Xiaomi Redmi 5 recenzija: novi privlačni format srednje klase

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Xiaomi Redmi 5 recenzija: novi privlačni format srednje klase

Xiaomi je kineska kompanija koja se može pohvaliti zaista odličnim izborom uređaja srednje klase koji nude idealan omjer cijene i kvalitete, a jedan takav je i najnoviji Xiaomi Redmi 5 koji je predstavljen uz „bok“ svog većeg Xiaomi Redmi 5 Plus „brata“.

Oglas

U pogledu performansi, dizajna i specifikacija od kompanije Xiaomi uvijek se očekuje samo najviše za uložen novac. Osim što stvara nove trendove u smartfon industriji, Xiaomi i prati postojeće trendove, pa tako ne čudi da je u našu redakciju na recenziju stigao Xiaomi Redmi 5 u pratnji većeg Redmi 5 Plus modela, a njihova ključna značajka ovoga je puta moderni 18:9 format ekrana koji je kompanija popularno nazvala „fullscreen“ ekranom. Ne škodi spomenuti kako iako na prvi pogled djeluju identično, Xiaomi Redmi 5 i Xiaomi Redmi 5 Plus različiti su uređaji sličnog dizajna. Detaljnu recenziju vrlo dobrog Xiaomi Redmi 5 Plus smartfona možete pročitati .

Iako Xiaomi u flagship klasi ima svoje „konje za utrku“, kompanija se po pitanju što boljih prodajnih rezultata oslanja na svoju Redmi seriju smartfona srednje klase koja se odlično prodaje zahvaljujući idealnom omjeru cijene i kvalitete. Prodaja pete generacije Redmi smartfona započela je obećavajuće i to zahvaljujući Redmi 5A modelu koji je u prvih mjesec dana prodaje u Indiji prešao brojku od milijun kupaca. Inače, da spomenemo Xiaomi je u Indiji trenutno najuspješniji to jest najprodavaniji brend smartfona.

Mogli bismo reći i kako je Xiaomi Redmi 5 po tom pitanju nesumnjivo kandidat za jedan od kompanijinih najprodavanijih uređaja 2018. godine, pa se svakako trebamo potruditi da vam napišemo sve dojmove o njemu, zato ostanite s nama i u nastavku saznajte sve najbitnije detalje.

Kao i veći Redmi 5 Plus model i Xiaomi Redmi 5 nam je za recenziju ustupio Honorbuy webshop gdje je za kupnju za sada dostupan u zlatnoj i crnoj varijanti. Ovisno o količini memorije dostupne su dvije varijante ovog uređaja:

Uređaj je upakiran u crvenu kutiju na kojoj su prisutni kineski znakovi što nam vrlo jasno sugerira da je Xiaomi ovaj smartfon za sada namijenio kineskom tržištu, no i sami smo često svjedoci kako se kompanijini smartfoni pojave i u svojim globalnim inačicama. Vidjeli smo kako su u najavi i globalne inačice Redmi 5 i Redmi 5 Plus modela, što nas veseli.

Unutar ove atraktivne crvene kutije osim uređaja se smjestio punjač, USB kabel, iglica za otvaranje SIM ladice te prozirna silikonska maska koja će zaštititi ovaj uređaj od ogrebotina.

Dizajn

Glavna dizajnerska značajka po kojoj se Xiaomi Redmi 5 razlikuje od Redmi smartfona prijašnjih generacija je već spomenuti „fullscreen“ ekran 18:9 omjera slike koji je postao popularan kod uređaja svih proizvođača koji drže do sebe i budno prate nadolazeće trendove. Iako su okviri oko ekrana tanji u odnosu na one koji se mogu naći na uređajima prethodne Redmi generacije, ipak se to i dalje ne može uspoređivati sa „bezeless“ ili gotovo pa kako bismo rekli „bezokvirnim“ iskustvom koje pruža prekrasni Mi Mix 2 flagship. Usprkos što se ne može uspoređivati sa Mi Mix 2 modelom, Redmi 5 nam ipak donosi veći ekran i manje „mesa“ oko njega što sumnjamo da nekome nije lijepo, ali i korisno. Kad smo već kod ekrana, on dolazi sa dijagonalom od 5.7 inča te prekriva čak 76.12% prednje površine ovog smartfona i dolazi sa 2.5D zakrivljenim staklom.

Osim u zlatnoj i crnoj varijanti u kojoj je Redmi 5 trenutno dostupan za kupnju na Honorbuy webshopu, ovaj je uređaj predstavljen i u lijepoj svijetlo-plavoj i ružičasto-zlatnoj boji koje će vjerojatno kasnije doći u prodaju. Definitivno nam je jedna od najdražih promjena koja dolazi zahvaljujući novom standardu ekrana zamjena kapacitivnih tipki virtualnima. Nekima možda virtualne tipke na ekranu nisu najbolje rješenje, ali i to nam se čini bolje nego upotreba neosvijetljenih kapacitivnih tipki koje nam i nisu bile baš omiljene na prijašnjim smartfonima Redmi generacije.

Raspored nam iznad ekrana nam gledajući sa lijeve na desnu stranu ne donosi nikakve promjene; tu se nalazi bljeskalica, paket senzora, zvučnik, selfie kamera i LED notifikacijsko svijetlo koje se uopće ne primijeti dok na smartfonu ne postoji neka nova, nepročitana obavijest. Metalni stražnji panel sa plastičnim elementima sa gornje i donje strane koji služe za propusnost komunikacijskih signala je gotovo identičan Redmi 5 Plus modelu sa jedinom uočljivom razlikom u dvostrukoj LED bljeskalici. Na prvi pogled ovo su toliko slični smartfoni da ih trebate staviti jedno pokraj drugoga da bi uvidjeli malobrojne razlike.

Gornju polovicu stražnjeg panela krasi odličan senzor otiska prsta koji učinkovito i precizno otključava ovaj smartfon u više od 90% pokušaja, a iznad njega se smjestila stražnja kamera koja dolazi u kombinaciji sa LED bljeskalicom. Sve u svemu lijepi i minimalistički dizajn stražnjeg panela koji po našem mišljenju malo kvari izdignut objektiv kamere koji baš nekako zapinje i ne uklapa se tako dobro, no to je sitna zamjerka koju možda netko drugi ne bi ni primijetio.

Sa gornje strane nema nikakvih noviteta; tu je 3.5 mm audio izlaz, infracrveni port te još jedan otvor za dodatni mikrofon. Sa donje strane uređaja nalaze sa otvori za mikrofon i zvučnik, a između njih se nalazi MicroUSB port. Sa desne strane uređaja smjestile su se fizičke tipke metalne izrade čijim smo odazivom bili zadovoljni, dok se sa lijeve strane nalazi ladica za dvije SIM i jednu MicroSD karticu ukoliko želite dodatno proširiti internu memoriju ovog uređaja.

Po pitanju dimenzija, Xiaomi Redmi 5 se smjestio u kućište veličine 151,8 mm x 72,8 mm x 7,7 milimetara koje teži 157 grama. Unatoč većih dimenzija ovaj uređaj lijepo leži u ruci zbog, a osjećaju ugode pridonose meki, zaobljeni rubovi. Međutim iako ga je ugodno koristiti, njegova veličina ipak zadaje određene probleme, pa ga tako nije najjednostavnije koristiti samo jednom rukom, pogotovo ako imate manje dlanove. Naravno i tome kompanija ima rješenje na koje ćemo doći u poglavlju koje priča o ekranu. Kao i Redmi 5 Plus i Redmi 5 zahvaljujući metalnom kućištu na korisnike već na prvu ostavlja dojam kvalitete.

Ekran

Kod Xiaomi Redmi 5 smartfona naglasak je definitivno na popularnom 18:9 formatu ekrana, ali i na promjeni koju je Xiaomi uveo sa petom generacijom Redmi smartfona. Do sada su kompanijinu Redmi seriju činili uređaji kompaktnijih dimenzija koji su u posljednje dvije generacije dolazili sa dijagonalama ekrana od 5 inča, dok je kod Redmi Note serije do sada standard ekrana bio 5.5 inča, no to se sa novom Redmi 5 generacijom promijenilo pa tako novi Redmi 5 i Redmi 5 Plus dolaze sa dijagonalama ekrana od 5.7 odnosno 5.99 inča. To je popriličan odmak od dosadašnjih dimenzija, pa se naravno postavlja pitanje da li to znači da kompanija preskače nove Note verzije svojih uređaja.

Na jednom području Xiaomi nikada ne zakaže, a to je ekran. Naime, fullscreen ekran novog Redmi 5 modela donosi odličan kontrast, jako dobar prikaz boja, kutove gledanja kojima se nema što prigovoriti te svjetlinu zbog koje ćete pomisliti kako u rukama držite barem dvostruko skuplji smartfon. Bez šale, ovaj ekran zaista nudi ono najbolje što smo dosada mogli vidjeti kod smartfona srednje klase. Ovaj nas je ekran u globalu gledajući iznenadio toplim, ugodnim i živopisnim bojama te odlično reagira na dodir.

Kao i ekran Redmi 5 Plus modela, tako smo i ekran Redmi 5 modela usporedili sa ekranom našeg Redmi Note 4 pametnog ljubimca s kojim smo inače jako zadovoljni. Rezultati su i više nego očigledni, a u to se najbolje možete uvjeriti gledajući slike u nastavku.

Kada su u pitanju ostale značajke ekrana Redmi 5 nudi već spomenutu dijagonalu od 5.7 inča, rezolucija je 1.440 x 720 piksela, dok je oštrina 282 piksela po inču. Kontrast je kao i kod Redmi 5 Plus modela 1000:1, a ista je i svjetlina ekrana koja iznosi 450 nita. Ekran nudi i 72% NTSC raspon boje, a u njegovim je postavkama moguće dodatno podešavanje kontrasta.

Osim toga korisnici mogu izabrati nekoliko različitih profila boja koji se mogu odabrati ovisno o korisnikovom ukusu – mi smo na primjer ostavili na standardnim postavkama, no vi se možete igrati. Korisnici mogu sami odrediti kontrast ili toplinu boje zaslona na toplu, hladnu ili standardnu nijansu, a onima koji vole čitati na svom smartfonu u kasne noćne sate na raspolaganju je „reading mode“ ili opcija za čitanje koja kada je uključena smanjuje emitiranje plavog svjetla koje inače umara kod čitanja. Svijetlo postaje toplije i žućkasto te je mnogo lakše čitati u mraku dok ostali spavaju, a razinu topline boje možete i sami podesiti u postavkama. Ovaj način rada možete sami uključiti kada poželite, možete namjestiti da se sa zalaskom sunca ekran automatski prebaci na ovaj način rada, a postoji i opcija da se „reading mode“ automatski uključuje na primjer u 22 sata navečer i isključuje se u 7 ujutro drugoga dana. Ovaj ekran dolazi i sa podrškom za bolju vidljivost na suncu, a sami možete podesiti i veličinu slova od XS pa sve do XXl veličine tako da i onima koji malo slabije vide veličina fonta neće biti problem.

S obzirom da se ovdje radi o uređaju sa većim ekranom vrlo korisna značajka MIUI korisničkog sučelja je način rada jednom rukom koji se aktivira prijelazom prsta sa home na lijevu ili desnu virtualnu tipku pri čemu se prikaz smanjuje na 4.5, 4 ili 3.5 inča. Ovaj način rada namijenjen korištenju jednom rukom radi vrlo dobro te će posebice biti zanimljiv i koristan onima koji imaju manje dlanove pa se inače bore sa smartfonima velike dijagonale ekrana. Tu je i još jedan zgodan dodatak, a to je mogućnost otključavanja uređaja dvostrukim dodirom po ekranu. Tako vrlo brzo i efikasno možete provjeriti ima li kakvih novosti na vašem uređaju. Zanimljivo je da se čovjek toliko nauči na to brzo tapkanje po ekranu, da kada nam se u rukama nađe uređaj koji nema tu opciju, često iz navike tapkamo i tapkamo očekujući da će se ekran upaliti i pokazati nam ima li novosti.

Nismo uspjeli pronaći podatak koja vrsta zaštitnog stakla štiti ovaj ekran od nezgodnih oštećenja proizašlih padovima i udarcima ovog smartfona. Zaštitno staklo postoji samo ne znamo da li je riječ o Corning Gorilla Glass-u ili nekom drugom staklu. Kako god bilo, mi vam preporučamo da si uz uređaj obavezno naručite i kaljeno staklo, jer smo već u par navrata bili svjedoci kako kaljeno staklo čuda radi i stvarno štiti ekran od pucanja.

Hardver

Xiaomi Redmi 5 nam donosi još jedan novi procesor kojega do sada nismo imali prilike isprobati, a riječ je o Qualcomm Snapdragon 450 modelu za kojega kompanija naglašava kako je prvi procesor Qualcomm-ove 400 serije izrađen u 14nm proizvodnom procesu. Riječ je o 64-bitnom procesoru koji raspolaže sa osam ARM Cortex-A53 jezgri koje rade na maksimalnom radnom taktu od 1.8 GHz. U paketu se nalazi i Adreno 506 grafički procesor koji radi na 650 MHz. Qualcomm navodi kako su neke od najznačajnijih karakteristika Snapdragon 450 procesora duži vijek trajanja baterije pri jednom punjenju (do 4 sata više baterije na kraju dana) te bolje performanse u odnosu na ostale pripadnike ove serije procesora. Kompanija konkretno navodi kako su CPU i GPU performanse do 25% bolje u odnosu na ostale pripadnike ove serije procesora. Kompletne specifikacije ovog procesora pogledajte , a mi ćemo još napisati kako je ovo procesor srednjeg ranga čija je glavna uloga što bolje iskombinirati energetsku učinkovitost uz solidne performanse. Inače, riječ je o procesoru koji je po svemu vrlo sličan Snapdragon 625 modelu sa kojim dijeli i isti Adreno 506 GPU, sa glavnom razlikom u tome što ima nešto niže radne taktove. Kako smo imali sreću da u redakciji u isto vrijeme imamo Redmi 5 i Redmi 5 Plus mogli smo zaključiti da u principu nema nikakve razlike u performansama između ova dva modela, a to su nam otprilike potvrdili i benchmark testovi na kojima je Redmi 5 Plus imao oko 10% bolje rezultate od Redmi 5 modela.

Detaljnu usporedbu Redmi 5 Plus i Redmi 5 Plus smartfona možete vidjeti na našoj Usporedilici.


Kao i svi ostali kompanijini smartfoni i Redmi 5 radi zadovoljavajućom brzinom uz već dobro poznatu fluidnost i stabilnost MIUI korisničkog sučelja. Korisnicima je za potrebe multitaskinga Xiaomi Redmi 5 u varijanti koju mi imamo na recenziji ponudio 3 GB jednokanalne LPDDR3 radne memorije koja radi na 933 MHz te ukupno 32 GB interne eMMC5.0 memorije. Ukoliko nekome nije dosta 32 GB interne memorije te mu treba više prostora za pohranu podataka tu je i mogućnost proširenja interne memorije MicroSD karticama do ukupno 128 GB. Osim ove postoji nešto slabija varijanta Redmi 5 modela sa 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije koja trenutno nije dostupna za kupnju.

Na ovom smo pametnom telefonu po dobrom starom običaju isprobali nekoliko grafički zahtjevnih igrica da bi vidjeli kako se ponaša cijela hardverska postava ovog smartfona. Naš odabir su i dalje već standardne Asphalt 8, Real Racing 3 i War Robots igrice koje nam u najboljoj mjeri mogu pokazati sposobnosti ove hardverske konfiguracije. Igrice su radile solidno i uglavnom fluidno, tu i tamo se kod War Robots moglo primijetiti lagano trzanje grafike, no sve u svemu to nije bilo nešto što je utjecalo na sveukupnu igrivost ove popularne mobilne igrice.

Primijetili smo da se prilikom dugotrajnog igranja igrica ili benchmark testova Xiaomi Redmi 5 znao zagrijati i to uglavnom na području oko senzora otiska prsta, no ništa pretjerano. U ove hladnije zimske dane dobro dođe da smartfon malo i zagrije ruke. :)

Kamere

Ovo je jedna od rijetkih značajki koja je ista kod Redmi 5 i Redmi 5 Plus modela, a ukratko rečeno kamere su segment na kojemu Xiaomi definitivno treba još malo poraditi ili smo mi ipak postali malčice prezahtjevni. Hm, nismo ni sami sigurni, ali istina je da je Xiaomi općenito na području kamera posljednje vrijeme dobiva možda i najviše kritika.

Dakle, Xiaomi Redmi 5 nudi stražnju OmniVision OV12A10 kameru sa senzorom od 12 MP sa otvorom blende f/2.2, zatim sa veličinom piksela od 1,25 μm, HDR podrškom, faznim autofokusom te LED bljeskalicom. Ovaj nam je senzor kamere već jako dobro poznat, jer se našao na kompanijinim Redmi Note 5A, Mi A1, Mi 5X i Redmi 5 smartfonima.

Xiaomi Redmi 5 u uvjetima dobrog osvjetljenja daje fotografije koje imaju zadovoljavajuću oštrinu sa realnim, izraženim bojama, jasnim detaljima te možemo reći kako je kvaliteta fotografija na dobrom nivou za ovu klasu uređaja. Dakle, korisnici će u globalu gledajući biti zadovoljni dobivenim rezultatima, no situacija se kao i očekivano mijenja u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Iako ne možemo reći kako su fotografije u uvjetima lošijeg osvjetljenja neupotrebljive, ipak one nisu na razini fotografija slikanih pri danjem svjetlu. Takve fotografije imaju dosta šuma, slika gubi na oštrini i često se događa da su boje pomalo isprane, a uz to kamera se pri lošijem osvjetljenju ipak malo muči sa fokusiranjem.

Po pitanju snimanja video sadržaja ova kamera podržava snimanje FHD (30fps), HD (30fps) ili SD (30fps) rezoluciji, a od podržanih načina snimanja tu je Time-lapse. Kvaliteta video zapisa je na dobroj razini, međutim zvuk nam baš i nije uvijek najbolji.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Posebno nam se svidjela selfie kamera koja dolazi u kombinaciji sa LED bljeskalicom te je opremljena OmniVision OV5675 senzorom (isti senzor prednje kamere se nalazi na višestruko skupljem Mi Mix 2 modelu). Tu je dakle Selfie Softlight koji omogućava da snimite savršenu selfie fotografiju čak i u uvjetima slabijeg osvjetljenja, a uz to selfie kamera nudi otvor blende f/2.0 te je sposobna snimiti video sadržaje 1080p i 720p rezolucije pri 30 sličica u sekundi.

O aplikaciji kamere smo već mnogo toga rekli u svim recenzijama smartfona Xiaomi brenda, međutim ne škodi i ovdje zapisati kako je odlikuje intuitivno i jako jednostavno korištenje te nudi mnogo opcija za snimanje kao što je HDR način snimanja, beauty mod, zatim su tu razni filteri, postavke balansa bijele boje, noćni način rada, ISO itd. Svima će dobro doći funkcija odbrojavanja kako bi se stigli namjestiti za što bolju selfie fotografiju, a ne možemo ne primijetiti kako sve fotke uslikane ovom kamerom u startu imaju prilagođene postavke koje poljepšavaju lice time da se uglađuju bore, nestaju sitne nesavršenosti poput prištića, a cijela je slika nekako „omekšana“ što naravno pridonosi njezinoj ljepoti. To je dio koji se pogotovo svidio ženskom dijelu populacije. Lijepim fotografijama doprinosi i podrška za čak 36 značajki koje se nalaze unutar Beauty Mode 3.0 funkcije. Sve u svemu ova nam se aplikacija kamere jako svidjela i donosi zaista zanimljive mogućnosti koje će se svidjeti svim ljubiteljima fotografije.

Audio i video

Pored MicroUSB porta smjestio se otvor za zvučnik koji je odgovoran za reprodukciju vrlo dobrog i kvalitetnog zvuka s obzirom da je riječ o uređaju srednje klase. Naravno, upravo zbog svoje pripadnosti srednjem rangu pametnih telefona od Redmi 5 smartfona ne možemo očekivati surround zvuk ili USB Type-C port, no mi smo kao što smo i naveli dobivenim zvukom bez obzira na to zadovoljni.

Opet dolazimo do karakteristika koje su zajedničke svim Xiaomi uređajima, a to su servisi za glazbu i video sadržaje. Riječ je o Music i Mi Video aplikacijama koje će se uglavnom svidjeti korisnicima, dok će druge živcirati. Naime, ovi servisi za video i glazbu obično budu prisutni na onim uređajima koji dolaze sa inačicom MIUI korisničkog sučelja koja nije namijenjena globalnom, već kineskom tržištu. Pa tako aplikacija Music služi za reprodukciju glazbenog sadržaja koji se nalazi u memoriji smartfona, ali osim toga omogućuje streaming i preuzimanje raznorazne glazbe. Nađe se tu svega pomalo, od kineske pa sve do zapadnjačke glazbe. Sučelje ove aplikacije je gotovo u potpunosti prevedeno na engleski tako da ovdje ne bi trebali imati problema sa snalaženjem, međutim ukoliko stvarno želite slušati pjesme putem ovog servisa za glazbu tu bi mogli naići na problem. Naime, neke se pjesme za streaming gotovo pa odmah pokreću, dok druge nikako dočekati. Nije baš neko najbolje korisničko iskustvo, ali ne možemo zamjeriti, jer u principu nije toliko namijenjeno korisnicima izvan Kine.

S druge strane tu je Mi video aplikacija koja služi za stream-anje raznoraznog video sadržaja namijenjenog isključivo korisnicima u Kini, tako da zasada sučelje ove aplikacije nisu odlučili prevesti na engleski. Ovo će vam možda smetati samo ako ste baš htjeli pogledati neku kinesku seriju ili film, no nekako sumnjamo da je to slučaj.

Operativni sustav, dodatne aplikacije

Xiaomi Redmi 5 koji smo mi koristili u redakciji zbog recenzije je stigao sa stabilnim MIUI 9 korisničkim sučeljem baziranom na Android 7.1.2 Nougat operativnom sustavu. Napomenimo kako nam je nakon nekoliko dana korištenja na veći Xiaomi Redmi 5 Plus model stigla MIUI 9.2 nadogradnja, međutim Redmi 5 i dalje radi na MIUI 9.1 verziji. Mnogo smo pisali o MIUI korisničkom sučelju i nije tajna da smo ga stvarno zavoljeli koristiti.

Najbitnija karakterizacija ovog sučelja je da svojim izgledom podsjeća na nekakvu kombinaciju Android i iOS operativnih sustava. MIUI nema ladicu aplikacija već se sve ikone aplikacija nalaze na početnim zaslonima. Svi novi Xiaomi-jevi smartfoni dolaze isključivo sa kineskom varijantom MIUI-a, dok globalna verzija uvijek dođe nekoliko tjedana kasnije, a isti slučaj je i sa Redmi 5 modelom. U ovome trenu dok pišemo recenziju nije dostupna globalna verzija MIUI sučelja za Redmi 5 smartfon, pa zato moramo spomenuti kako je uobičajeno da kineska varijanta MIUI korisničkog sučelja dolazi sa većim brojem bloatware aplikacija, a neke od njih znaju često dosađivati sa raznim notifikacijama na kineskom jeziku. Srećom po nas, Xiaomi je omogućio da se dobar dio neželjenih bloatware aplikacija može deinstalirati, dok za one koje se ne mogu deinstalirati postoji mogućnost deaktivacije svih notifikacija.

Još je jedna karakteristična stvar kod kineske verzije MIUI korisničkog sučelja to da ne dolazi sa Google servisima, ali se ovi servisi mogu instalirati preko kompanijinog servisa za aplikacije.

Jedna od tipičnih stvari kod kineske varijante ovog korisničkog sučelja koje smetaju korisnicima je što nema hrvatski izbornik te se javljaju problemi sa sinkronizacijom. Inače se ovaj problem sa sinkronizacijom može potpuno ili barem djelomično riješi tako da se u aplikaciji Security pod Permissions odaberu aplikacije koje će raditi u pozadini te im se dodjele potrebna dopuštenja. Nama su se sve aplikacije uredno sinkronizirale osim Gmaila.

MIUI na Xiaomi Redmi 5 modelu radi odlično, naravno, ako zanemarimo standardne probleme sa kojima dolazi kineska varijanta ovog sučelja. Njegov rad je dovoljno fluidan i brz, a bez otvorenih pozadinskih aplikacija ostaje na raspolaganju oko 1.5 GB RAM-a, što je i više nego dovoljno za ugodno korištenje.

Povezivost

Xiaomi Redmi 5 donosi Dual SIM (Dual Standby) podršku, pa se tako unutar SIM ladice mogu smjestiti dvije Nano SIM kartice koje mogu raditi na 4G LTE mrežama. Osim toga Redmi 5 ima podršku za 4G+ mreže te VoLTE (Voice over LTE) standard za glasovne pozive preko 4G/4G + mreže koji garantira bolju kvalitetu zvuka prilikom telefoniranja. Što se tiče prijema signala te glasnoće i kvalitete zvuka na području Zagreba i okolice nije bilo nikakvih problema. Međutim, ukoliko živite u nekom izvangradskom području vaš Redmi 5, baš kao i Redmi 5 Plus, možda neće hvatati 4G signal, već 3G ili 2G, kao što je bilo u našem slučaju, a razlog tome je izostanak podrške za LTE mreže na 800 MHz. Tako da je ovo detalj koji svakako treba uzeti u obzir prilikom odabira uređaja ili je bolje pričekati globalnu varijantu koja će imati podršku za navedenu mrežu. Vrijedi spomenuti i infracrveni port koji se nalazi sa gornje strane uređaja, a pomoću kojega se preko pripadajuće aplikacije mogu kontrolirati razni kućanski aparati. Mi smo ga isprobali na Samsung-ovom televizoru i uredno je reagirao.

Po pitanju pozicioniranja Xiaomi Redmi 5 ima podršku za GPS, AGPS, GLONASS i Beidou. Pozicioniranje radi brzo i bez problema. Isprobali smo na njemu i navigaciju pomoću Google Maps aplikacije koja je radila bez ikakvih problema. Prijem WiFi signala je također odličan, čak i ako se između uređaja i rutera nalazi nekoliko zidova.

U nastavku pogledajte cijelu paletu povezivosti Xiaomi Redmi 5 pametnog telefona:
– 4G:FDD-LTE B1/B3/B5/B7/B8, TD-LTE B34/B38/B39/B40/B41
– 3G: WCDMA B1/B2/B5/B8, TDS-CDMA 34/39
– 2G: GSM B2/B3/B5/B8
– CDMA 2000/1X BC0
– GPS: GPS + AGPS  + GLONASS + BDS
– Bluetooth: BT4.2,HID
– WiFi: 802.11 b/g/n, 2.4G, Wi-Fi Display, Wi-Fi Dir

Baterija

Svakom je korisniku upravo baterija jedna od najvažnijih stavki pri kupnji pametnog telefona, a toga je svjesna i kompanija Xiaomi koja je i u Redmi 5 model ugradila bateriju koja će svojim kapacitetom odgovarati većini korisnika.

Xiaomi Redmi 5 je opremljen sa nezamjenjivom litij-ionskom baterijom kapaciteta 3.300 mAh, a glavno pitanje koje se postavlja je kako se ovaj smartfon to jest njegova baterija nosila sa našim veoma čestim korištenjem mailova, društvenih mreža itd.? Tijekom cijelog dana korištenja ovog smartfona koje uključuje sinkronizaciju mailova, društvenih mreža, surfanje, fotkanje i igranja igrica, na kraju dana bi ostalo oko 50%. Korisnici koji u pogledu smartfona nemaju tako velike potrebe na ovom će phabletu moći dobiti i dva dana autonomije.

Iako Redmi 5 dolazi sa manjom baterijom od Redmi 5 Plus modela (4.000 mAh), gotovo da i nema razlike u autonomiji između ovih modela, a razlog tome možemo pronaći u manjoj rezoluciji ekrana te nešto štedljivijem procesoru.

Obratili smo pažnju i na potrošnju baterije kod igrica i to onih zahtjevnih poput War Robots gdje se nakon pola sata igranja potroši oko 10% baterije, a otprilike iste rezultate Redmi 5 ostvaruje i kod ostalih isprobanih zahtjevnih igrica kao što su Asphalt 8 Airborne i Real Racing 3.

Brzina kojom se Redmi 5 puni sa pripadajućim punjačem (5V/2A) je sljedeća:
– 15 minuta = 15%
– 30 minuta = 30%
– 50 minuta = 50%
– 1 sat 15 minuta = 70%
– 2 sat 13 minuta = 100%

Benchmark testovi

Qualcomm Snapdragon 450 procesor svojim značajkama spada u srednju klasu procesora te je sposoban omogućiti ugodno korištenje Xiaomi Redmi 5 smartfona uz dovoljno snage za ispunjavanje potreba svakog prosječnog korisnika. Snapdragon 450 nije namijenjen obaranju rekorda na benchmark testiranjima već je njegova glavna funkcija održati što bolje performanse smartfona uz što veću uštedu baterije. Taj zadatak ovaj procesor odrađuje odlično, pokazao se sposobnim za sve zadatke i zadovoljavajuće brzim – naravno sve u svojoj srednjoj klasi u koju ga svrstavaju i pripadajuća benchmark testiranja.

AnTuTu  –  55.952 bodova
Basemark X – 20.345 bodova
PCMark – 4.701 bodova
GeekBench 3 –  768 bodova (single core) – 3.955 bodova (multi core)
CF Bench – 87.990, 25.619, 50.567 bodova

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Zaključak

Xiaomi Redmi 5 za malo novaca nudi zaista odlične značajke, tako da bez dileme ovaj smartfon zaslužuje biti u kategoriji best-buy uređaja srednje klase čiji su omjer cijene i kvalitete odlični. Jednu notu atraktivnosti ovome će uređaju dati novi 18:9 format ekrana, a zadovoljavajuće korisničko iskustvo usprkos malim zamjerkama neće izostati. Kao i kod Redmi 5 Plus modela jedina i najveća zamjerka je što nam se na području izvan Zagreba gubi 4G signal, no i to će se zasigurno uskoro promijeniti dolaskom globalne verzije ovog smartfona.

Mi smo naš Xiaomi Redmi 5 Plus pametni telefon sa 3 GB radne i 32 GB interne memorije nabavili na Honorbuy webshopu, trenutna mu je akcijska cijena 159,99 dolara (za kupce unutar Europske unije nema PDV-a).

Hvalimo
+ odličan ekran
+ kvalitetu izrade
+ podršku za MicroSD kartice
+ Dual SIM podršku
+ cijenu
+ MIUI korisničko sučelje
+ fluidnost i stabilnost u radu

Zamjeramo
– izostanak podrške za LTE mreže na 800 MHz
– bloatware aplikacije
– probleme sa sinkronizacijom Gmaila

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 8 za Dizajn
Ekran
Ocjena 8 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 8 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 7 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 7 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 7 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 7 za Povezivost
Baterija
Ocjena 9 za Baterija
Video igre
Ocjena 8 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 9 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 9 za Naš dojam

7.91

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Baš kao i  Xiaomi Redmi 5 Plus tako Redmi 5 sa nešto manjom dijagonalom ekrana korisnicima nudi odličan omjer cijene i kvalitete. Za nekih 160 američkih dolara teško da možete kupiti neki mnogo bolji fullscreen smartfon, a tek sitne zamjerke koje imamo za ovaj uređaj ne mogu pokvariti sveukupni dojam koji je odličan za uređaj srednje klase. Kompanija sa Redmi 5 Plus i Redmi 5 modelima ima novog asa u rukavu koji bi vrlo lako mogao „potući“ konkurenciju u srednjem segmentu smartfon tržišta.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.