Zašto nam je potrebna trajna edukacija?

Fotografija članka: Zašto nam je potrebna trajna edukacija?

Za potrebe industrijske revolucije 19. stoljeća elita novonastalih buržoaskih nacija uviđa da im je potrebno školovati do tad nepismeno seljaštvo. Rade se prvi programi opismenjavanja i educiranja za rad na više i manje složenim strojevima. Školovanje je do tad bilo privilegija bogate aristokracije.

Oglas


To nisu radili da bi ljudi bili obrazovaniji i pametniji već da bi iz vašeg rada izvukli veću dobit za svoju kompaniju i bili bolji od konkurencije. Godinama su nastavni programi uspijevali pratiti tehnološki razvoj ali danas ne uspijevaju ići u korak s trendovima, pogotovo u manje razvijenim zemljama. Stečeno uvjerenje u školi poslodavcima je davalo na znanje za koliku složenost posla i koje poslove je posloprimac spreman odraditi. Godinama i iskustvom na poslu radnici u tvornici su stjecali specijalistička i majstorska znanja. Radnici su u industrijskim državama radili poslove uglavnom iste složenosti cijeli radni vijek bez potrebe za novom edukacijom.

Vrtoglavi tehnološki razvoj, interesi kapitala i velikih sila malom čovjeku ne ostavljaju puno prostora za izbor. Vremenom se provlači sintagma “cijelo-životno učenje”. Interes kapitala, da bi se održao u globalnoj utakmici traži od svog radnika sve veća i veća znanja. Manje složene poslove a za svoje potrebe, većom dobiti, seli u manje industrijski razvijene zemlje gdje je jeftinija zarada.

Nekadašnje manje industrijske zemlje, u interesu krupnog kapitala su otvorile svoje granice i interesa domaćih pohlepnih elita uništila vlastitu industriju. Mnogi nekad uspješni obrti i zanati su propali ili nestali. Jednostavno se nisu uspjeli prilagoditi novonastalim prilikama ili kako to liberalni ekonomisti kažu, nisu se prilagodili tržištu.

Danas je u državama EU pa i Hrvatske brojna vojska nezaposlenih, mladih ljudi. Obrazovani su za potrebe industrijskih država, kojih više nema a nepripremljeni za globalnu utakmicu. Danas diploma nije privilegija pametnih i uspješnih, već samo osnova za daljnji naporni rad. Nekad sigurni poslovi u državnoj službi postat će za interese kapitala također nesigurni i od njih se očekuje sve veća učinkovitost i efikasnost.

Dilema mladim ljudima ostaje što raditi dalje. Danas kao nikad do sad imaju komunikacijske servise i mogu komunicirati s mladim ljudima od zapadne obale SAD, Australije, Kanade, Rusije, Kine itd. Udružite svoja znanja, učite stalno i komunicirajte. U ovom globalnom korporacijskom ratu, uz pomoć interneta nad kojim države i korporacije žele preuzeti kontrolu, mali čovjek bilo iz Malezije, bilo iz Argentine mora da izađe kao pobjednik.

Naučite se da ne budete manipulirani od medija krupnog kapitala, glazbene i filmske industrije. Na žalost većina pada pod utjecaj sredstava za razbibrigu i ovisnost. To je i njihov cilj, ne žele da razmišljate. Obavezni školski programi su postali ništavni. Još uvijek vas tjeraju da štrebate i učite napamet. Nekad se u školama od učenika očekivala poslušnost i pokornost, s razlogom. U tvornici i na poslu ga je čekao majstor i poslovođa, koji je od njega tražio da ga sluša i radi ono što od njega ovaj očekuje. Danas je drugačije i kapitalisti su postali sve zahtjevniji, oni očekuju od vas sve veća i veća znanja, ako ih zadovoljavate postajete dio njihovih uspješnih timova, vukovi koji su spremni za utakmicu koja se zove globalno tržište.

Oni koji ne uspiju postaju dio nezaposlene vojske na burzama rada i socijalnih programa države. Učite da razmišljate. Sistemi edukacije su se također globalizirali. Tražite znanja koja su vam potrebna i ne nasjedajte brojnim prodavačima magle koji vam nude svoja uvjerenja za velike novce kao da ćete s njima lakše doći do posla. Prije no što upišete neki program obrazovanja provjerite što želite raditi i analizirajte na određenim servisima koliko su ti poslovi traženi. Ne nasjedajte na njihova lažna obećanja i navodna istraživanja tržišta koje su napravili ciljano, da bi zamračili novce, vas ili vaših roditelja. Mnogi danas posjeduju uvjerenja i diplome o završenim školama i fakultetima, imaju nikom potrebna znanja a nisu naučeni da razmišljaju i sami pronađu ili pokrenu svoj posao.

Piše:  
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.