Znanstveni kalkulator HP-35 dobio priznanje udruženja IEEE

Fotografija članka: Znanstveni kalkulator HP-35 dobio priznanje udruženja IEEE

Znanstveni kalkulator HP-35 dobio priznanje udruženja IEEE

Kalkulator HP-35 na tržištu se prvi puta pojavio godine 1972. U to je vrijeme to bio prvi znanstveni kalkulator veličine dlanovnika, uz pomoć kojega se moglo izvoditi četiri osnovne računske operacije – zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje.

Znanstveni kalkulator HP-35, koji je ime dobio po svojih 35 tipki, izvodio je sve operacije koje su se izvodile uz pomoć logaritamskog računala, s preciznošću do10 znamenaka, i mogao je odrediti decimalni zarez ili potenciju broja deset na nizu od 200 dekadskih jedinica. Ta je kombinacija značajki logaritamsko računalo, koje su do tada koristile generacije inženjera i znanstvenika, učinila zastarjelim.

HP-35 bio je HP-ov prvi proizvod koji je sadržavao i integrirane sklopove i diode koje emitiraju svjetlost (LED). Obje tehnologije razvijene su u HP-ovoj središnjoj istraživačkoj jedinici HP Labs.

Kalkulator HP-35 predstavljao je inovativni vrhunac mehaničkog dizajna, vrhunske tehnologije, razvoja i aplikacije algoritama – jedinstvenih rješenja u vrijeme njegova nastanka.

"HP-35 u potpunosti je promijenio način rada inženjera, matematičara, znanstvenika i studenata, pružajući svima nezapamćenu prenosivu računalnu moć," istaknuo je Jason Zajac, potpredsjednik i generalni direktor HP-ove poslovne jedinice Worldwide Attach Group. "Kalkulator HP-35 bio je prvi HP-ov elektronički uređaj namijenjen potrošačima. Nakon tog sjajnog početka HP je nastavio uvoditi promjene i širiti tehnološki portfelj. Spomenuti portfelj proizvoda trenutno uključuje računalna rješenja koja na dinamičan način bilježe fizičke podatke, ali i vrhunsku tehnologiju osjetljivu na dodir (touch technology) koja mijenja način na koji ljudi komuniciraju s tehnologijom."

Znanstveni kalkulator HP-35 razvijen je nakon što je suosnivač tvrtke HP Bill Hewlett izazvao HP-ove inženjere da iskoriste tadašnje stolno računalo HP-9100 i stvore uređaj sličnih sposobnosti, ali džepne veličine. Iako je prema inicijalnom istraživanju tržišta takav uređaj bio preskup (395 američkih dolara), HP je prepoznao njegovu važnost i uočio potrebu za negovim korištenjem, te se unatoč svemu bacio na posao. I dok su u HP-u očekivali kako će prodati 10.000 komada i tako doći na pozitivnu nulu, potreba za kalkulatorom premašila je sva očekivanja te prodano je više od 100.000 kalkulatora tijekom prvih godinu dana nakon izlaska uređaja na tržište.

Udruženje IEEE ustanovilo je program obilježavanja prekretnica na području elektrotehnike "Electrical Engineering Milestones" godine 1983. kako bi obilježilo značajna postignuća u povijesti elektroničke i elektrotehničke industrije. Kako bi osvojile ovo prestižno priznanje, tehnologije moraju pokazati da su prevladale vremena. Trenutno je na svijetu manje od stotinu IEEE-vih prekretnica; među njima je i rad Benjamina Franklina s elektricitetom te Voltin pronalazak baterije.
"Znanstveni kalkulator HP-35 pomogao je ubrzati dolazak tehnoloških promjena te iz temelja promijenio inženjersku profesiju omogućivši gotovo trenutačne, iznimno precizne izračune bilo gdje i bilo kada," istaknuo je Lewis Terman, predsjedavajući IEEE-a za 2008. godinu. "Kalkulator HP-35 omogućio je izvođenje složenih izračuna gdjegod da su bili potrebni, uz brzinu i preciznost daleko veće od onih logaritamskog računala. Kalkulator je odigrao ključnu ulogu u životima i projektima bezbroj inženjera i znanstvenika."

IEEE-v certifikat kojim se potvrđuje kako je tvrtka osvojila tu prestižnu nagradu bit će stalno izložen u poslovnoj jedinici HP Labs u kalifornijskom gradu Palo Alto, gdje je HP-35 i razvijen.

Uvođenjem kalkulatora HP-35, HP je započeo novu eru u računalstvu te iznova definirao način na koji studenti, stručnjaci i potrošači uče uz pomoć računalnih tehnologija, odnosno podučavaju iste i koriste ih u različite znanstvene, financijske, obrazovne i opće svrhe.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.