Završena 11. QED konferencija – harmonija i radost dijelovi su poslovnog okruženja

Fotografija članka: Završena 11. QED konferencija – harmonija i radost dijelovi su poslovnog okruženja

U organizaciji tvrtke CROZ u Zadru je više od 200 sudionika su kroz predavanja, radionice i praktične primjere iz prakse doznali kako izgraditi poticajno radno okruženje i stvoriti harmoniju unutar organizacije i timova.

Oglas

Softverska industrija, ali i većina drugih industrija i sektora, suočavaju se s istim problemom – kako poslovni i organizacijski kaos pretvoriti u red. Kako stvoriti korporativnu kulturu u kojoj, unatoč svim svakodnevnim izazovima, vlada harmonija, a zaposlenici i dalje ostaju produktivni, inovativni i kreativni?

Ovogodišnji glavni govornik Richard Sheridan direktor tvrtke Menlo Innovation i autor knjige Joy.Inc, na vlastitom je primjeru otkrio sudionicima kako je izgradio timsku kulturu fokusiranu na poslovnoj vrijednosti – radosti: „U jednom trenutku života našao sam se u situaciji da nisam znao kako dalje, radio sam, a posao nikad nije bio odrađen, odljubio sam se od vlastite struke i našao u kaosu. Tada sam shvatio da je vrijeme za promjenu. Shvatio sam da struktura tvrtke mora biti jednostavna, mjerljiva i vidljiva te da u fokusu moraju biti međuljudski odnosi. I krenuli smo s eksperimentima. Naši timovi rade u paru, na jednom računalu, imamo open office, imamo dnevne stand-up sastanke, slušalice su strogo zabranjene na poslu, zabranjeno je i komuniciranje putem chatova, a u naš ured djelatnici mogu dovoditi djecu. Možete li sve ovo uopće zamisliti u vašoj organizaciji?“

Kako riješiti složene probleme kroz koncept računalnih igara sudionicima je otkrila Phaedra Boinodiris, IBM leader za serious gaming i gamification. Mnogi drugi stručnjaci poput Joachima Guckera i Thorstena Gresslinga iz tvrtke ARS te Tihomira Cirkvenčića iz IBM-a, kroz praktične su primjere pokazali kako su oni unutar svojih organizacija postigli harmoniju.

Da je za postizanje harmonije nužna sinergija generacija pokazali su Marin Trošelj iz STEMI-ja te gosti njegovog okruglog stola, učenici Marta Paladin, Magda Topić i Fran Zekan. Unatoč mnogim problemima  u obrazovnim institucijama koje guše strast i ljubav prema otkrivanju i stvaranju, a zahvaljujući učiteljima i mentorima koji su nesebično odvajali svoje slobodno vrijeme, oni su uspjeli zadržati svoju strast. Starije generacije moraju ulagati u mlade, a mladi to iskoristiti na najbolji mogući način kako bi društvo i svijet u kojem živimo napravili boljim.

Osim glavne teme konferencije posebnu pažnju su privukla i predavanja o trenutno vrlo aktualnim temama u IT industriji kao što su PSD2 direktiva, Blockchain, DevOps i cloud.

Najbolji način za uvođenje promjena i poboljšanja je testiranje, odnosno eksperimentiranje. Teško da postoji gotovi model koji se može implementirati u organizaciju i koji će kaos pretvoriti u red. Ipak, QED 2017 sudionicima je pokazao niz mogućnosti kako to napraviti. Treba pokušati i eksperimentirati! Eksperimentirat će i CROZ jer je upravo to tema iduće QED konferencije koja će se održati u svibnju 2018. godine.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.