Zopo ZP990 – TEST najnaprednijeg Dual SIM phableta sa 6“ zaslonom

Fotografija članka: Zopo ZP990 – TEST najnaprednijeg Dual SIM phableta sa 6“ zaslonom

U posljednje vrijeme pri ulasku u redakciju u testnom kutku više nema uobičajene tišine. Sada iz njega odjekuje : Nji hao ili Hao đju bu đian :)  To nas pozdravljaju s “Dobar dan. Nismo se dugo vidjeli“, naši elektronički prijatelji, mnogobrojni gadgeti pristigli na testiranje iz Kine. Budući da je danas bio najglasniji Zopo ZP990, koji neki trgovci imenuju Captain S, odlučili smo odmah završiti njegovo testiranje i riješiti se tog razmetljivca.

Oglas

 

Co. LTD je mlada kineska tvrtka koja se bavi proizvodnjom smartfona.  Osnovana je 2012 godine. Njihovi proizvodni pogoni djeluju vrlo profesionalno.  Izgleda da su im i takvi uređaji. U svom kratkom vremenu postojanja na smartphone tržištu, tvrtka ZOPO je zauzela drugu poziciju među omiljenim proizvođačima od strane kineskih teach entuzijasta. Sada kada ste saznali više o proizvođaču,  vrijeme je da se bacamo na detaljnu analizu i testiranje te vidimo što Zopo ZP990 phablet ima za ponuditi korisnicima.

Untitled3

Odmah ćemo napomenuti da  Zopo ZP990 ima ekran od 6-inča.  Ove duljine dijagonala ekrana  ili veće,   nisu prihvatljive svima. To pokazuju i statistički podaci: do kraja trećeg kvartala 2013., udio prodaje pametnih telefona sa zaslonom veličine ili više, nije bio veći od 3% tijekom ovog razdoblja.

Tehnička specifikacija

Procesor je 4 jezgreni MediaTek Cortex A7 MTK6589T takta 1.5 GHZ temeljen na 28nm tehnologiji a za grafiku brine PoweVR SGX544 GPU. Osvrnemo li se na memorijske kapacitete,  Zopo ZP990 ima 2GB RAM-a, 32 GB interne memorije i naravno podržava MicroSD kartice. Specifikacije hardvera prilično su dobre iako nisu tako visoke performanse kao što ih ima Snapdragon 600 ili 800 procesor.  Ali ipak, zahvaljujući snažnom hardveru koji je integriran unutra modela nismo vidjeli nikakav lag ili sporost u učitavanju aplikacija.  Brzina čitanja datoteka s USB flash diskova je također u redu.

Untitled456
Kvaliteta telefonskih poziva bila je jako dobra.  Bez  smetnji  ma gdje da smo se nalazili. Spikerfon će te teže ćuti u bučnim okruženjima ali nećete imati problema u nekom uredu ili kod kuće.  Jačina zvukova tonova melodija i vibracije su dovoljni da ništa ne propustite slučajno. Drugo je namjerno :))

Baterija Li-Ion 3879 mV,  kapaciteta 3000 mAh ima prilične dimenzije: 72 x 91 x 4 mm. Vrijeme punjenja je nešto malo više od dva sata. Njena autonomija nije fijasko. Mi smo proveli nekoliko testova i istaknuli bi jedno od mjerenja:
svjetlina zaslona 100%, uključen Wi-Fi za online video reprodukciju, isključene BT, GPS veze i podatkovni promet operatera: Dobili smo 5 sati i 42 minuta kontinuirane reprodukcije filmova.  Ekran je najviše crpio kapacitet- 62%.
Ukupno gledajući  s autonomijom baterije bez brige možete biti od jutra do odlaska na spavanje i ako ste jedan od žešćih korisnika. Isto tako, budući da 3G signal je slabiji (nema tako široku pokrivenost) kao 2G signal, zato bi vam se moglo desiti stalno prebacivanje s jednog na drugi,  živite li i krećete se na područjima gdje pokrivenost 3G signalom nije stabilna,  i time dodatno crpsti energiju baterije.

Zopo ZP990 podržava bežične tehnologije Wi-Fi 802.11 b / g / n (Wi-Fi Hotspot), DLANA, Bluetooth 4.0 + HID….

…. GPS potpomognut A-GPS podacima prikupljenim s Interneta. U prosjeku nas je detektiralo 7 satelita i stalno pratilo 4 do 5. Od hladnog starta do pronalaženja naše lokacije je vrijeme variralo,  ovisno gdje smo se nalazili i o potrebi za uključivanjem A-GPS podatkovnog prometa.

Inspekcija dizajna i funkcionalnih elemenata
Naš testni uzorak pristigao je u crnom matiranom plastičnom kućištu s soft – tach premazom na leđima. Time model nije klizak držimo li ga vlažnim ili znojnim rukama. Dimenzije phableta su 164.3x 83.4x 9.2 mm. Mase je 129 g bez baterije a uz uključenu bateriju teži 155 g.  Zopo će se uklopiti u nekim džepovima zahvaljujući  svom tankom profilu, ali svakako ne u svim džepovima. Da će kliznuti u uže traperice, zaboravite. Phablet nećete moći koristiti jednom rukom. Moj palac (radi se o ženskim rukama) je mogao dosegnuti do oko 50% ekrana. Morate koristiti dvije ruke u većini situacija.

Na lijevoj strani je tipke za glasnoću. Suprotna strana u istoj visini ima tipku za uključivanje/isključivanje uređaja ili zaslona. Obje tipke se mogu bez problema dohvatiti palcem ili kažiprstom. Imaju odlične povratne informacije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na dnu pronalazimo mikrofon i microUSB, koji podržava OTG.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrh ima 3.5 mm utor za mono/stereo slušalice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Iznad zaslona je tradicionalno prednja kamera, zvučnik, signalna LED-ica, svjetlosni senzori i senzor udaljenosti. Prednja kamera je 5 MP. Prosječne je kvalitete ali apsolutna dostatne za video pozive, otključavanje otkrivanjem lica  ili snimanje autoportreta. U potonjem slučaju nedostaje beauty mod,  jer curke koje vole raditi autoportrete ne mogu dotjerati one male sitne nedostatke  da bi izgledale savršeno.  Android funkcijske tipke s bijelim pozadinskim osvjetljenjem Home, Izbornik i Povratak su smještene  ispod zaslona.  Okvir oko zaslona je prilično uzak sa svojih 2.8 mm. Kapacitivni zaslon fizičkih dimenzija 5.72 x 10.16 cm i duljinom dijagonale od 11.66 cm ( 6 inča) podržava pet istovremenih dodira prstiju. Rezolucije je FHD 1920 x 1080 piksela gustoće 480 dpi  na 16 M boja. Vrijeme osvježavanja zaslona nije reprezentativno. Iznosi skromnih 45.13 Hz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaslon je zaštićen Gorilla Glass drugom generacijom ali što skuplja otiske, grrrrrrrrrrr. Odlikuje ga senzorska tehnologija (OGS) ili “senzor na objektivu.”  Ova tehnologija integrira dodirni sloj ( Touch Sensor ) i zaštitu ( Cover Glass ) u staklo.  Aktivna matrica LCDa je LPTS (Low Temperature Polysilicon LCD). Odnosno, umjesto jednog kristalnog silicija u čipovima je tanak filma tranzistora ( TFT), što omogućuje veće razlučivosti i bolju kvalitetu nego što je ona s amorfnim silicijskim podlogama. Kutovi gledanja imaju dobar učinak.

Untitled67

Prikazane boje na panelu su odlične uz visok kontrast i na sunčevoj svjetlost prikaz je dosta pristojan. Uspjeli smo uloviti jedan dan malo sunca :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uklanjanje poklopca je više nego jednostavno. Ispod poklopca pronalazimo čitač mikroSD kartica. Može se nositi s 64 GB TF karticama. Tu su i dva utora za SIM kartice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prvi slot usvaja mikroSIM kartice dok drugi standardne. Rade na principu standby-a što znači da nije podržan istovremeni poziv na oba broja.

dual SIM

Jednostavnije rečeno,   pričate li na jednom broju i nazove li vas netko na drugi broj u to vrijeme, automatski će biti prebačen na govornu poštu,  ali signal neće biti prikazan kao isključen na zaslonu. Svaki puta kada umetnete novu SIM karticu iskače prozor na kome piše “promijenjena je SIM kartica,” s prikazom nove SIM kartice i imenom telekom tvrtke. Simpa je da boja signal može se postaviti na plavu, narančastu, zelenu i ljubičastu boju, a mobilni broj može biti prikazan samo s prve 4 znamenke,  ili uopće ne biti prikazan.  Ako često koristite obje SIM kartice za glasovne pozive, predlažemo da postaviti opciju upita svaki puta kada pokrenete telefonsku funkciju. Isto tako, na telefonskom sučelju je moguće povlačenjem obavijesnog bara brzo se prebaciti na SIM1 ili SIM2.

Prema specifikacijama proizvođača su podržane 2G i 3G mreže te njihovi spektri: GSM 850/900/1800/1900MHz i WCDMA 850/2100 MHz. Znači da nećete imati problema s povezivanjem na 2 G mreže ali s 3G mrežama spektra 900 MHz bi mogli imati. Naime, sva tri naša operatera koriste 3G na 900 MHz van većih gradova, a 2100 Mhz u gradovima. Sukladno tome, tamo gdje 3G mreža nema mogućnost spajanja na 2100 MHz, prebacuje se na 900 MHz spektar. Budući da uređaj nema mogućnost detekcija navedenog spektra, prebacit će se na 2G 900 MHz spektar, odnosno na EDGE ( 2.5G), koji ima vrlo spor dowenload. Pogledajte  HAKOM-ove informacije. Napomenuli bi još nešto. Imate li problema s prijemom signala najbolje je da isključite sve mreže koje se ne koriste u Hrvatskoj. Odaberite kroz postavke iz popisa koju mrežu preferirate, odnosno njene frekvencije.

Android 4.2.2.

Inače, izvorni model dolazi s Aliyu OS-om,  sustavom “inspiriranim” Androidom. Temelji se na cloud uslugama. To znači da e-mail, web pretraživanje, vremenske promjene, GPS SMS poruke i fotografije se pohranjuju u oblaku. Ovdje moramo spomenuti da Google je naoštrio kandže pojavom u javnosti Aliyu OS-a, osjetivši snažnu konkurenciju. Tako su skoro otkazali suradnju Aceru,  koji je htio plasirati neke smartfone temeljene na ovom sustavu, upozoravajući ih da su članovi Open Handset Alliance, a  time su se obavezali da neće proizvoditi telefone s nekompatibilnim verzijama Androida.  Naš testni model Zopo ZP990, budući da je namijenjen tržištima izvan Kine,  pokreće Android 4.2. inačice. Podržava nekoliko jezika među kojima je i Hrvatski. Za model postoji nekoliko custom firmwarea među kojima su LEWAv5 i MIUIv5. Ovdje trebamo spomenuti da naš testni razmetljivac  nam je stigo  otključan na sve mreže i rootan. Nema nikakvih dodatnih kineskih aplikacija. Palac gore. Podržava ažuriranje sustava putem OTA.

Nakon otključavanja imate pristup početnim ekranima (do 9). Po defaultu, na zaslon se može vidjeti na vrhu Google tražilica,  koja omogućuje pretragu u telefonu ili na internetu.  Na početnim zaslonima mogu se staviti widgeti i aplikacije, promijeniti pozadine itd. Kod obavjesnog bara na jednoj strani su samo ikone, a proširivanjem vidljivi su svi prečaci za uključivanje ili isključivanje određenih funkcija koje su u potpunosti prilagodljive. Sve Googleove i android aplikacije su na spisku. Aplikacije se mogu kategorizirati u mape.  Veličina fonta i može biti prilagođena što će cijeniti oni koji koriste naočale. Izbornik i njegov način rada je sličan drugim Android temeljenim smartfonima.  Aplikacija Backup omogućava slati dokumente ili multimedijske materijale na cloud prostora kao što je Dropbox ili Google DriveMedijske aplikacije opet su standardne iz Android sustava: YouTube, Google Play Store za kupnju / najam sadržaja koja je ujedno povezana s Play aplikacijama za slušanje glazbe, čitanje knjiga, gledanje filmova / TV emisija.  FM  radio je vrlo osnovni, kao i njegovo sučelje.

Što se tiče poruka, nema ništa posebno implementirano od Android normi. Tu su sve tipične Google aplikacije: Gmail, e-mail, SMS / MMS, Hangouts, i Google+. Sve ove aplikacije funkcioniraju kao dobro dizajnirani alati za komunikaciju s drugima.

Tipkovnica:

tipkovnica

Unos znakova na tipkovnici jednom rukom je ograničen. Ali, predlažemo da odvojite nešto kuna i kupite na Google Playu aplikaciju koja bi mogla riješiti problem poput JB prof. , odnosno bilo koju drugu aplikaciju koja imaj podijeljenu tipkovnicu.

Internet: Prikaz internetskih sadržaja bilo da koristite Chrome preglednik ili Android izgleda odlično. Chrome preglednik ima više alata i kontrola ali za jednostavno pregledavanje bez obzira koji preglednik da uključite oba dobro rade posao renderiranja mrežnih stranica dok je zumiranje vrlo brzo.

Multimedija

Zopo ZP990 ima 13 MP kameru s LED bljeskalicom , F/2.2 otvora , 71.3 ° širok kut snimanja. Maksimalna rezolucija snimljenih fotografija  je u 16:09 formatu u 4096 x 2304 točaka  ( oko 9,4 MP), dok u 4:3 mjeri  4224 × 3168 točaka ( oko 13,38 MP).

postavke fotića

Sa softverske strane sučelje kamere je vrlo jednostavno. Na prvi pogled gotovo da nema osobitih postavki ali je moguće podesiti balans bijele boje, ISO vrijednost, zasićenost, oštrinu, svjetlina, finoću snimanja, odabrati različite scene ili HDR mod i panoramsko snimanje. Veliki ekran čini kadriranje jednostavnim.  Za obradu fotografija prisutno je foto obrezivanje, dodavanje filtra, zasićenost boja, svjetline ili kontrasta. U procesu primjene , dobili smo dojam da je brzina fokusa prilična i vrlo točna. Noćne snimke imaju problema s čistoćom, ali ništa što bi odskakalo od konkurencije. Boje na snimljenim fotografijama imaju uredna zasićenja. Fina kvaliteta detalja nije dovoljna ali je pristojna. Najbolje da kvalitetu snimljenih fotografija ocijenite sami:

Video podržava 1080p snimanje pri 30 sličica u sekundi.

Glazbeni svirač je izvorni android. Podržava MP3/WAV/AMR/AWB,FLAC, OGG , audio formate. Može se postaviti kao widget na zaključani zaslon putem kojeg možete pokrenuti reprodukciju, zaustaviti i preskakati pjesme. Podržan je FM radio. Nema ništa posebno u aplikaciji u odnosu na bilo koji android model. Video player je prilično dobar. Podržava reprodukciju 3GP MP4, MPEG4, datoteke. Može bez problema reproducirati bilo koji 1080p video. Ako niste zadovoljni playerom ili neki od codeca nije podržan poput RM, WMV, MKV, AVI formata , preporučamo da koristite MX Player pro. Istina morat će ga platiti ali nema problema s reprodukcijom bilo kojeg video formata.

———————————

Zopo ZP990 (Captain S) je phablet koji nema ništa za zavidjeti poznatim imenima u mobilnom tržištu. Znamo da kineska imena nemaju baš dovoljno povjerenja za kupnju kod nekih potrošača ali moramo napomenuti da Zopo je moguće kupiti u Hrvatskoj po cijeni od 3.499 kuna (nova je cijena 2.999 kuna, upravo nam javili!!!) i dolazi uz dvogodišnju garanciju. Jedini nedostatak bi mogla biti činjenica kako je jedini ovlašteni servis za cijelu Hrvatsku  u Koprivnici, no i tome su uvoznici doskočili – ako imate problem, samo pozovete besplatnu “Pickup & Return službu”,  oni će pokupiti i vratiti uređaj, tako da je ovo u konačnici u stvari dobra vijest za kupce. Ipak. Nije li vam potreban phablet s brdo natovarenog softvera kao što to ima Samsung Galaxy Note III, a za koji u 90% ste sigurni da ga nećete nikada pokrenuti, tada Zopo bi mogao biti odličan izbor jer je njegova savršena alternativa, plus što podržava dvije SIM kartice. Istina je da nema pen ali uvijek je moguće kupiti taj dodatak. Ono što je najvažnije, razlikuje se od konkurencije po tome što niti jedan Dual SIM model ne dolazi s tako visokim hardverskim standardima. Signal, zvuk i performanse baterije sve je u dobrom rasponu. Mogućnost korištenja memorijske kartice je nešto što bi dio korisnika također moglo privući modelu. U pakiranju osim standardne opreme dolazi i dodatna baterija. SAR je 0.5W/kg.

 

– Dizajn –  

– Hardver – 

– Softver – 

– Multimedija – 

– Ukupni dojam – 

Konačna ocjena:  8 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.