Zapošljavanje u ICT sektoru za 2010. godinu – analiza istraživanja

Fotografija članka: Zapošljavanje u ICT sektoru za 2010. godinu – analiza istraživanja

Zapošljavanje u ICT sektoru za 2010. godinu - analiza istraživanja

Istraživanje koje Visoka škola provodi ved drugu godinu zaredom, dobar je pokazatelj trendova stanja potreba za IT stručnjacima u našoj zemlji. "Utvrđivanje stanja izvrstan je pokazatelj potreba hrvatskih poslodavaca ali istovremeno i alat kojim se u Centru za karijere Visoke škole za primijenjeno računarstvo uspješno spajaju potrebe poslodavaca i netom educiranih IT stručnjaka", naglasio je Mislav Balkovid, dekan Visoke škole za primijenjeno računarstvo. "Ovo istraživanje pokazalo je vrlo važnu ulogu IT industrije u razvoju hrvatskog gospodarstva, i u ovim kriznim vremenima, i temelj je bududeg smjera edukacije novih stručnjaka s obzirom na potrebe gospodarstva", zaključio je Balkovid.

Rezultati istraživanja o zapošljavanju u IT sektoru pokazali su kako, unatoč kriznim vremenima čak 53 posto hrvatskih IT poslodavaca namjerava zapošljavati nove IT kadrove jer se potreba za zapošljavanjem IT stručnjaka pokazala nužnom za uspješnost poslovanja. U okviru istraživanja, 87 posto IT poslodavaca je istaknulo nedostatak kvalitetno educiranog IT kadra što negativno utječe na planove razvoja njihovih tvrtki, a time i na poslovne rezultate. Rezultati istraživanja pokazali su nastavak prošlogodišnjeg trenda – ponovno su najtraženiji IT stručnjaci softverski inženjeri (programeri) – 46 posto, sistemski inženjeri – 21 posto, analitičari informacijskih sustava – 10 posto te konzultanti – 9 posto. Razina potražnje za kvalitetnim IT kadrom pokazuje podatak o velikom broju IT poslodavaca koji su iskazali želju zapošljavanja pripravnika što je najbolji pokazatelj pomanjkanja IT stručnjaka na tržištu.

Prilikom predstavljanja rezultata istraživanja, održana je i posebna rasprava u kojoj su sudjelovali istaknuti predstavnici hrvatske IT industrije i znanosti, ali i predstavnici aktualne izvršne vlasti. Tako je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, umjesto obvezama spriječenog ministra đure Popijača, predstavljao osobni izaslanik, državni tajnik za industriju Ruđer Friganovid, koji je na početku skupa uz ispriku za službenu spriječenost, pročitao i posebno pripremljeni govor ministra gospodarstva. Znanstevnu zajednicu su predstavljali prof. dr. sc. Slavko Krajcar, profesor na FER-u i član Gospodarskog vijeda Visoke škole za primijenjeno računarstvo, mr.sc. Mislav Balkovid, dekan Visoke škole za primijenjeno računarstvo, dok su Hrvoje Sagrak, predsjednik HUP-Udruge Informatičke i komunikacijske djelatnosti i Davor Majetid, predsjednik Udruženja za informacijsku tehnologiju HGK-a predstavljali stručnu i poduzetničku zajednicu.

Zajednički je zaključak svih sudionika rasprave kako je ICT industrija nužno uskladiti potrebe poslodavaca i prilagoditi obrazovne programe bududim zanimanjima, odnosno potrebama na tržištu što se može postidi vedim uključenjem Ministarstva, ali i samih gospodarstvenika. S tim ciljem potrebno je stvoriti poticajno okruženje kojim de se dodatno motivirati poslodavce da investiraju u razvoj vlastitog IT kadra, odnosno pojedince na specijalizaciju čime de se povedati konkurentnost ICT sektora i izgledi za privlačenje direktnih stranih investicija, koje su toliko nužne hrvatskom gospodarstvu. Najvažnija poruka sa skupa odaslana je prema Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva koje priprema izradu Strategije razvoja hrvatskog ICT sektora, s inicijativom formiranja radne skupine za izradu operativnih mjera razvoja ICT sektora u Hrvatskoj, koju de sačinjavati najznačajniji predstavnici IT industrije.

Zapošljavanje u ICT sektoru za 2010. godinu - analiza istraživanja

Panel rasprava, koja je zapravo tek uvod u razvoj strategije i operativnog plana poticanja hrvatskog ICT sektora, završila je nizom preporuka gospodarstvenika koje su uključivale mjere poticanja praktične nastave u tvrtkama, promocije inženjerskih zanimanja u osnovnom i srednješkolskom obrazovanju, rušenje barijera u e-Poslovanju, poticanje ulaganja domadih tvrtki u vlastitu ICT infrastrukturu te prijedloge koraka u jačanju izvozne orjentacije hrvatskih ICT tvrtki.

U posebno pripremljenom izlaganju, ministar Popijač je istaknuo važnost razvoj IT-a i njegove primjene u razvoju poslovnih procesa. Prema njegovim riječima: "Našem gospodarstvu trebaju kvalitetni programi i škole za management i business, ali nam jednako tako trebaju, a u ovom trenutku možda još i više, i visoke škole za inženjerska zanimanja. Hrvatska de se vrlo teško razvijati, odnosno postizati potrebnu razinu konkuretnosti vlastitog gospodarstva bez snažnijeg poticanja obrazovanja naših ljudi u inženjerskim zvanjima i zanimanjima. Tu svakako mislim i na softverske inženjere, sistemske inženjere, analitičare informacijskih sustava, odnosno sve one stručnjake koji se uostalom i obrazuje na Visokoj školi za primjenjeno računarstvo." Ministar Popijač je posebno pohvalio pristup i način rada kojeg je nametnula Visoka škola za primjenjeno računarstvo i to kroz suradnju gospodarstva i obrazovanja, te ističe da bi: "Ovakav način rada mogao postati obrazac suradnje kakav bi mogle razviti i visokoškolske obrazovne ustanove iz drugih područja". U svom je zaključku ministar Popijač najavio osnivanje posebne radne skupine pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva koja de imati radni zadatak izradu “Strategija razvoja hrvatskog IT sektora”. Dobre podloge za rad ove skupine svakako de biti i rezultati ovog istraživanja o potrebama IT poslodavaca i perspektive zapošljavanja, ali i neki drugi dokumenti poput "Strateški okvir za razvoj 2006. – 2013.", "Program Vlade Republike Hrvatske 2009. – 2011", Preporuke OECD-a za regionalnu investicijsku strategiju, kao i "Bijela knjiga HUP-a".

Inače, istraživanje je provela Visoka škola za primijenjeno računarstvo i Algebra, u suradnji s HUP-Udrugom Informatičke i komunikacijske djelatnosti te Udruženjem za informacijske tehnologije HGK u veljači ove godine.

Zapošljavanje u ICT sektoru za 2010. godinu - analiza istraživanja

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.