Zašto kasne nadogradnje android OS-a nakon njihove objave?

Fotografija članka: Zašto kasne nadogradnje android OS-a nakon njihove objave?
Najviše frustracija kod korisnika izaziva ne dolazak nadogradnje OSa. Posebice je to učestalo za modele smartphonea pod android platformom. S jedne strane kao korisnici ne bi trebali se ljutiti zbog toga na proizvođače i njihovo izgovor da imamo stari proizvod.
 
 
Zašto? Onog trenutka kada kupimo proizvod s određenim specifikacijama kupujemo i određenu inačicu operativnog mobilnog sustava kao jedan od parametara. Proizvođači nemaju zakonsku obvezu da izdaju određena ažuriranja. Zato prilikom kupnje uređaja moramo bit svjesni rizika da možda vremenski nećemo dobiti ništa više od onoga što smo dobili prilikom same kupnje. Sve ovisi uglavno o dobroj volji (ili određenom interesu)  kompanija da se pobrinu oko nadogradnje softvera za određene proizvode. 
 
Sljedeći stupanj frustracija korisnika vezan je uz čekanje od nekoliko mjeseci na dostupnost objavljene nadogradnje. Zašto je to tako? Prema objavama i na svojim profesionalnim blogovima, postupak ažuriranja nije jednostavno provesti niti za nove, ali niti za već postojeće mobilne uređaje na tržištu što korisnici obično misle.  Prema njima, postoji mnogo koraka i međukoraka do konačne realizacije. Ne postoji centralizirani mehanizam ažuriranja. Svaki od proizvođača je odgovoran za provedbu, testiranja i plasiranje na tržište. 
 
Gdje se kriju ostali problemi? 
 
Sama priprema ažuriranja ne počinje istovremeno za sve proizvođače mobilnih uređaja. Pristup izvornom kodu najnovije inačice ima samo izabrani Googleov partner koji surađuju na reviziji OSa putem svog uređaj koji bi se tek trebao pojaviti na tržištu. U slučaju Android Ice Cream Sandwicha ( ICS-a ) to je bila tvrtka Samsung i njihov Nexus model. Tendencija ove pred faze je da selektirani uređaj i nova inačica OSa budu istovremeno spremni za lansiranje. Ovaj proces naziva se Google Experience Device. Nakon toga pristup izvornom kodu (14. studenog) imaju svi zainteresirani proizvođači uređaja i dobavljači komponenti (npr. Qualcomm, Texas Instruments i Nvidia). Potonji trebaju prilagoditi svoje čipsete novoj inačici kako bi ih proizvođači mogli paralelno ugraditi u nove modele.
 
android ICS
 
U ovom koraku dolazi do međukoraka vezanog uz eventualnu nadogradnju OSa za postojeće modele. Proizvođači smartphonea ocjenjuju na osnovi koda i specifikacija komponenti na kojim proizvodima bi moglo sve dobro raditi ukoliko se integrira nova inačice OSa. Nadodala bih da u ovom dijelu odluke su više vezane uz dobit kompanija nego uz same tehnikalije. Zašto nadograđivati ono što se nije najbolje prodavalo na tržištu i dodatno trošiti novac? Uostalom novi modeli su na putu i njih treba prodati. 
 
Drugi korak je eventualno razmatranje i donošenje odluke oko promjena u korisničkom sučelju koje će proizvode isticati među ostalim android uređajima.
 
Sljedeći korak je zajednički za nove i stare uređaje. Tvrtke moraju izvršiti prilagodbu koda na cijeli niz uređaja s različitim tehničkim parametrima . To traje. Ništa se ne može učiniti preko noći. 
 
ICS
 
U igri su i troškovi. Proizvođači snose troškove ažuriranje. Njih ne snosi Google. Poznato je da cijeli proces ažuriranja košta bogatstvo i ovisi o broju ljudstva (programera, kodera), koji će raditi na prilagodbama. 
 
Nadalje je softver potrebno testirati da se uvidi njegova stabilnost, a eventualne greške da odmah se i uklone. Ukoliko se testiranje ne obavi temeljito kao što je to upravo slučaj s HTC Wildfire S modelom i ažuriranjem na 2.3.5 Gingerbread, ponekad to može učiniti za dio korisnika više štete (nemogućnost povezivanja na internet, mrtve animacije…) nego koristi. 
 
Dolazimo do još jedne kritične točke koja potencijalno ima važnu ulogu u tome kako brzo ažuriranja dolaze. Softver se dodatno šalje mobilnim operaterima na certifikaciju. Nažalost, njima se ne žuri.
 
 
Obično im je potrebno od mjesec dana do tri mjeseca, ponekad i više da provjere i klasificiraju njegovu kvalitetu. Ovaj problem ne odnosi se na „otključane“ mobilne uređaje kupljene na slobodnom tržištu i ne vezane za mobilne operatere.
 
Ukoliko ste mislili da tu kraj je priče, ne, nije. Ima još. Pretposljednji korak je grupno beta testiranje od strane odabranih kupaca i ispravak eventualnih bugova. Nakon toga firmware može ugledati svjetlo dana. 
 
 
I na kraju samo jedna mala napomena. Ne zaboravite da nadogradnja android OSa na ICS inačicu ne donosi barem za naše tržište potpunu funkcionalnost. Na primjer, ICS nadogradnja uključuje Google glazbu, knjige, filmove, novčanik, punu navigaciju i sl., a što sve skupa nije dostupno za našu zemlju. 
Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.