ima šest. Ova opcija ostvaruje se kroz Mi- EasyAcces postavke.

Postoji pet početnih zaslona,  možete ih brisati ili dodavati prema potrebi. Padajuća obavijesna traka ima prečace za kontrolu WiFi povezivanja, autorotaciju zaslona, podatkovni promet, GPS, regulaciju svjetline itd. Glavni izbornik je redovna stara mreža aplikacija.  Možete  ih sortirati po abecedi ili  prema datumu. Ne mogu se pogledati u obliku popisa . Aplikacije mogu biti skrivene i izbrisane. Izbornik postavki funkcija je kao na svakom drugom Android smartphoneu. Što se tiče poruka, ZTE Blade nema niti ovdje odstupanja od normi. Ima sve tipične Google aplikacije: Gmail, e-mail, SMS / MMS, Hangouts i Google+ ali i Facebook i Twitter aplikacije. Aplikacije za pozive i kontakte rade na isti način kao i na svakom drugom smartphone Android 4.1 .

Mi-POP: ZTE  je dodao simpatičan Mi- POP virtualnu tipku koja proširuje  prikaz na punu veličinu zaslona, odnosno povećava stopu iskorištenosti ekrana za oko 10 % . Kad je tipka neaktivna, njenim povlačenjem prikazuje se  mini tipke: Povratak , Izbornik , Home i Nedavno otvorene aplikacije . Mi- POP se može povući bilo gdje na zaslonu kako bi se omogućilo korištenje samo jednom rukom . Moguće ju je staviti na rub zaslona za učinkovitije upravljanje.

Telefon aplikacija je nepromijenjena od stock verzije. Što se tiče kontakata, postoji uobičajeni dodatak za postavljanje omiljenih kontakata na zaslon. Veći dodatak omogućuje pristup do top devet kontakata i daje zgodno sučelje za interakciju s njima na početnom zaslonu.

Tipkovnica: Osima AOSP android tipkovnice moguće je koristiti tipkovnicu, inače omiljenu kod kineskih korisnika. Pisanje po TouchPal tipkovnici je vrlo jednostavno i lagano, sve se obavlja palcem, pritiskom i potezom. Možete upisati cijelu rečenicu bez podizanja prsta. TouchPal X Tipkovnica je pokušava predvidjeti sljedeće riječi dok pišete, radi pristojno, ali kao i sve tipkovnice neće biti savršena, na riječi predviđanja.

Internet:ZTE Blade V ima i standardni Android preglednik i Chrome . Koji god od dva uključena odaberete,  rade dobar posao renderiranja mrežnih stranica,  iako Chrome ima još nekoliko alata i postavke za prilagodbu aplikacija.

 

Multimedija

 

ZTE Blade V ima stražnju 5 MP kameru s LED bljeskalicom, autofokusom. Daje fotografije maksimalne rezolucije 2592х1944 točaka. Sučelje kamere ima određeni stupanj prilagodbe, podršku za osjetljivost, kontrast, oštrinu, ekspoziciju, balans bijele boje, panoramske fotografije, geo označavanje i razne efekte. Mogli bi reći, sučelje je razmjerno bogato za cjenovni rang.  Učinak kamere je relativno dobar. Fokus je uglavnom oštar  u centru  i postoje ima problema s bojama. Govoreći o zatvorenim snimkama, pobrinite se da koristite bljeskalicu. Sumirajući,  smartphone nema neku stani-pani kameru ali niti najgoru. ZTE Blade V može snimati samo 480p video, odnosno QVGA ili QCIF kvalitete.

Galerija ne nudi ništa novo i drugačije u odnosu, opet, na druge android 4.1 modele. Prihvatljiva je za upravljanje foto albumima i dijeljenje fotografija  na društvenim mrežama . Ona također  ima neke jednostavne značajke za uređivanje , kao što su obrezivanje, rotiranje , smanjenje efekta crvenih očiju , i filteri koji pomažu ispraviti boje ili ekspoziciju. ZTE Blade V pruža izvorne Google medijske aplikacije za reprodukciju glazbe i videa. YouTube aplikacija je također uključena.

———————————————————————————————–

Ukupni dojam:  ZTE Blade V ima bolji procesor od prosjeka u svom cjenovnom rangu i mogao bi dati dobro korisničko iskustvo ili temelj onima koji kreću u svijet smartphonea, ali isto tako i svim ne zahtjevnim korisnicima. Dobro se uklapa u smartphone masi a sjajna obrada uvijek izgleda kao da se reflektira svjetlost . Jasnoća poziva je sasvim dobra, bez smetnji. Ipak ako je velika buka na ulici morate malo više pritisnuti smartfone na uho. Cijena modelu kreće se od , ovisno o trgovcu.

– Dizajn –  

– Hardver – 

– Softver – 

– Multimedija – 

– Ukupni dojam – 

Konačna ocjena: 5,4 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.