Znate li – komercijalno globalno tržište bespilotnih letjelica vrijedi oko 127 milijardi dolara?

Fotografija članka: Znate li – komercijalno globalno tržište bespilotnih letjelica vrijedi oko 127 milijardi dolara?

Očito je kako (r)evolucija s bespilotnim letjelicama utječe na promjenu svih gospodarskih sektora: od poljoprivrede do filmske industrije, što pokazuje i najnovije istraživanje PwC-a o komercijalnim primjenama tehnologije bespilotnih letjelica.

Oglas

Bespilotne letjelice će utjecati na gospodarstvo

S obzirom na to da će bespilotne letjelice imati utjecaj na poslovanje poduzeća u velikom broju gospodarskih sektora, PwC je u Poljskoj uspostavio globalni centar izvrsnosti u kojem se klijentima pomaže riješiti poslovne izazove pomoću bespilotnih letjelica i analitike podataka.

Primjena tehnologije bespilotnih letjelica u postojećim poslovnim procesima omogućuje poduzećima iz tih gospodarskih sektora da stvore nove poslovne modele. Svaki gospodarski sektor ima različite potrebe pa su stoga potrebne i različite vrste rješenja baziranih na bespilotnim letjelicama i različitih funkcija bespilotnih letjelica. Nekima je važna brzina leta i nosivost, dok se drugi žele usredotočiti na rješenja koja daju podatke visoke kvalitete u stvarnom vremenu na isplativ način.

Vrlo sam ponosna što smo upravo u srednjoj i istočnoj Europi otvorili globalni centar izvrsnosti u kojem se klijentima pomaže pomoću bespilotnih letjelica i geoprostorne analitike podataka. To je prvi PwC-ov tim te vrste u svijetu. Mislim da nije nimalo iznenađujuće da je takav tim formiran upravo u našoj regiji. Svjedoci smo stvarnih promjena u poslovnoj kulturi srednje i istočne Europe. Poslovni se uspjeh u našoj regiji dugo vremena temeljio na konkurentnim cijenama, no sada naši klijenti i kolege iskazuju stvarnu želju da se konkurentnost temelji na vrijednosti stvorenoj putem inovacija.
– Olga Grygier-Siddons, glavna izvršna direktorica PwC-a za srednju i istočnu Europu
Vodimo razgovore s nekoliko velikih poduzeća iz različitih gospodarskih sektora o načinima na koje mogu upotrijebiti bespilotne letjelice za poboljšanje svojih poslovnih procesa. To nas je potaklo na razmišljanje o potencijalnoj vrijednosti globalnog tržišta za rješenja bazirana na bespilotnim letjelicama. S obzirom na procijenjenu tržišnu vrijednost komercijalnih primjena višu od 127 milijardi dolara, bespilotne letjelice prestaju biti novost i postaju nezamjenjiv poslovni alat.
– Michal Mazur, partner i voditelj rješenja baziranih na bespilotnim letjelicama za PwC u srednjoj i istočnoj Europi

“Clarity from above” izvješće

Prema PwC-ovom izvješću „Clarity from above“ može se govoriti o tržišnoj vrijednosti rješenja baziranim na bespilotnim letjelicama višoj od 127 milijardi dolara. To je, prema PwC-ovim predviđanjima, vrijednost postojećih poslovnih usluga i rada koje će se u budućnosti vjerojatno zamijeniti rješenjima baziranim na bespilotnim letjelicama. Gospodarski sektor u kojem primjena bespilotnih letjelica ima najveće izglede jest infrastruktura u kojoj se govori o tržišnoj vrijednosti od otprilike 45,2 milijarde dolara.

Bespilotne letjelice s kamerama i senzorima pružaju poduzećima diljem svijeta potpunije podatke. Također se koriste u prijevozu i preciznim poslovnim aktivnostima te tako sve više utječu na poslovne strategije poduzeća.

Mobilnost i visoka kvaliteta podataka

Rješenja bazirana na bespilotnim letjelicama najprikladnija su za sektore u kojima je potrebna mobilnost i visoka kvaliteta podataka. Točnije, poduzeća koja upravljaju imovinom koja je raspršena na širem području već se dugi niz godina suočavaju s problemima koje nova rješenja baziranim na bespilotnim letjelicama mogu riješiti. Velike koristi od uvođenja bespilotnih letjelica u svakodnevno poslovanje mogu imati poduzeća u sektoru velikih kapitalnih projekata, održavanja infrastrukture i poljoprivrede. S povećanjem kvalitete i dostupnosti podataka, u sektorima osiguranja i rudarstva moglo bi doći do poboljšanja procesa. Cijeli sektor prijevoza zasigurno će promijeniti koncept dostave krajnjem primatelju (eng. last-mile delivery).

Jedna od osnovnih primjena bespilotnih letjelica jest u nadzoru izgradnje i održavanja postojeće infrastrukture. Bespilotne letjelice koriste se i u prijevozu za dostavu krajnjem primatelju, kao i u poljoprivredi i to ne samo za prikupljanje i brzu analizu podataka o zemlji i usjevima nego i za precizno oprašivanje biljki.

PwC povećava svoje mogućnosti poslovnog savjetovanja kako bi pomagao klijentima tijekom cijelog životnog ciklusa njihovih poslovnih projekata, tj. od strategije do provedbe. Provedba poslovnih projekata sada podrazumijeva jaku tehnološku komponentu. Zbog toga ulažemo u naš tehnološki razvitak kupnjom specijaliziranih tehnoloških poduzeća kao što je Outbox i razvojem vlastitih tehnoloških usluga kao što je naš tim za rješenja bazirana na bespilotnim letjelicama.
– Piotr Romanowski, voditelj zadužen za usluge poslovnog savjetovanja u PwC-u u srednjoj i istočnoj Europi

PwC-ov centar izvrsnosti

Drone Powered Solutions (rješenja bazirana na bespilotnim letjelicama) naziv je novo uspostavljenog PwC-ovog globalnog centra izvrsnosti koji je usmjeren na upotrebu tehnologije bespilotnih letjelica i analitike podataka u poslovanju. Uspostavljen je u Poljskoj, državi koja je 2013. godine postala prva zemlja u svijetu koja je uvela sveobuhvatan pravni okvir i institucije za komercijalnu upotrebu bespilotnih letjelica. Naš je tim proveo niz komercijalnih projekata za klijente iz Poljske. Osim samog upravljanja bespilotnim letjelicama koje se podugovara, sve ostale tehnologije koje se zasnivaju na bespilotnim letjelicama razvio je PwC. Primjer bi bila aplikacija za geoprostorni prikaz podataka koja timu omogućuje da klijentima na jednostavan i intuitivan način na mobilnim uređajima predstavi podatke koje su bespilotne letjelice prikupile.

Cijelo izvješće „Clarity from above“ možete naći na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.