Zaštita osobnih podataka kao svijest – moramo li se zabrinuti?

Fotografija članka: Zaštita osobnih podataka kao svijest – moramo li se zabrinuti?

Postoje Internet stranice ili aplikacije koje u svojim sustavima imaju izuzetno visoku razinu zaštite svojih klijenata. Ovo je priča o njima. I onim drugima.

Oglas

Kada je riječ o osobnoj svijesti, znate da trebate oprati ruke nakon uporabe toaleta, pogledati lijevo i desno prije prelaska ceste ili staviti sigurnosni pojas tijekom vožnje. I promjena zaporke (šifre, lozinke, passworda) trebala bi jednako tako biti prisutna u vašoj podsvijesti. Vjerujemo kako navedene primjere iz života redovito prakticirate, no  kada je riječ o redovitoj promjeni zaporke na nekoj internetskoj stranici gdje imate svoj korisnički račun, ova vrsta navike neobjašnjivo izostaje.

Postoje velik broj ljudi koji čak i u ovoj 2017. godini misle kako je riječ “password” idealna zaporka za njihov korisnički račun. Samo u 2016. godini prijavljeno je više od 10 milijuna ukradenih zaporki – čak 1,7 milijuna ih je bilo oblika “123456”. Prije nego što se počnete ovome smijati, dobro razmislite koliko kvalitetno štitite svoje osobne i druge podatke na Internetu.

Postoje internetske stranice ili aplikacije koje u svojim sustavima imaju izuzetno visoku razinu zaštite svojih klijenata, a to se pogotovo vidi na web stranicama koje nude online . Na ovom se području, pa i na nekim drugim područjima internetske zaštite vrlo rijetko događaju krađe korisničkih podataka i zaporki. Ukoliko ne mijenjate redovito svoje šifre, a što savjetuju i stručnjaci za Internet, velika je vjerojatnost da će je netko prije ili kasnije otkriti i ukrasti.

Stručnjaci za Internet su proveli anketu među 1.000 Amerikanaca različitih dobnih skupina, a koji su odgovarali na 13 pitanja iz područja internetske zaštite iz svakodnevnog života. Samo 1% ispitanika odgovorilo je točno na svih 13 pitanja. Jesmo li uopće svjesni tehnologije koju svakodnevno koristimo? Koliki postotak ispitanika bi zaista mogao položiti test iz područja “cyber sigurnosti”?

Stručnjaci tvrde kako su mjere zaštite korisničkog imena (username) i zaporke (password) doslovno poražavajući, što je na žalost postao dio našeg svakodnevnog života. Gotovo da ne postoji internetska stranica, aplikacija, video igra, račun na Internetu ili u banci koji od vas ne traži korisničko ime i zaporku.

Ipak, ovi vas poražavajući podaci ne bi trebali zabrinjavati nego potaknuti na razmišljanje – koliko često mijenjate vaše sigurnosne podatke na različitim korisničkim, bankovnim i društvenim profilima? Koliko su oni dostupni onima koji vam mogu/žele ukrasti vaše osobne podatke? Dobro razmislite.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.