Znate li – oni vas mogu vidjeti na web kameri bez vašeg znanja!

Fotografija članka: Znate li – oni vas mogu vidjeti na web kameri bez vašeg znanja!

U posljednje ste vrijeme možda negdje čuli kako je moguće špijunirati korisnike i preko ugašene web kamere na prijenosnom ili stolnom računalu. Kako se zaštititi?

Oglas

Lako, jednostavno i jeftino. Ova se zaštita stručno naziva “pokrivalo za web kameru” (webcam cover). Mnoge tvrtke već proizvode ove plastične pločice koje možete staviti na web kameru vašeg računala. Prema informacijama hrvatskog Centra za sigurniji Internet (CSI), na adrese škola stiglo je više od 1.000 pokrivala za web kamere što nije niti približno dovoljno, ali je korak u pravom smjeru.

O tome kako se koristi pokrivalo za web kameru nećemo pisati jer je izuzetno jednostavno, a upute možete pronaći i na .

Ono što je važno napomenuti je kako ne morate imati baš ovakvo pokrivalo za kameru kakvo vidite na slikama, jer na kameru možete zalijepiti papirić, neprozirnu naljepnicu, pa čak i flaster :)

Sve je to sjajna zaštita od neželjenih pogleda. Zamislite situaciju u kojoj vodite ljubav sa svojom djevojkom ili dečkom… laptop je upaljen, a možda je “netko tamo daleko” upalio i vašu kameru te gleda što radite… ili još gore – snima…

Znate kako kaže ona narodna – bolje spriječiti nego liječiti!

Kako vas netko neovlašteno može gledati kroz web kameru?

Vjerojatno ako se na vaše računalo instalirao odgovarajući virus koji omogućuje neovlaštenu aktivaciju kamere na vašem računalu s udaljene lokacije. Neki će reći kako se prilikom aktivacije pali i LED notifikacijsko svjetlo na nekim računalima, no hakeri znaju i to isključiti tako da kamera radi a da to vi i ne znate. Pa to je i bit špijuniranja, zar ne? :)

Ovo je bila priča o zaštiti korisnika koji imaju web kameru na stolnom ili prijenosnom računalu. A što je s pametnim telefonima i tabletima, može li se neovlašteno špijuniranje dogoditi i na njima? Može, ne postoji stopostotna zaštita. Vjerojatnost je daleko manja, ali treba uvijek biti oprezan.

Velika većina korisnika ostavlja pametni telefon na poleđinu, tako da je prednja kamera okrenuta prema gore tako da može zahvatiti dio prostora u kojem se nalazite, vjerojatno i vas. Postoji li zaštita i za kameru na smartfonu? Postoji, vidi sliku niže.

Gdje kupiti ove zaštite za web kamere? Upišite u Google ili na eBayu “webcam cover” i izbacit će vam hrpetinu mjesta gdje to možete kupiti.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.