Želite 4K? Zaostali ste, Japan Display je već napravio 8K ekran od 17,3 inča!

Fotografija članka: Želite 4K? Zaostali ste, Japan Display je već napravio 8K ekran od 17,3 inča!

Eh, ti Japanci, nikada nemaju mira! Jedan od lidera u proizvodnji ekrana, Japan Display Inc (JDI), predstavili su svoj novi ekran s rezolucijom od čak 8K. Ako sanjate o 4K, već ste zaostali… :)

Oglas

U posljednje su se vrijeme i kod nas počeli pojavljivati 4K TV-i, i prijenosna računala, kao i monitori, o čemu smo već nebrojeno puta . No, već se najavljuje nova tehnologija koja se testira u Japanu, a koja donosi visoke rezolucije od čak 8K. Kad već spominjemo Japan, znate da oni već odavno emitiraju u 4K? :)

Dakle, Japan Display je napravio 17,3 inčni ekran LCD 8K modul radi na frekvenciji osvježavanja od 120 Hz. Ako vas zanima gustoća zapisa, ona je 510 ppi (točaka po inču), što znači kako će prikazani sadržaj imati nevjerojatnu dubinu i žive boje. Ovo su već rezolucije koje vam daju osjećaj kako možete progurati ruku kroz ekran :)

S obzirom na ovakve visoke rezolucije, spominje se kako prve primjene neće biti u komercijalnoj prodaji (iako će naravno doći!) nego u medicini gdje je upravo taka detaljnost potrebna. Naravno, spominju se i gameri, populacija koja ne pita koliko košta nego samo koliko je to jako.

Zanima nas kako će ovi ekrani visoke rezolucije moći “žvakati” procesori, a isto tako pitanje je i koliko će baterija moći izdržati ove napore. Ono što je poznato je kako je ovaj 8K LCD monitor napravlje od poli-silikona niske temperature (Low Temperature Poly Silicon, LTPS), a spominje se i osvjetljenje od 500 cd/m2, te kontrast od 2000:1.

Inače, znate li koliko je to 8K? To je 4x veća rezolucija od 4K, odnosno 16x jača rezolucija od nama standardnom Full HD (1080p). Kako to izgleda u nekim odnosima pogledajte na slici niže.

Ono što smo saznali je kako će se ovaj 8K monitor pojaviti na CEATEC 2015 sajmu u Japanu, a koji se održava u Tokiju od 7-10. ovog mjeseca.

Za one koji ne znaju, JDI je kompanija koju su zajednički osnovali Sony, Toshiba i Hitachi, a kako bi dominirali u razvoju ekrana za različite uređaje. Čini se kako im ide jako dobro… :)

I za kraj nešto zanimljivo – prikaz nekih američkih gradova u 4K time lapse videu. Kako će to tek izgledati onda u 8K? :)

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.