Zašto vaš smartphone ne voli niske temperature i odbija poslušnost?

Fotografija članka: Zašto vaš smartphone ne voli niske temperature i odbija poslušnost?

Da, smartphonei ne vole niske temperature za razliku od Carskih pingvina i zapadaju u stanje ukočenosti  čim temperatura padne u znatnijoj mjeri.

Oglas

U stvari  većina elektroničkih proizvoda koje koristimo prolazi određena testiranja u tvornici koja simuliraju standardne atmosferske uvjete: temperatura 15 – 35 ℃, 45 %  –  75% relativna vlažnost zraka, tlak zraka od  860 do 1060 mbara. Sve ostale vrijednosti iznad ili ispod navedenih brojeva  smatraju se ekstremnim uvjetima. Tako kada se temperature spuste na -20 C kao što je nedugo bilo u Zagrebu, određene komponente  pametnih telfona  otkazuju poslušnost,   zaslon neobično reagira, a baterija nije baš najbolje. Zašto se to događa otkrivamo vam u nastavku.


LCD se sastoji od više slojeva poput filtra, tekućih kristala i staklenih substrata. Kada svjetlost prođe kroz filter ona biva polarizirana. Molekule u svakom sloju tada vode svjetlost do sljedećeg sloja i mijenjaju frekvenciju svjetla prema svojem kutu. Kada svjetlost stigne na krajnju stranu supstance, ono vibrira pod istim kutom kao konačni sloj molekula. Na niskim temperaturama molekularna brzina reakcija će biti sporiji. Općenito, radna temperatura LCDa je otprilike između -20 ° C do 70 ° C. Padne li temperatura ispod nule, LCD može raditi, ali svjetlina zaslona bit će smanjena i vrijeme odziva bit će sporije.
Čip je osnovi integrirani krug, poluvodički materijal u kojem su upisane elektroničke komponente tako da se izvršavaju namjenske radnje s analognim ili digitalnim signalima. Elektroničke komponente u cjelini imaju određeni raspon radne temperature, obično komercijalnog razreda 0 ° C do 70 ° C i industrijskog razreda -25 ° C do 85 ° C. Izvan ovih temperaturnih performansi dolazi do nepravilnosti u rada ali neke komponente i prestaju raditi.  Uzrok je poluvodički materijal. Poluvodiči na sobnoj temperaturi postaju električki vodljivi, a izolatori na vrlo niskim temperaturama, odnosno počinju ograničavati napon i struju. Zato svako veće odstupanje od “normalne temperature često uzrokuje  da čip ne može se otvoriti u nazivnom radnom naponu unutar poluvodiča i ne može raditi ispravno.

Najveći broj današnjih smartphonea koristi litij- ionsku bateriju. Gledajući s kemijske strane, njen sastav čine litij, kao osnovna aktivna tvar, grafit i organska karbonatna otapala, pri čemu je glavna komponenta etilen karbonat (formula : C3H4O3) koji ima talište od 35 ° C do 38 ° C).

Budući da se on ne može na niskim temperaturama pravilno taliti to rezultira padom u izvedbi baterije. (Ovo smo pokušali objasniti bez kemijskih formula).

 

Vjerujemo da ste sada nešto naučili. Odlazite li na skijanje ili jednostavno vani su niske temperature  bilo bi dobro da utoplite vaše smartphone. Dobro, ne morate baš nositi dekicu, ali jedna dobra futrola i nošenje u unutarnjem džepu jakne mogu smanjiti probleme korištenja.

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.