Zdravstvo ide u nove IT projekte – dobar informatičar vrijedi koliko i dobar kirurg!

Fotografija članka: Zdravstvo ide u nove IT projekte – dobar informatičar vrijedi koliko i dobar kirurg!

Riječi su to ministra zdravlja prof.dr. Rajka Ostojića na središnjem okruglom stolu o izazovima u provedbi nacionalnih projekata na konferenciji HospITal days.

Oglas

Ova izjava dodatna je potvrda orijentacije Vlade, koja je pokazala jasnu strategiju kad je u pitanju informatizacija zdravstva. Osim predstavljanja prvih iskustava s nedavno pokrenutim projektima eListe i eNaručivanje koje na nacionalnoj razini nemaju ni mnoge naprednije države, najavljeni su i novi projekti poput eKartona. Ravnatelj HZZO-a dr. Siniša Varga pojasnio je kako će uvođenjem tog projekta i pacijenti moći imati uvid u svoje nalaze u svakom trenutku i na svakom mjestu.

Uz ministra i ravnatelja Vargu, na okruglom stolu sudjelovali su još pomoćnica ravnatelja HZZO-a za informatičku tehnologiju mr. Tatjana Prenđa Trupec, ravnatelj KBC-a Zagreb doc.dr.sc. Zlatko Giljević, ravnatelj KB Dubrava dr.sc. Dragan Korolija Marinić, ravnatelj SB Novi Marof mr. Mladen Smoljanec i predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić.

Govoreći o projektima u zdravstvu Prenđa Trupec je istaknula kako će od 2014. godine Hrvatskoj na raspolaganju biti strukturni fond, a stanje s informatizacijom zdravstva usporedila je sa situacijom u Litvi uz napomenu kako su tamo za projekte uglavnom korišteni fondovi Europske unije, dok se kod nas sve do sada financiralo iz državnog budžeta. Šifriranjem lijekova, opreme, postupaka i standardizacijom, HZZO će omogućiti lakše praćenje troškova i upravljanjem poslovnim procesima, što će dovesti do velikih ušteda.

„Najbolje prakse pokazuju da primjena novih tehnologija u zdravstvu dovodi do realnog smanjenja troškova te donosi brojne prednosti kako za pacijente tako i za liječnike, medicinske sestre i sve zaposlene u ovom sektoru. Ukoliko želimo ostvariti napredak u našem zdravstvenom sustavu moramo shvatiti da je ulaganje u zdravstvo i njegovu informatizaciju dugoročno ulaganje s višestrukom isplativošću. Tehnološka rješenja uvelike povećavaju efikasnost zdravstvenog sustava koji je od krucijalne važnosti za društvo i svakog pojedinca“, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Govoreći o budućnosti hrvatske medicine, ministar Ostojić rekao je i kako je to brand koji će biti profitabilan. „Moramo učiniti dostupnost prema svim građanima Hrvatske, a onda ići u izvoz. Hrvatska medicina će biti visoko profitabilna“ predstavio je svoju viziju ministar Ostojić i dodao kako jamči da će se ona i dogoditi.

Uz organizatora IN2 i partnera Hrvatski Telekom, konferenciju su podržali srebrni sponzori Microsoft, Hewlett Packard, Recro-net, regularni sponzori Medavis, VamsTec i Info kod te medijski pokrovitelji tportal.hr, Mreža, Rep.hr i Poslovni dnevnik.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.