Zablude o bežičnom umrežavanju

Fotografija članka: Zablude o bežičnom umrežavanju

Jedna od takvih zabluda odnosi se na bežično umrežavanje da je bolji način od kabelskog/žičanog. Evo tri dobra razloga zašto je ovaj drugi bolji od bežičnog:

Razlog broj jedan – brzina. Iako, standardna brzina bežičnih podataka (nedavno ratificirani 802.11n standard) je brža, ali ona trenutno ne može pobijediti brzine prijenosa podataka na žičanim vezama. Osim toga, većina bežičnih usmjerivač koriste wireless 802.11g standard (54 do 108 Mbps). Tako na primjer, ako preuzimate ‘težak’ film, čak i ako imate vrlo velike brzine širokopojasnog Interneta doći će do zastajkivanja zbog vaše bežične mreže. Drugi faktor koji može utjecati na brzine bežične mreže je da su bežični ruteri i računalo suptilno nekompatibilni u sklopovlju, softveru, firmware ili bilo čemu, te će imati problema s međusobnom komunikacijom. Kad oni ne uspijevaju komunicirati, to se obično odražava na brzini, dolazi do primjetnog usporavanja. Na primjer, praksa je pokazala da kod HP netbooks povezivanje sa usmjerivačem protječe bez problema, a kod ASUS-a ima često problema, iako oba koriste isti bežični usmjerivač. Bez obzira na izvršenu nadogradnju firmware usmjerivača ‘na najnoviju inačicu, problem i dalje za ASUS postoji. Ovaj faktor nepodudarnosti nije čest u odnosu na bežične mreže, ali često može biti  razdražujući, kada je brzina u pitanju.
Razlog dva, stabilnost. Na bežičnu mrežu može utjecati nekoliko čimbenika kao što su udaljenost, radio frekvencije zagušenja, itd, a što može izazvati usporavanje veze. Iako vaš bežični ruter navodi npr. svoju brzinu 108 Mbps, stvarna brzina varira. Mnogo puta stvarna brzina veze može biti i do dvije trećine manja, čak i ako ste relativno blizu rutera. Razlozi zašto bežična mreža može biti nestabilna utječe nekoliko faktora. Glavni faktor koji može utjecati na stabilnost bežične mreže je okolina. Ako, na primjer, postoji nekoliko zidova, zapreka između vašeg laptopa i bežičnog rutera, pojaviti će se sporo ubrzavanje ili izostavljenost veze. Zatim, većina bežičnih usmjerivača prenose na 2,4 GHz radio frekvenciji. To je ista frekvenciju koja koristi Bluetooth. Mnogi bežični telefoni ili uređaji kao što su mikrovalne pećnice koriste Bluetooth frekvenciju. Tako, na primjer, ako netko u vašoj kući u mikrovalki  peče pizzu, vaša bežična mreža sudjeluje u tom procesu! Da bi ovo prevladali, morate koristiti 802.11a standard, a koji koristi 5,8 GHz radio frekvencije. Sada će vaša 802.11a mreži biti sigurna od mikrovalne pećnice, ali će i dalje pate od problema stabilnosti. 5.8 GHz radio frekvencije ima kraće valne duljine od 2.4 GHz frekvencije. Jednostavno rečeno, kraće radio valne duljine znače manje udaljenosti i više otežano probijanje kao što su zidovi  radio signala. Dakle, i dalje možete zaglaviti sa stabilnošću, jer se vaš bežični usmjerivač mora boriti s mnogo frekvencija. Ako živite u tipičnom susjedstvu, postoji još barem dvadeset drugih domova koji imaju bežične mreže. Vaša mreža, kao i mreža vašeg najbližeg susjeda natječu se za isti prostor radio spektra i radio kanala. Da biste vašu mrežu postavili na drugi način, opet slijedi podešavanje. Baš kao i u prometu, ponekad gužva sprečava pravovremeni dolazak na posao, a ista stvar se događa u svijetu bežičnog umrežavanja. Isto kao što vrijeme može utjecati na stvarni svijet, tako može utjecati na bežično umrežavanje. Vremenski uvjeti mogu zapravo potaknuti učinkoviti domet bežičnog signala. Kada se to dogodi u već pretrpanom bežičnom susjedstvu, šanse su velike da ćete naići na probleme stabilnosti.  Kod žičanih mreža osigurana je bolja dosljednost i stabilnosti, te su mnogo manje sklone usporavanju ili prekidu veze. S druge strane, žičane mreže pate od pitanja koja bežični ne, kao što su radio frekvencija zagušenja ili smetnje. Tako drugim riječima, sa žičanom mrežom, članovi vašeg domaćinstva mogu koristiti mikrovalnu i peći pop kokice dok vi surfate Internetom u miru, i ne morate se brinuti o vremenskim uvjetima.
Treći razlog je sigurnost. Bežične mreže, zbog svoje naravi, lakše se hakiraju od žičanih mreža. Iako bežični usmjerivači ako su ispravno postavljeni u smislu firewall, sigurnosne enkripcije i MAC filtriranja, ne zaboravimo da se podatci prenose putem zraka. Svatko sa laptopom  i odgovarajućim softverom koji je dostupan na Internetu može detektirati i haknuti bežične signale. Osim toga, svaki tekući bežični sigurnosni protokol su do sada hakeri razvalili. U drugoj analogiji, bežična mreža je kao bežična vrata vašeg doma. Kod fizičkih vrata, ipak treba udarac noge. Kako god okrenemo, hakeri razvaljuju, a kada haker dobije pristup mreži, on ima pristup svim priključcima na mreži, ožičenoj ili bežičnoj. Istina je, da je dovoljno da netko od hakera sjedeći u automobilu i vozeći se kroz vaš kvart, može bez puno muke pristupiti vašoj bežičnoj mreži i preko nje skidati npr. pornografiju i slične sadržaje. Konačno, praksa je potvrdila da je ipak  žičane mreže  teže provaliti. Budući ništa se ne emitira preko zraka, samo pristupna točka koju haker može probiti je vatrozid u ožičenom usmjerivaču.  Ne kažem da ožičeni usmjerivač ne može biti hakiran, to je samo teže učiniti.

Dakle, s obzirom na postavljanje računalne mreže, morate izabrati između ožičene ili bežične, a sve ovisi o tome da li skidate puno podataka ili malo. Ako vam je potrebno povezivanje za netbook ili smartphones, razmotrite bežični pristup. Znamo također da postoje slučajevi u kojima je nepraktična žičana mreža, tako, ostaje bežična kao jedina opcija. Bez obzira koju odaberete, pobrinite se da pravilno postavite sigurnosne opcije. 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.