Zašto Windows 10 u prvi plan stavlja univerzalne aplikacije?

Fotografija članka: Zašto Windows 10 u prvi plan stavlja univerzalne aplikacije?

U posljednje vrijeme sigurno ste primijetili češću upotrebu riječi “univerzalno”. Univerzalna aplikacija, univerzalna platforma… O kakvom je cilju riječ donosimo u današnjoj crtici o Windows-u 10.

Oglas

Iako su neki još nedavno sumnjali u važnost aplikacija kao jednog od stupova svakog operativnog sustava, danas nema dvojbe. Veliki ekosustav garancija je razvoja platforme. Usporedimo li ga sa živim tkivom, vidimo da se unutar njega zbivaju mnogobrojni procesi. Programeri nude aplikacije korisnicima, koji ih ocjenjuju sa različitim parametrima kao što je broj skidanja, ocjena ili komentar. Promjena načina života i korištenja gadgeta potiče programere na smišljanje novih i originalnih rješenja. Kao što u fizici ne postoji perpetuum mobile, tako i ovdje nema rezultata bez uloženog rada.

Kako bi prevladao prethodno razdoblje fragmentiranosti i izazvao veću zainteresiranost programera, Microsoft je predstavio univerzalnu Windows platformu (dalje u tekstu UWP) temeljenu na univerzalnim Windows aplikacijama. Slično je postojalo u prethodnoj verziji 8.1 pod nazivom Windows Runtime kojim je bila pokrivena PC i Windows Phone inačica. UWP proširuje prethodno i omogućuje da jedan aplikacijski paket može biti pokrenut i na drugim uređajima kao što je Xbox, IoT (Internet of things), Surface Hub i ostali. Ovime ne samo da je pojednostavljen programerski dio posla, nego je otvoren univerzalni distribucijski kanal za sve uređaje što je velika stvar za sustav u cjelini.

Univerzalne aplikacije se prvenstveno odnose na uređaj, a ne na sustav. Sama “obitelj uređaja” identificira aplikacijsko programsko sučelje (APIs), obilježja sustava i ponašanje koje se može očekivati na uređaju. Distribucija se odvija preko .AppX formata čime je osigurana pouzdana instalacija i neprimjetno ažuriranje. Elementi sučelja koriste tzv. efektivne piksele, čime je osigurana automatska adaptacija u ovisnosti o dostupnim pikselima. Koristeći SDK ekstenzije moguće je dodati poseban APIs pojedinoj grupi uređaja.

Interakcija korisnik – uređaj

Korisnik i dalje ostaje u kontaktu sa aplikacijom putem pločica koje se neprekidno osvježavaju i donose najnovije informacije.”Push” obavijesti služe donošenju informacija u realnom vremenu, a novost je akcijski centar. Riječ je o unaprijeđenoj verziji onoga na Windows Phone-u koji donosi uredan pregled svih obavijesti uz najčešće korištene prečace. Iako pločice mogu pokriti veći dio prethodnog, mislilo se i na korisnike koji se sa Windows platformom susreću prvi put.

Kupili ste aplikaciju? Koristite je svugdje!

Univerzalna platforma zahtijeva i univerzalni platni promet. Jednom plaćena apliakcija automatski je dostupna za instalaciju na svim uređajima koje posjedujete. Primjerice ukoliko na mobitelu kupite apliakciju koja vam se sviđa, besplatno je preuzmite na računalu ili tabletu.

Vidimo kako je Microsoft odlučio svoj primarni proizvod na svjetskom tržištu prilagoditi novom vremenu. Ne onome koje dolazi, nego trenutnom jer priznali to ili ne više ne koristimo uređaje kao prije pet deset godina.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.