Završna faza Projekta ustroja lokalnih računalnih mreža studentskih domova (StuDOM)

Racunalo.com foto

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Sveučilišni računski centar potpisali su  početkom ožujka 2006. godine Ugovor o radu na projektu „Ustroj lokalnih računalnih mreža studentskih domova – faza D“ čime su se stvorili preduvjeti za završetak procesa umrežavanja svih studentskih domova sa početkom školske godine 2006/2007. Izvedbom četvrte faze StuDOM projekta, počet će umrežavanje novosagrađenih soba u studentskim domovima u Osijeku i u Varaždinu, te dovršiti umrežavanje preostalih soba u Zagrebu.Osnovna zamisao projekta uspostave nove računalno-komunikacijske infrastrukture realizirane u Studentskim domovima diljem Hrvatske, je omogućiti svim studentima smještenim u studentskim domovima u Hrvatskoj brzi pristup Internetu. Pri tome se polazilo od jasne vizije da je za proces studiranja već danas, a da će još više u bliskoj budućnosti biti izuzetno važna mogućnost pristupa obrazovnim i drugim informacijskim resursima dostupnim putem globalne mreže.
Uvođenjem Interneta u sobe studentskih domova studenti dobivaju pristup obrazovnim sadržajima koji postoje ili će nastajati na njihovim matičnim fakultetima i sveučilištima kao i mogućnost da u procesu učenja imaju pristup informacijskim resursima u knjižnicama i drugim informacijskim središtima, kako u Hrvatskoj tako i svijetu. Osim toga studenti mogu putem mreže obavljati administrativne poslove vezane uz proces studiranja, npr. putem sustava kao što je Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU). Izvedena razina infrastrukture omogućava da studenti u budućnosti iz svojih soba koriste i napredne internetske multimedijalne aplikacije i nove usluge i servise, koji će postati obavezni dio obrazovnog procesa i sveučilišnog života.
Spajanje na Internet u studentskim domovima omogućeno je samo pripadnicima akademske zajednice koji posjeduju odgovarajući elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr odnosno korisničku oznaku i lozinku (username i password). Elektronički identitet studentu dodjeljuje matični fakultet.Otvorene su nove mogućnosti za unapređenje sustava obrazovanja, kroz uvođenje novih oblika obrazovanja i povećanje kvalitete obrazovnog procesa primjenom informacijske tehnologije. Informacijska tehnologija kroz primjenu metoda kao što su e-learning danas omogućava značajne promjene u kvaliteti obrazovanja i promjene u samom procesu obrazovanja. Povećane mogućnosti komunikacije i pristupa informacijama omogućavaju ostvarivanje novog odnosa učitelja i učenika, koji postaju partneri u tom procesu.
Sve dodatne informacije vezane uz projekt možete potražiti na službenim stranicama projekta .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.