ZIP – prvi poslovni inkubator danas počeo s radom, hrvatska start-up scena se razvija

Fotografija članka: ZIP – prvi poslovni inkubator danas počeo s radom, hrvatska start-up scena se razvija

Povodom službenog otvorenja i početka rada Zagrebačkog  Inkubatora Poduzetništva danas je u prostorima na Sveučilištu u Zagrebu u Zvonimirovoj ulici 8 održana konferencija za novinare.

Oglas

Nakon znakovitog gostovanja krajem rujna, na kojoj su strani investitori pozitivno komentirali inovativnost i potencijal domaćih startup projekata, a u jedan od njih i uložili, hrvatska startup scena se nastavlja razvijati – Zagreb konačno dobiva prvi, dugoočekivani poslovni inkubator usmjeren specifično na startupe. Zagrebački Inkubator Poduzetništva, skraćeno ZIP, primat će poglavito ICT projekte u najranijoj fazi razvoja, tzv. seed-stage. Hrvatski anđeo investitor i suosnivač ZIP-a Mihovil Barančić pojasnio je kako se najčešće radi o raznim uslugama i servisima baziranim na web i mobilnim tehnologijama.

Ima ih usmjerenih na krajnje potrošače (B2C), ali sve više ih se okreće i prema poduzećima (B2B). Obično ih pokreću studenti motivirani idejom i poduzetničkim impulsom, a ZIP je tu kako bi tim poduzetnicima novog doba, koji kao pravilo u početku nemaju ni osnovanu tvrtku, povećao šanse za uspjeh i pružio izuzetno povoljne uvjete za razvoj njihovih projekata: prostor i infrastrukturu za rad, kvalitetnu medijsku ekspoziciju, mentorsku mrežu preko koje se mogu povezati sa stručnjacima za marketing, business development, trgovačko i patentno pravo i sl., te brojne druge koristi i pogodnosti. Ivo Špigel, predsjednik udruge ZIP naveo je kako je formiranje ZIP mentorske mreže upravo u tijeku, a činit će je istaknuti predstavnici poduzetnika, pokretača startup projekata, poslovnih anđela, investitora i drugih uglednih stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva.

Osnovni koncept operativnih aktivnosti ZIP inkubatora zamišljen je na način da se primljeni timovi bave razvojem u novouređenom prostoru pod nazivom ZIP.Factory na adresi Remetinečka cesta 7, Zagreb, dok se okupljanja i predavanja za veći broj ljudi, u organizaciji ZIP-a ili neke od brojnih udruga s kojima surađuje, održavaju u prostoru ZIP.Events na Sveučištu u Zagrebu u Zvonimirovoj ulici 8.

Najaktivniji hrvatski anđeo investitor i još jedan od osnivača ZIP-a Saša Cvetojević dao je nešto više informacija o ZIP.Factory prostoru za rad: „Što se tiče infrastrukture, timovima smo osigurali kvalitetne uredske prostore i brzu vezu na internet, a u bližoj budućnosti planiramo dokupiti i mobilne uređaje za testiranje aplikacija, dakle tablete i mobitele bazirane na popularnim platformama. Timovi su još u ponedjeljak započeli s radom i imaju odlične prve dojmove o cjelokupnom ambijentu.“ Na konferenciji je prikazana video snimka iz nove lokacije, na kojoj se moglo vidjeti živahno uređenje prostora te zaviriti u radni dan nekoliko članova primljenih timova.

Zagrebački Inkubator Poduzetništva se od samog početka aktivno i snažno povezuje s partnerskim i srodnim institucijama i udrugama. Danas je napravljen još jedan korak naprijed – netom prije konferencije za novinare potpisan je Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i ZIP-a. Sporazum su potpisali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Aleksa Bjeliš i predsjednik udruge ZIP Ivo Špigel.

U sklopu brojnih novosti ZIP je sa zadovoljstvom objavio i formiranje International Advisory Boarda koji čine vodeći europski i američki investitori i voditelji uspješnih startup programa.
Board čine:
– Carlos Eduardo Espinal, Partner, Seedcamp (London)
– Stefan Glaenzer, Partner, Passion Capital / White Bear Yard (London)
– Nenad Marovac, Managing partner, DN Capital (London)
– Dave McClure, Sith Lord, 500Startups (Silicon Valley)
– Antti Ylimutka, Captain, StartupSauna (Aalto, Finska)

“Kolege koje smo okupili na Boardu pomoći će nam da u najkraćem mogućem roku razvijemo aktivnosti ZIP inkubatora. Od Finske, preko Londona do Silicijske doline, redom se radi o najjačim imenima globalne startup scene. Svatko od njih je na svoj način motiviran i zainteresiran pomagati u izgradnji mostova i veza između hrvatske i globalne poslovne zajednice. Njihov pristanak na naš prijedlog za suradnju za nas je izuzetno motivirajući pokazatelj da već u prvim danima ZIPa idemo pravim putem.” rekao je Špigel.

Nazočne je svojim prisutstvom počastio i veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj Nj.E. David Arthur Slinn. Ukratko je opisao londonsku startup scenu te najavio posjet odabranih hrvatskih startupa londonskom Tech Cityju kao i predstavljanje na Croatian Startups London Showcase događaju, sve u organizaciji Britanskog veleposlanstva u suradnji s HAMAG-om, BICRO-m i Netokracijom.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici ZIP-ovih ključnih partnera: prof.dr.sc. Saša Zelenika, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, prof.dr.sc. Bojan Baletić, prorektor za prostorni razvoj i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Srđan Novak, voditelj Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, te Igor Strejček, direktor odjela upravljanja distributivnim kanalima Erste & Steiermärkische banke, glavnog sponzora ZIP-a. Redom su izrazili veliko zadovoljstvo intenzivnom aktivnošću ZIP inkubatora te obećali pružiti još veću podršku u budućnosti.

PRVI TIMOVI KOJI SU UŠLI U ZIP:
•  Fieldpod -pametna organizacija poslovnih operacija na terenu
• Content KOD -web servis i mobilna aplikacija za detaljne informacije o sastojcima i aditivima u prehrambenim artiklima
• BackWay -BackWay vam pomaže vratiti se pravim putem. ČAK I OFFLINE!
• Indoor Vision -Indoor navigation of the future! :)
• Publiconn -društvena mreža za organizacije koje su korisnici EU i ostalih javnih fondova
• Mash.me -sustav zabave za Xbox Kinect
• Šminkerica -beauty community
• Digitalna distribucija -distribucija knjiga i multimedijskih sadržaja putem interneta

HRVATSKI STARTUPI KOJI IDU U LONDONSKI TECH CITY:
• Hipersfera -a young R&D Company from Zagreb, Croatia, developing an autonomous stratospheric airship
• Once -unique, sophisticated software application specifically for the analysis of football matches
• Sidekickr -‘Making TV smart and social’
• Code Anywhere -code editor in a browser with an integrated ftp client, and all popular web formats supported
• Mash.me -entertainment service for Xbox Kinect
• Rimac automobili -guys who are making fastest electric cars in the world!
• Trillenium -real retail experience on the web
• SmartRM -enabling control over who uses your files and how
• PhotoPay -technology for real time recognition of bills and payment slip forms
• Eye Know -targeted advertising based on car plate and face/age recognition technology

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.