Završno druženje uz 40. godina Srca – osvrt na 2011. uz pogled prema 2012. godini

Fotografija članka: Završno druženje uz 40. godina Srca – osvrt na 2011. uz pogled prema 2012. godini

Na događanju je predstavljen DVD "40 godina Srca" na kojem se nalaze mnogobrojni materijali o povijesti i sadašnjosti Srca, dakle materijali o proteklih 40 godina od nastanka zamisli o osnivanju Srca pa do danas. DVD sadrži i zapise koji svjedoče o mnogobrojnim stručnim i radnim događanjima koje je Srce organiziralo povodom svoje godišnjice, kao i materijali o središnjem događanju obilježavanja četrdesete godišnjice Srca 29. travnja 2011. godine, kojemu je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske i pokrovitelj obilježavanja 40. godišnjice prof.dr.sc. Ivo Josipović.

Ipak se na samom događanju nismo zadržali samo na proteklim slavljeničkim događajima, već se ravnatelj Srca dr.sc. Zoran Bekić osvrnuo i na najvažnije poslovne iskorake Srca u 2011. godini i planove za 2012. godinu.

„Srce uspješno gradi i održava važne nacionalne e-infrastrukture kao što su Hrvatska nacionalna grid infrastruktura CRO NGI i računalni sustavi visoke učinkovitosti (računalni klaster Isabella), Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava visokog obrazovanja i znanosti AAI@EduHr, StuDOM – infrastrukture studentskih domova, CIX – nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa, Informacijski sustav visokih učilišta ISVU ili Informacijski sustav studentske prehrane ISSP, rekao je dr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca i istaknuo „da kod svakog razgovora o rezultatima ili planovima Srca neminovno i prije svega treba govoriti o tome da Srce osigurava stabilan i pouzdan rad tih infrastruktura 24 sata dnevno svih 365 dana u godini“.

Kada pak govorimo o iskoracima postoje brojni planovi za 2012. godinu i razdoblje koje je pred nama. Posebno važnim dr.sc. Zoran Bekić smatra aktivnosti Srca u području izgradnje podatkovne infrastrukture, pa je tako izdvojio i najnoviju uslugu Srca iz toga područja – Javne kolekcije podatka. Namjera je Srca osigurati pouzdano i stabilno mjesto za pohranjivanje, čuvanje i osiguravanje trajnog dostupa kolekcijama podataka od javnog interesa, pri čemu je uvjet da su kolekcije podataka kvalitetno opisane kroz zadani minimalni skup metapodataka, koji će biti javno dostupan svima. Pri tome će Srce posebno poticati vlasnike onih kolekcija podataka koji ih odluče čuvati u Srcu uz mogućnost otvorenog pristupa za sve zainteresirane.

U 2012. godini Srce će dovršiti projekt i objaviti nove cloud usluge koje će omogućiti ustanovama i pojedincima jednostavno korištenje virtualnih poslužitelja za trajne potrebe, ali i virtualnih učionica i laboratorija za potrebe sveučilišne nastave ili istraživanja.

U planu je i okupljanje zajednice i priprema prijedloga projekta za strukturne fondove EU s radnim nazivom Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) kojim bi se osmislila i izgradila moderna računalna i podatkovna infrastruktura, kao komponenta obrazovne i znanstvene infrastrukture na državnoj razini.

Uz niz drugih planova spomenuta je i nova inicijativa Srca vezana uz unapređenje primjene novih tehnologija u obrazovnom procesu, posebno sveučilišnoj nastavi. Srce planira kroz posebne projekte s odabranim nastavnicima fokusirano raditi na unapređenju njihovih kolegija kroz primjenu novih tehnologija, a za što se u planu rada predviđa izdvajanje posebnih ljudskih i financijskih resursa.

U 2012. godini planiraju se i nužne investicije vezane uz Srce kao srce e-infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Očekuje se dovršetak projekta nadogradnje sustava neprekidnog napajanja u zgradi Srca i modernizacija jezgre lokalne mreže Srca, trenutno stare sedam godina, a od kojih značajno ovisi pouzdanost i stabilnost većine usluga Srca.

Srce će i tijekom 2012. godine nastaviti sustavno obavještavati svoje korisnike ali i javnost o svojim aktivnostima, posebno o ostvarenim iskoracima i novim uslugama.

Završno druženje uz 40. godina Srca - osvrt na 2011. uz pogled prema 2012. godini

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.