Započeo s radom Savjet Hrvatske nacionalne grid infrastrukture

Racunalo.com foto

CRO NGI je cjelovita raspodijeljena računalna okolina koja se prvenstveno sastoji od računalnih (procesorskih) i spremišnih (diskovnih) sredstava. Ta su sredstva smještena u čvorištima koja su zemljopisno raspodijeljena u ustanovama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.
Današnja CRO NGI je nastala kao rezultat trogodišnjeg tehnologijskog poliprojekta CRO-GRID, kojeg je u razdoblju od 2004. do 2006. godine financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ). CRO NGI se trenutno sastoji od pet računalnih klastera (grozdova) u Osijeku, Rijeci, Splitu i dva u Zagrebu međusobno povezanih brzom mrežom u jedinstveni računalni grid (splet). Očekuje se da će tijekom 2007. i posebno 2008. godine postojeća hrvatska grid infrastruktura biti značajno proširena i ojačana. Nastaviti će se i njezino povezivanje sa sličnim europskim infrastrukturama, čime se osigurava ravnopravan položaj i integriranost Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u Europski istraživački (ERA) i visokoobrazovni (EHEA) prostor.


Odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Sveučilišni računski centar – Srce je koordinator CRO NGI, te obavlja ulogu operativnog nositelja CRO NGI i osigurava planiranje, izgradnju, održavanje i svakodnevno funkcioniranje CRO NGI.
Savjet CRO NGI krovno je tijelo CRO NGI koje raspravlja i donosi strateške odluke vezane uz CRO NGI. Odlukom ministra znanosti, obrazovanja i športa za predsjednika Savjeta CRO NGI imenovan je akademik Leo Budin, s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a članovi su još prof.dr.sc. Melita Kovačević, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu, kao predstavnica Rektorskog zbora, akademik Vladimir Paar s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao predstavnik HAZU, dr.sc. Dragan Schwarz, pomoćnik ministra, kao predstavnik MZOŠ, dr.sc. Karolj Skala, iz Instituta “Ruđer Bošković”, kao predstavnik znanstvenih instituta i dr.sc. Diana Šimić, zamjenica državnog tajnika, kao predstavnica Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku. Po funkciji član Savjeta je i mr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, a u budućnosti članovima Savjeta će postati i predsjedavajući Vijeća partnera CRO NGI i predsjedavajući Vijeća korisnika CRO NGI.


Na današnjem sastanku Savjet je dao suglasnost na Pravilnik o ustrojstvu i načinu rada Hrvatske nacionalne grid infrastrukture (CRO NGI), te raspravio i podržao prijedloge Srca vezane uz plan rada do kraja 2007. godine kao i uz plan proračuna CRO NGI za 2008. godinu.
Nedavnim početkom rada Odbora HAZU za istraživačku e-infrastrukturu Hrvatske i današnjim konstituiranjem Savjeta CRO NGI ojačani su procesi vezani uz strateško planiranje i nužnu koordinaciju razvoja i izgradnje napredne informacijsko-komunikacijske infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj.
Ponosni smo i zadovoljni da Srce, zajedno s drugim ustanovama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, danas uspješno izgrađuje modernu hrvatsku grid infrastrukturu, baš kao što je prije više od 15 godina Srce predvodilo izgradnju jedne od najnaprednijih akademskih računalno-komunikacijskih mreža u Europi. Akademska i znanstvena zajednica mora uvijek imati na raspolaganju najmoderniju infrastrukturu kako bi mogla ostvariti svoju predvodničku ulogu u društvu i otvoriti put učinkovitoj primjeni tehnologije u svim segmentima ljudskog djelovanja, rekao je ravnatelj Srca mr.sc. Zoran Bekić nakon završetka prvog sastanka Savjeta CRO NGI.
Sve dodatne informacije o Hrvatskoj nacionalnoj grid infrastrukturi možete pronaći na .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.