Youtube promijenio pravila monetizacije videa – manje zarade za većinu kanala?

Fotografija članka: Youtube promijenio pravila monetizacije videa – manje zarade za većinu kanala?

U internetskim bespućima mnogi su svoju sreću, pa tako i zaradu, potražili na Youtubeu stvarajući video sadržaje od kojih su do sada mogli solidno zaraditi. Stvari se od ovog mjeseca mijenjaju, a posebno će pogoditi manje Youtubere i njihove kanale.

Oglas

Naime, radi se o novom postupku monetizacije snimljenih videa za koje ćete prema novim pravilima, a koja vrijede od 20. veljače, morati zadovoljiti određene kriterije kako bi mogli monetizirati svoje video uratke, odnosno zaraditi od njih. U Youtubeu smatraju kako novim sustavom monetizacije štite autore snimljenih sadržaja, no u praksi bi se moglo dogoditi nešto sasvim drugo – mali kanali odnosno slabije gledani video prilozi neće moći biti monetizirani.

Ovdje se ne radi samo o tome da će neki snimljeni video prilozi izgubiti mogućnost monetiziranja (iz zelenog prelaze u žuti ili crveni status), nego se radi se o novim zahtjevima Youtube Partner Programa (YPP) koji će vaši Youtube kanali morati ispuniti ukoliko žele postići monetizaciju odnosno zaradu na snimljenim video prilozima.

Do sada ste kao uvjet za monetizaciju trebali imati 10.000 pregleda, što i nije teško postići. No, sada će to biti malo teže – od 20. veljače ćete morati imati bar 1.000 pretplatnika i 4.000 sati gledanja vaših videa u posljednjih godinu dana. Naime, mnogi su tvrdili kako je jedna od najvažnijih karakteristika videa njegova gledanost (što više minuta!), a što Youtube i potvrđuje ovim novim pravilima. Naime, Youtube više cijeni broj minuta od broja pregleda jer one pokazuju kako korisnici zaista konzumiraju vaš sadržaj – što više minuta konzumirano neki video on je vjerojatno i zanimljiviji. Naš s tim nema

Ovo će, kažu u Youtubeu, utjecati na čak 99% Youtube kanala koji su u 2017. godini zaradili manje od 100$, dok ih je u prosincu čak 90% zaradilo manje od 2,5$. Ono što bi Youtuberi trebali napraviti je povećati bazu pretplatnika i snimati video priloge koji su gledateljima zanimljivi odnosno koje će pogledati od početka do kraja (ili što je duže moguće). Ovo će najviše utjecati na nove Youtube kanale odnosno one koji tek počinju stvarati svoju bazu pretplatnika i gledatelja, znate kako se kaže – svaki je početak težak.

Mnogi se pitaju zašto je Youtube promijenio (čitaj: postrožio) pravila? Youtube tvrdi kako zapravo tvorce videa, no u praksi bi to moglo značiti bolju zaštitu oglašivača, ali i samog Youtubea. Primjerice, ako se oglašivači više ne budu željeli oglašavati na Youtubeu, upitna je i sama budućnost Youtubea kao video platforme. Činjenica je kako autori stvaraju sadržaj, no oglašivači su oni koji održavaju platformu. Zamislite samo kolike su to brojke objavljenih videa dnevno, sve to treba negdje pohraniti i čuvati, sve to netko plaća. Ako mislite da je to jeftino, kupite vlastiti server i snimajte video priloge na njega, no vrlo ćete brzo odustati :)

Još jedan od razloga ovih promjena leži i u činjenici kao oglašivači ne žele svoje oglase postavljati na kanalima koji nisu zanimljivi, ili još gore – imaju uvredljiv i sadržaj (rasistički, teroristički,…). Isto tako oglašivači će imati tri nivoa oglasa – konzervativni (provjereni, ali zato manje gledani sadržaj), srednji i ekstremni (kontroverzni, ali zato i popularniji sadržaj).

Foto:

Bez obzira na sve, nemojte biti pesimisti, nastavite i dalje postavljati svoje video priloge i probajte na sve to gledati sa svjetlije strane. Možda bi trebali biti sretni što postoji platforma kao što je Youtube, a koja omogućuje neograničen broj objava vaših video zapisa (do čak 4K) uz moguću zaradu (monetizaciju), također uz brzo učitavanje, odlične opcije, postavljanje linkova i kartica, affiliate marketing i hrpu drugih mogućnosti – a sve za 0 kuna/eura/dolara.

Još jedan zgodan savjet – nemojte se osloniti samo na Ad Sense oglase, koji je možda i najlošiji način zarade, nego kroz sadržaj izgradite svoju prodajnu platformu, to vam Youtube ne može zabraniti – kreirajte i promovirajte svoje proizvode, organizirajte nagradne natječaje, povežite svoj Youtube kanal s drugim društvenim mrežama (Facebook, Instagram,…), affiliate mrežama i slično, mogućnosti su razne. Ne stavljajte sva jaja u istu košaru :)

Možda će ovo sve biti nepremostiva prepreka za mnoge, ali to ne mora tako biti. Ono što je sigurno je kako ćete se na Youtubeu morati truditi više, biti kreativniji, pametniji i zanimljiviji. Vjerojatno će mnogi i odustati, što je prilika za one uporne koji će izgraditi još bolju strategiju. Kako kažu preko bare – don’t get bitter, get better!

Ako tek krećete s Youtube kanalom, tri stvari morate imati na umu ukoliko želite napredovati:
izgradite utjecaj (Influence) – kvalitetnim i zanimljivim sadržajem povećavajte broj gledatelja i pretplatnika
zarada (Income) – što su vam video prilozi gledaniji, zarada će biti veća
utjecaj (Inpact) – ako ste važni i gledani, vaša riječ i mišljenje imaju veću vrijednost i utjecaj

Možda i vi imate neko mišljenje o tome, slobodno komentirajte niže. Isto tako, posjetite i pretplatite se na (link iznad), imamo više od 1.200 vlastitih video priloga, ima za svakoga ponešto :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.