Završen CUC 2010 pod sloganom Novi izazovi

Fotografija članka: Završen CUC 2010 pod sloganom Novi izazovi

Centralna događanja odvijala su se na FESB-u.  Važnost ovogodišnje konferenciji svojom nazočnošću potvrdili su predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović , Ministar znanosti, obrazovanja i športa  dr. sc. Radovan Fuchs, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić, gradonačelnik Splita Željko Kerum, zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković, direktor Microsofta Ivan Vidaković, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje mr. sc. Ivana Turčić Prstačić, i brojni drugi uglednici. 

Predsjednik Republike Makedonije dr. Gjorgje Ivanov obogatio je  sadržaj svečanog otvaranja svojim predavanjem „Utjecaj ICT-a na razvoj gospodarstva, društva i obrazovanja u zemljama u razvoju“

Dodatna posebnost sadržaja ovogodišnjeg otvaranja je predstavljanje projekta „e-Split“ tijekom kojeg je izgrađena CARNetova optička mreža u Gradu Splitu do svake ustanove CARNeta. Projekt predstavlja prvo javno partnerstvo, a pokrenut je u suradnji s Gradom Splitom.

Tijekom trajanja konferencije svoja predavanja održali su Hannes Lubich, redoviti profesor na Sveučilištu primijenjenih znanosti sjeverozapadne Švicarske i Michael Wegmann, viši produktni menadžer (Microsoft Online) .

Pod naslovom „Novi izazovi“ program konferencije ponudio je 14 radionica, od kojih su  nam se nekako najviše svidjele "Uvod u Android za developere i one koji će to tek postati" Tomislava Gudelja– VIPneta , i "Učionica pod kontrolom 2" Miroslava Ivančevića iz CARNeta. Istaknuli bi i interesantnost svih 13 prezentacija, ali ne smijemo zaboraviti spomenuti film, panel raspravu te jedan okrugli stol.  Tematski su bila predviđena i 62 rada profesora iz Hrvatskih škola, međutim, neki predavači se nisu pojavili. Malo samo istražili uzrok i ustanovili da je  isključivo financijske prirode.  Nadamo se kako će to do godine ipak biti drugačije i da će se naći koja dodatna kuna za pokrivanje troškova predavača.   Mi se ujedno ovim putem još jednom zahvaljujemo našem sponzoru, vodećoj IT tvrtki u Hrvatskoj koja se bavi pružanjem podrške korisnicima pri odabiru, projektiranju, uvođenju, održavanju i korištenju alata iz Zagreba koja je omogućila naše prisustvovanje 12. CARNetovoj konferenciji .

Drugog dana u  Vili Dalmacija održan je  "Prijem za predavače" u organizaciji grada Splita.

Dogradonačelnica  gospođa Anđelka Visković bila je naša domaćica uz potporu ravnatelja Hrvatske akademske i istraživačke mreže Zvonimira Stanića

Tom prigodom uživali smo u izvođenju pjesama klape Zvončac, sastavljene od djelatnika gradske uprave. 

12. CARNetovu korisničku konferenciju pratio je, jedanaesti put za redom, i Webfestival, natjecanje koje autorima koji objavljuju sadržaje na webu pruža priliku da prezentiraju i usporede svoja postignuća. Tema ovogodišnjeg Webfestivala su obrazovni sadržaji objavljeni u Moodle-u, a njegovi su dobitnici, prema odluci ocjenjivačkog suda: Mali geografski laboratorij (kategorija junior), Od ideje do filma (kategorija kadeti), Financijska matematika (kategorija seniori), Kemija 8 (najbolja primjena multimedije u obrazovanju), Tehničko crtanje pomoću računala (najbolja primjena Moodle aktivnosti)

Ovogodišnji CUC pratilo je i CMS natjecanje „Skockajte web!“. Natjecanje je bilo namijenjeno svim osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj, koje izrađuju i uređuju svoj školski web u CARNetovom CMS sustavu. Pobjednici natjecanja, prema Ocjenjivačkom sudu, u kategoriji senior su Osnovna škola Slavka Kolara, Hercegovac, Osnovna škola Popovac, Osnovna škola kneza Mislava, Kaštel Sućurac. U kategoriji junior pobjednik je Osnovna škola Drenje. Čestitamo svim učenicima i njihovim mentorima.

Programski odbor CUC-a odabrao je najbolji rad i najbolju prezentaciju konferencije – najbolji rad konferencije je „Online pripreme za državnu maturu iz informatike“ (Vesna Tomić, Gimnazija A. G. Matoš ), dok je najbolja prezentacija “Slobodan softver otvorenog izvornog koda u informatičkoj učionici osnovne škole“ (Tanja Oreški, Osnovna škola Orehovica i Predrag Oreški, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).
Glavne nagrade za pobjednike CMS natjecanja osigurala je tvrtka Siemens IT Solutions and Services d.o.o. Nagrade za najbolji rad i prezentaciju osigurali su Siemens IT Solutions and Services d.o.o., Adriatic Nokia Croatia d.o.o. i Microsoft Hrvatska d.o.o.

Konferenciju je pratilo 450 akreditiranih sudionika, a putem video prijenosa na CARNet Media on Demand portalu predavanja su bila dostupna i onima koji nisu sudjelovali na konferenciji. Ove godine po prvi puta konferencija se mogla pratiti i s mobitela što nas je posebice oduševilo.

I na kraju, dodatno bi zahvalili Danijeli Grizelj, voditeljici Ureda za odnose s javnošću Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet koja je brinula o nama novinarima, gospođi Daniri Lulić iz hotela Atrium na visokoj poslovnosti i ljubaznosti, @– u i @-u koji su spašavali stvari oko prebacivanja po Splitu, i svim dečkima iz tehnike koji su dali svoj maksimum kako bi tehnička podrška funkcionirala skoro 100% OK. 

Netom što su ovi Novi izazovi završili, započeli su drugi novi izazovi,  pripreme za 13. CARNetovu konferenciju. 

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.