Završila 29. međunarodna konferencija ITI 2007

Racunalo.com foto

Konferencija je okupila više od 160 znanstvenika i stručnjaka: 73 iz Hrvatske i 90 iz 21 zemlje, a održavala se pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Za sadržaj i strukturu konferencije odgovoran je međunarodni programski odbor sastavljen od istaknutih znanstvenika i stručnjaka u području ICT iz 15 zemalja. Ove godine Programskim odborom predsjedala je dr. sc. Vesna Lužar – Stiffler iz Srca.
I ove godine organizirano je natjecanje za najbolji studentski rad pristigao na konferenciju. Studentski radovi prošli su dvije nezavisne međunarodne recenzije kao i svi ostali radovi. Ocjenjivački sud kojem je predsjedala predsjednica Programskog odbora dr.sc. Vesna Lužar- Stiffler u vrlo oštroj konkurenciji dodijelio je dvije ravnopravne nagrade.


Nagradu su dobili Krešimir Zauder, student Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za informacijske znanosti i Bojan Blažona, student Fakulteta elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave. Sponzori najboljih studentskih radova bili su: Microsoft Hrvatska, SAS Institute, VIP i Sveučilišni računski centar.
Temeljni cilj ITI konferencije od njenih početaka 1974. godine je okupiti široki spektar sudionika iz znanstvenih, visokoobrazovnih i državnih institucija, industrije i poslovnih krugova kako bi razmjenjivali informacije i znanja. ITI konferencija je oduvijek okupljala znanstvenike koji dijele zajednički interes za informatičke tehnologije.


“I ove godine je naša konferencija okupila znanstvenike i stručnjake iz različitih područja informatike i računarstva. Danas, kada je potpuna specijalizacija u svakodnevnom radu neminovna, okupljanja koja potiču interdisciplinarnu razmjenu znanja i mogućnost uvida u ‘susjedna’ područja doprinose kvaliteti znanstvenih istraživanja i širini pogleda u trenucima donošenja strateških odluka“, naglasio je mr.sc. Zoran Bekić, predsjednik Organizacijskog odbora konferencije i ravnatelj Srca.


Ove godine zaprimljeno je 170 radova i postera od 357 autora. Od tih 357 autora 230 dolazi iz 29 zemalja: Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, češka, Estonija, Finska, Francuska, Mađarska, Indija, Iran, Italija, Japan, Litva, Crna Gora, Pakistan, Poljska, Makedonija, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Tajland, Turska, Velika Britanija, SAD, a 127 ih je iz Hrvatske.
Svi prihvaćeni radovi prošli su dvije nezavisne međunarodne recenzije, a radove je recenziralo 208 međunarodnih recenzenata (91 iz Hrvatske i 117 i inozemstva), koji su napisali ukupno 327 recenzija. U Zbornik radova ušlo je 126 radova, 83 iz inozemstva i 43 iz Hrvatske. Zbornik radova uvršten je na listu publikacija vodeće strukovne udruge IEEE, a sažeci se objavljuju i u bazi podataka INSPEC.


Okosnicu programa konferencije činilo je šest pozvanih «state-of-the-art» predavanja, koja su održali svjetski priznati eksperti (pozvani predavači):
• Francis F. Muguet – „Knowledge Networks & Information Society“, E.N.S.T.A, France,
• Anthony C. Atkinson – „Building Regression Models with the Forward Search“, London School of Economics, UK,
• Barbara Bogacka – „D-efficient Window Designs for Non-Linear Models“, Queen Mary and Westfield College, University of London, UK,
• Richard D. De Veaux – „Data Mining in the Real World: Lessons learned from the Mining Pit,“ Bronfman Science Center, Williams College, USA,
• Pat Halloran – „How Work Integrated Learning Can Meet the Changing Needs of ICT in Higher, Education“, Griffith University – Logan Campus, Brisbane, Australia,
• Marie-Francine Moens – „Information Extraction: The Power of Words and Pictures“, Katholieke Universiteit Leuven, Belgium.


Prezentirano je i 120 radova, a održane su i tri radionice: radionica “Successful Data Mining in Practice” koju je održao ugledni svjetski stručnjak Richard D. De Veaux iz Bronfman Science Center, Williams College, USA, radionica “Presentation Skills” koju već drugu godinu drži George S. Nezlek iz Grand Valley State University, USA, te „Visualization in Science“ radionica Nataše Tepić s Instituta Ruđer Bošković. Interes je izazvala i panel diskusija na temu: „New Technologies for New Education“, koja se izravno nadovezala na prošlogodišnju glavnu temu vezanu uz e-learning, a povezala ovogodišnju konferenciju s idućom, jubilarnom.
Posebnu pozornost sudionika privukli su pozvano predavanje i radionica Richarda De Veauxa, koji je vrlo učinkovito prezentirao današnje mogućnosti statističke obrade i rudarenja podataka i predavanje Pata Hallorana koji je govorio o izazovima obrazovanja ICT stručnjaka. Francis Muguet je u svojem predavanju izložio vrlo interesantne trendove razvoja informacijskog društva o kojima se razmišlja u Europskoj uniji, primjerice o alternativnim pristupima kreiranju vršnih (ccTLD) internetskih domena, čime bi se ušlo u reviziju jednog od načela na kojima se temelji današnji Internet.


Organizacijski odbor konferencije svake godine mjeri sedam osnovnih pokazatelja uspješnosti konferencije u ispunjavanju svoje misije. Na jedno od pitanja vezano uz mogućnost započinjanja suradnje sa sudionicima izvan vlastitog područja tijekom ITI konferencije, čak 90 posto sudionika je odgovorilo potvrdno.
U sklopu konferencije ITI 2007 održao se također i tradicionalni 14. Susret biometričara i 12. biometrijska škola koju organizira Hrvatsko biometrijsko društvo.
Istraživači iz područja biometrike / statistike na 12. biometrijskoj školi i učili su o “Adaptive Designs” od pozvane predavačice Barbare Bogacke, Oueen Mary and Westfield College, University of London UK.


Na ovogodišnjoj konferenciji najavljena je i iduća, jubilarna 30. konferencija koja će se održati pod naslovom “COMPUTER AT THE UNIVERSITY” u Cavtatu, od 23. do 26. lipnja 2008. godine. Ovaj naslov, koji nas podsjeća na originalni naslov pod kojim je konferencija pokrenuta prije 33. godine i koji je nosila do 1990. godine, ukazuje i na posebnu temu konferencije ITI 2008, a to je primjena informacijske i komunikacijske tehnologije u obrazovanju.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.