Xiaomi Redmi 3 recenzija: povoljni smartfon za poželjeti

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Xiaomi Redmi 3 recenzija: povoljni smartfon za poželjeti

Xiaomi je i u novoj godini nastavio sa predstavljanjem svojih uređaja iz Redmi serije, a posljednji među njima koji je stigao i u našu redakciju je popularni Xiaomi Redmi 3 model.

Oglas

Ono što je već svima poznata činjenica je kako je kineska kompanija Xiaomi dobro poznata u svijetu, ali i u Hrvatskoj po proizvodnji kvalitetnih uređaja koji se mogu pohvaliti sa vrlo dobrim, a u mnogim slučajevima i odličnim omjerom cijene i kvalitete. Kompanija za sada sa svojim proizvodima još uvijek nije dostupna za direktnu kupnju na svim svjetskim tržištima, nego je još uvijek većinom koncentrirans na domaće kinesko, te od prošle godine i na brzorastuće indijsko tržište. Već smo vam o tome kako u 2015. godini Xiaomi nije uspio ostvariti željene prodajne rezultate, te je izgubio visoko treće mjesto u svijetu i prvo u Kini po broju isporučenih uređaja. No, način na koji su započeli novu godinu ostavlja dojam kako se ove godine ipak neće morati brinuti za prodajne rezultate, barem što se tiče Redmi 3 modela.

Već smo imali prilike testirati prethodne dvije generacije ovog smartfona – i koji su po ocjenama korisnika često bili best-buy uređaji u svojoj klasi, a sve o njima kao i uvijek možete pročitati u našim vrlo detaljnim recenzijama.

Dok su razlike između prethodna dva modela bile gotovo samo estetske, kod Redmi 3 modela vidimo napredak u gotovo svakom pogledu. Većinu poboljšanja nametnuli su novi trendovi, te sada možemo na jednom uređaju kojeg bi mogli svrstati u nižu srednju klasu vidjeti neka obilježja koja su prije bila rezervirana samo za flagship smartfone.

Xiaomi-Redmi-3-unboxing-i-prvi-dojmovi-02

Xiaomi Redmi 3 koji nam je stigao u redakciju je bijele boje sa svoje prednje strane, a osim u bijeloj boji ovaj uređaj je dostupan u zlatnoj i sivoj varijanti. Unboxing i vrlo pozitivne prve dojmove ste mogli pročitati , no svejedno ćemo vam navesti što sve dolazi u paketu, a to je uz uređaj punjač sa EU adapterom, USB kabel, iglica za otvaranje SIM ladice i zaštitna folija za ekran. krenimo sada u što detaljnije “seciranje” današnjeg glavnog junaka ove priče kako bi vam o njemu otkrili što više detalja i time vam pomogli u eventualnoj kupnji ovog smartfona.

Inače, mi smo naš pametni telefon nabavili na .

Pa kakvi su to zapravo naši dojmovi?

Dizajn

Po pitanju dizajna kod Redmi 3 modela vidimo popriličan odmak u odnosu na prethodne dvije generacije, pa tako s koje god ga strane pogledali gotovo da ne možemo vidjeti dodirnih točaka sa prijašnjim generacijama ovog uređaja. Prednja strana izgleda više-manje standardno kao i kod svih novijih Xiaomi smartfona, a odlikuje je jednostavan i elegantan dizajn sa vrlo tankim rubovima oko ekrana.

 

Xiaomi Redmi3

Naime, njegov ekran pokriva čak 71.1% prednjeg panela, što je odlično za jedan 5-inčni smartfon. Kada već pričamo o ekranu; on se sa 4.7 “popeo” na 5 inča, dok je rezolucija ostala ista (720 x 1.280 piksela). Ispod ekrana se nalaze tri kapacitivne tipke koje nemaju pozadinsko osvjetljenje, a to je jedan od detalja (nama ne baš dragih) koje je naslijedio od prijašnjih modela. Osim toga, notifikacijsko RGB LED svijetlo nalazi se baš kao i kod prošlih modela na malo neobičnom mjestu, a to je ispod kapacitivne home tipke te je dok ne radi potpuno nevidljivo.

Iznad ekrana se gledajući sa lijeve na desnu stranu nalaze standardni paket senzora, zvučnik i prednja kamera. Staklo prednjeg panela uokvireno je sa tankim i sjajnim metalnim okvirom koje nam se čini kao zgodan detalj u odnosu na ostatak uređaja koji je napravljen u nekom mat finišu. Sa donje strane uređaja nalazi se MicroUSB ulaz i otvor za mikrofon, dok je gornja strana rezervirana za 3.5 mm audio izlaz, infracrveni port te još jedan otvor za dodatni mikrofon. Sve fizičke tipke smjestile su se sa desne strane, također su metalne izrade te imaju odličan odaziv. Sa lijeve strane nalazi se ladica za dvije SIM ili jednu SIM i jednu MicroSD karticu.

Stražnja je strana Redmi 3 smartfona, barem svojim većim dijelom, metalne izrade, a taj se metal nalazi razvučen i preko lijevog i desnog ruba te se proteže sve do ruba prednjeg panela. No, tu ne završava priča oko metalnog stražnjeg panela ovog smartfona, jer je jedna od većih zanimljivosti ovog uređaja i vrsta metala kojeg je Xiaomi odlučio ovdje upotrijebiti, a to je magnezij. Za sada nema mnogo uređaja koji se mogu pohvaliti tim materijalom izrade, a jedan od njih je . Prema nekim najavama i Samsung će svoj nadolazeći flagship Galaxy S7 također opremiti magnezijskim kućištem. Vrijeme će pokazati da li se ovdje radi o novim kompanijinim smjernicama u izradi svojih modela za 2016. godinu ili općenito novom trendu u smartfon industriji, a možda su ovo i naznake onoga što će se pojaviti i kod već predugo očekivanog kompanijinog Mi 5 flagshipa. Osim toga, metalni stražnji dio uređaja ima zanimljiv dijamantni ili romboidni uzorak za koji ne možemo reći da je reljefni, iako na prvi pogled tako izgleda. Zapravo je potpuno estetske prirode, a dobiven je kombinacijom mat finiša prošaranog sjajnim uzorkom. Bitno je naglasiti da u ruci djeluje vrlo ugodno, nije sklizak, na njemu ne ostaju tragovi znojnih ili pak masnih prstiju, te ostavlja dojam puno skupljeg uređaja.

Gornja i donja strana uređaja su plastične izrade, te kao u slučaju metalnog dijela, plastični dijelovi prelaze preko rubova sve do prednjeg panela i obuhvaćaju sve kutove uređaja. Sa gornje lijeve strane na stražnjem panelu nalazi se 13 MP kamera sa jednom LED bljeskalicom, dok se sa donje strane nalazi otvor zvučnika povrh kojeg se nalazi malo izbočenje kojem je glavna svrha da ne dođe do prigušenja zvuka kada je uređaj polegnut na neku ravnu površinu, npr. stol. Sa svojim dimenzijama od 139 × 69.6 × 8.5 mm te možda i idealnom težinom za uređaj ove dimenzije od 144 grama jako lijepo leži u ruci, te korištenje jednom rukom nije ni najmanji problem.

Ekran

Odmah na početku moramo reći da nas je ekran oduševio! U ovom cjenovnom rangu jako teško ćete naći uređaj sa ovako dobrim ekranom. Već smo napisali da je ekran Redmi 3 modela u odnosu na prethodnika narastao sa 4.7 na 5 inča, dok je njegova rezolucija ostala nepromijenjena, što u brojkama znači 720 x 1.280 piksela. Iako je u posljednje vrijeme uobičajeno da 5-inčni smartfoni dolaze sa ekranom FHD rezolucije, nemojte da vas to zavara, jer spomenuti ekran 720p rezolucije na ovoj dijagonali ima gustoću od 294 piksela po inču, znači negdje na Retina granici, što je sasvim dovoljan za ugodno korištenje, a neku pikselizaciju je gotovo i nemoguće vidjeti. Za neku usporedbu, iako je ekran na Redmi 3 manje rezolucije, dojma smo da je u najmanju ruku jednako dobar kao kod 5-inčnog ekrana kojega možemo pronaći na smartfonu. Osim toga ovaj IPS LCD ekran nudi odličan prikaz boja koje izgledaju vrlo živopisno i realistično, te uz to nudi i kontrast te kutove gledanja koji su na vrlo visokom nivou.

Xiaomi-Redmi-3-unboxing-i-prvi-dojmovi-15

Kao što ste mogli vidjeti u najavi ove recenzije naši su mjerni instrumenti pokazali svjetlinu ekrana od 555 Luxa zahvaljujući kojoj je ekran vrlo ugodan za korištenje i na otvorenim prostorima. U postavkama ekrana moguće je dodatno podesiti kontrast te je na raspolaganju nekoliko različitih profila boja ovisno o korisnikovom ukusu. Proizvođač nije naveo da li ovaj ekran dolazi sa nekom vrstom zaštite od grebanja, tako da je svakako preporučljivo koristiti neku vrstu zaštite.

Hardver

Glavna novotarija Redmi 3 pametnog telefona krije se ispod njegovog poklopca, a to je novi Qualcomm-ov procesor namijenjen smartfonima srednje klase – Snapdragon 616 (MSM8939v2). Radi se o 64-bitnom osmojezgrenom procesoru izrađenom u 28 nm tehnologiji, sa osam Cortex-A53 jezgri od kojih četiri rade na taktu od 1.5 GHz i četiri na taktu od 1.2 GHz. Uz to u paketu se nalazi Adreno 405 grafika. Više o ovom procesoru možete saznati na Qualcomm-ovim .

Iako je ovo prvi uređaj koji imamo u rukama sa spomenutim procesorom, nije nam trebalo puno da shvatimo kako je Qualcomm ovdje napravio napredak u odnosu na prošlogodišnju 615-icu koja se baš i nije pokazala u najboljem svijetlu. Taj napredak se najbolje vidi kod zahtjevnih igara gdje se 615-ica dosta mučila, no kao što i sami možete vidjeti u videu iz najave, Real Racing 3 radi besprijekorno, no nakon nekih 20-ak minuta igranja primijetili smo lagano usporavanje grafike u trenucima kada se u prikazu pojavljuje više vozila. Naravno, ovdje se ipak radi o 720p ekranu, treba još vidjeti kako bi sve to radilo na nekom FHD ekranu. Još jedna bitna stvar, a na koju je bilo dosta prigovora kod prošle generacije ovog procesora je zagrijavanje koje je u ovom slučaju bilo minimalno, bilo da se igra neka zahtjevna igra, snima video ili rade benchmark testovi.

Osim toga svakako spomenimo kako je Redmi 3 opremljen sa 2 GB LPDDR3 RAM-a i 16 GB eMMC4.5 interne memorije koja se može proširiti MicroSD karticama do ukupno 128 GB. Ova količina radne memorije je sasvim dovoljna za brz i fluidan rad ovog uređaja, te će biti dovoljna svakom prosječnom korisniku koji ne pretjeruje sa multitaskingom. Za očekivati je da će Xiaomi kroz neko vrijeme predstaviti i Pro verziju ovog smartfona sa 3 GB RAM-a, iz tog razloga oni koji misle da im je 2 GB RAM-a premalo neka se još malo strpe. Osim Real Racing 3 igrice, na Redmi 3 smartfonu smo isprobali i Modern Combat 5 Blackout, EA Sports UFC i World of Tanks Blitz.

Kamere

Još jedna stvar na kojoj Xiaomi unatoč niskoj cijeni ovog pametnjakovića nije htio kalkulirati su kamere. Redmi 3 na svojoj stražnjoj strani ima kameru sa 13 MP senzorom koja će svojim mogućnostima zadovoljiti veliku većinu korisnika. Što se tiče kvalitete fotografija na dnevnom svijetlu brzi PDAF auto fokus dobro odrađuje svoj posao te smo bili vrlo zadovoljni dobivenim rezultatom. Fotografije imaju zadovoljavajuću oštrinu sa vrlo realnim bojama te možemo reći kako je kvaliteta fotografija na vrlo visokom nivou za uređaj ove klase.

Osim toga ova kamera ima otvor blende f/2.0 što joj osigurava i dobre fotke u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Slike noću ili u zatvorenim prostorima sa nedovoljno svijetla imaju dosta šuma, boje su isprane te gube na oštrini, no tu mnogo pomaže bljeskalica koja vrlo dobro odrađuje svoj posao. Stražnja kamera je sposobna snimati 1080p video pri 30 sličica u sekundi, a kako to izgleda pogledajte na video zapisu u nastavku.

Niti ljubitelji selfija kod Redmi 3 smartfona nisu zapostavljeni, jer je prednja kamera također jako dobra – ima senzor od 5 MP i otvor blende f/2.2 te također podržava snimanje video sadržaja FHD rezolucije pri 30 sličica u sekundi. Samo sučelje aplikacije kamere je nepromijenjeno te nam je dobro poznato iz ostalih Xiaomi-jevih smartfona koje smo imali prilike testirati.

Aplikacija kamere je intuitivna i jako jednostavna za korištenje te nudi mnogo više opcija za snimanje nego što će vam vjerojatno ikada zatrebati, a između ostaloga tu ćete pronaći HDR način snimanja, beauty mod, zatim su tu razni filteri, noćni način rada, postavke balansa bijele boje, ISO itd. Zgodna stvar je i prepoznavanje godina i spola kada se koristi prednja kamera, što funkcionira prilično dobro.

Audio i video

Otvor zvučnika Xiaomi Redmi 3 modela se nalazi na stražnjem djelu uređaja i to na donjem plastičnom elementu. Zvučnik je sposoban za reprodukciju vrlo dobrog zvuka, a izmjerili smo i njegovu maksimalnu glasnoću koja iznosi i više nego dovoljnih 76,3 dB.

Xiaomi-Redmi-3-unboxing-i-prvi-dojmovi-16

Ovaj primjerak Redmi 3 koji smo dobili na recenziju došao je i sa nekim zanimljivim kompanijinim servisima za glazbu i video sadržaje. Odmah moramo reći da ovi servisi dolaze samo na onoj inačici Miui-a koja nije namijenjena globalnom tržištu, a o tome ćemo malo kasnije. Radi se o aplikacijama Music i Mi Video. Osim što služi za reprodukciju glazbe koja se nalazi u memoriji uređaja aplikacija Music omogućuje i besplatni te neograničeni streaming glazbe i to ne samo kineske, već i zapadnjačke. Zanimljivo je kako ujedno omogućava i njezino besplatno i neograničeno preuzimanje. Čini se da su takve stvari u Kini OK, a mi se nismo bunili. :)

 

Sučelje ove aplikacije je gotovo u potpunosti prevedeno na engleski tako da nećete imati problema sa snalaženjem. Druga spomenuta aplikacija Mi Video služi sa stream razno raznog video sadržaja koji je namijenjen isključivo kineskim korisnicima tako da se nisu niti potrudili na engleski prevesti sučelje ove aplikacije.

Operativni sustav, dodatne aplikacije

Xiaomi Redmi 3 radi na najnovijoj verziji kompanijinog korisničkog sučelja, a to je MIUI 7.1, koje je bazirano na Android 5.1.1 Lollipop operativnom sustavu. MIUI je zaista posebna vrsta Android sučelja koje ljudi najčešće ili vole ili mrze, sredine baš i nema. Možda bi ju najbolje opisali kao neku kombinaciju Androida i iOS-a. Ono što se prvo uočava je da nema ladicu aplikacija nego se sve ikone aplikacija nalaze na početnim zaslonima, a jedna od glavnih stvari zašto je MIUI u svijetu postao tako popularan je personalizacija. Tako pomoću aplikacije za teme možete odabrati između nekoliko predinstaliranih te bezbroj onih koje možete preuzeti. Teme nisu nikakva novost kod Android uređaja, no MIUI dopušta njihovo kombiniranje, te gotovo nema toga što ne možete podrediti svom ukusu.

Kako se ovdje radi o friškom Xiaomi-jevom smartfonu, za sada još nije dostupna globalna inačica MIUI-a za Redmi 3, no kroz neko će vrijeme biti dostupna za preuzimanje, a moći ćete je preuzeti sa . Tako i sami pretpostavljate da se kod našeg primjerka radi o kineskoj verziji već po samim servisima za glazbu i video koji su gore navedeni, a osim njih predinstalirani su još neki servisi za igrice te kompanijin vlastiti servis za preuzimanje aplikacija naziva App Store (slično Google Play-u). Kod ovog servisa preporučljivo je odmah u postavkama isključiti automatsko ažuriranje, jer će u protivnom sve aplikacije preuzete sa Google Play-a zamijeniti kineskim inačicama.

Redmi 3 koji nam je stigao na recenziju došao je i sa Google-ovim Play servisom, međutim iako smo se na njega ulogirali sa svojim računom, nije radila sinkronizacija kontakta i kalendara sa Google računom što se nije moglo promijeniti niti u postavkama sinkronizacije računa. Ovo na prvu može zvučati kao neki problem, ali vrlo jednostavno se može riješiti instaliranjem Google instaler aplikacije preko koje možete instalirati Google Calendar Sync i Google Contacts Sync koji su potrebni za sinkronizaciju kalendara i kontakta, a više o tome možete pročitati . No na kraju svega pitanje je kako MIUI radi na Redmi 3 smartfonu, jednostavno rečeno leti. Jako nas je ugodno iznenadila njegova stabilnost, fluidnost i brzina. Korisniku bez otvorenih pozadinskih aplikacija ostaje na raspolaganju oko 1 GB RAM-a, što je sasvim dovoljno za ugodno korištenje.

Povezivost

Kao i svi uređaji iz Redmi serija, tako je i Redmi 3 Dual SIM (Dual Standby) uređaj sa podrškom za 4G LTE mreže na kojem može raditi jedna Micro SIM i jedna Nano SIM kartica ili ako imate samo jednu SIM karticu, na mjesto gdje bi trebala doći Nano SIM kartica možete staviti MicroSD karticu kojom možete memoriju proširiti do ukupno 128 GB. Što se tiče prijema signala te glasnoće i kvalitete zvuka tu nije bilo nikakvih problema. Vrijedi spomenuti i infracrveni port koji se nalazi sa gornje strane uređaja, a pomoću kojega se može preko pripadajuće aplikacije kontrolirati razni kućanski aparati. Mi smo ga isprobali na jednom televizoru i na jednom klima uređaju i možemo reći da dobro odrađuje svoj posao.

Xiaomi-Redmi-3-unboxing-i-prvi-dojmovi-14

Po pitanju pozicioniranja ovaj uređaj podržava GPS, AGPS i GLONASS, međutim pokazalo se da sa Google kartama pozicioniranje nikako nije htjelo raditi. Ovdje se očito radi o nekom softverskom problemu, jer smo na njemu isprobali i HERE Maps aplikaciju gdje je pozicioniranje i navigacija radila bez problema. Ako nekoga zanima, ovo je detaljna paleta povezivosti za koje Redmi 3 ima podršku:

4G: FDD-LTE B1/B3/B7

TDD B38/B39/B40/B41: 2555-2655MHz

3G: WCDMA B1/B2/B5/B8, TD-SCDMA B34/B39

2G: GSM B2/B3/B8

GPS: GPS , AGPS ,GLONASS

Bluetooth: v4.1 , HID

WiFi: Wi-Fi 802.11 b/g/n ,Wi-Fi hotspot, 2.4GHz WiFi, WiFi Direct ,WiFi Display

Baterija

Sada dolazimo do još jednog segmenta gdje je Redmi 3 skrenuo ogromnu pažnju na sebe, a to je njegova litij-ionska baterija kapaciteta 4.100 mAh. Ovo je čak i veća baterija od one sa kojom je došao Redmi Note 3 koji je usput rečeno 5.5-inčni uređaj, a zanimljivo je i da je Redmi 3 čak i nešto tanji od njega. U odnosu na svojeg prethodnika Redmi 3 ima bateriju veću za impresivnih 1.900 mAh. Već je normalno da Xiaomi-jevi smartfoni dolaze sa dobrim baterijama, no kod ovog uređaja na bateriju su odlučili staviti poseban naglasak, no kakva se ona pokazala u praksi?

Možda najbolje da prvo krenemo od igrica i to onih zahtjevnih poput Real Racing 3 gdje se nakon pola sata igranja potroši 5% baterije, a otprilike iste rezultate Redmi 3 ostvaruje i kod ostalih zahtjevnih igrica. Tijekom cijelog dana korištenja ovog smartfona koje uključuje sinkronizaciju mailova, društvenih mreža, surfanje, fotkanje i igranja igrica, na kraju dana bi ostalo oko 60% baterije, s time da ga nismo pokušavali štedjeti. Kapacitet ove baterije je sasvim dovoljan da se autonomija bez problema rastegne na dva dana, pogotovo onima koji ne pretjeruju sa igricama.

No stavka koja može biti problematična kod uređaja koji su opremljeni baterijama velikog kapaciteta je brzina punjenja, a Redmi 3 treba nešto manje od tri i pol sata da se potpuno napuni (od 0 do 100%) što i nije tako loše s obzirom na kapacitet baterije. Brzina punjenja od 0 do 10% iznosi 18 minuta, od 0 do 20% mu treba 40 minuta, od 0 do 30% treba 66 minuta, od 0 do 50% treba 116 minuta. Znamo da podržava brzo punjenje, teoretski bi se do 100% baterija trebala napuniti za sat i pol.

Dodatak: s obzirom na vaša brojna pitanja i komentare oko brzog punjenja baterije dodatno smo napravili mjerenja s tri razičita punjača.

MJERENJE 1 – punjač od Mi Pad 2 tableta (5V/2A) – od 20-100% za 2 sata i 15 minuta.
MJERENJE 2 – punjač Arctic Fast Charger (5V/8A) – od 15-100% za 2 sata i 26 minuta (puni na 2A, efikasnost punjača je 83-86%)
MJERENJE 3 – originalni Redmi 3 punjač (5V/2A) – od 0-100% za 2 sata i 39 minuta.

Po ovome možemo zaključiti kako naše inicijalno punjenje bilo sporo, no moguće je da se baterija “formirala”, iako to i ne mora biti slučaj kod novih baterija. Intenzivno smo je praznili i punili nekoliko dana i došli do zaključka kako brzo punjenje ipak – radi. Možda sporije nego što smo očekivali, ovo su rezultati koje smo dobili nakon višestrukog uzastopnog ponavljanja.

Benchmark testovi

Još jedna stvar koju smo nestrpljivo željeli isprobati na ovom smartfonu su benchmark testovi, a razlog tome je novi Snapdragon 616 procesor koji nam se na prvu pokazao jako dobar. Rezultati benchmark testova su svojim brojevima jasno potvrdili gdje ovaj procesor pripada, a to je srednja klasa. No ono što je najbitnije u stvarnom svakodnevnom korištenju je to da nam je ovaj procesor zajedno sa pripadajućim hardverom pružio zadovoljavajuće korisničko iskustvo. Rezultate benchmark testova pogledajte u nastavku.
AnTuTu 5 –  35.164 bodova
3DMark – 404 bodova
GeekBench 3 –  474 bodova (single core) – 1.917 bodova (multi core)
Quadrant Standard – 13.198 bodova
Vellamo – 1.895 (Browser), 1.118 (Multicore), 803 (Metal)
CF Bench –  61.342, 61.478, 61.423 bodova

Zaključak

Odmah na početku ovog zaključka moramo vam reći da nas se Redmi 3 jako dojmio. U odnosu na svoje prethodnike donosi napredak u svakom pogledu. Oduševio nas je kvalitetom izrade, vrlo dobrim ekranom, odličnom autonomijom te brzinom i fluidnošću u radu, te nema sumnje da će Redmi 3 ove godine biti vruća roba na tržištu. Zapravo već jako dugo nismo imali uređaj koji nudi tako dobar omjer uloženog i dobivenog.  Za jednu vrlo prihvatljivu cijenu nudi sve što jednom prosječnu korisniku treba, čak i više od toga.

Mi smo naš pametni telefon nabavili na , cijena mu je 151,99 eura (za kupce untar Europske unije nema PDV-a). Prilikom kupovine nemojte zaboraviti kuponski kod – za svaku kupovinu iznad 100$ u polje za kuponski kod upišite “racunalo” i cijena će se spustiti za 5$. Uopće ne sumnjamo kako će se prodavati sam od sebe :)

Xiaomi Redmi 3 – ključne specifikacije:

– EKRAN: 5 inča, LCD IPS, HD rezolucije od 720 x 1.280 piksela

– PROCESOR: 64-bitni 8-jezgreni Qualcomm Snapdragon 616 4 x 1.5GHz + 4 x 1.2GHz

– GRAFIKA: Adreno 405

– RAM: 2 GB

– POHRANA PODATAKA: 16 GB plus 128 GB MicroSD

– KAMERE: 5 MP f/2.2 prednja, 13 MP, f/2.0, PDAF stražnja

– OS: Android 5.1.1 sa  MIUI 7.1 korisničkim sučeljem

– BATERIJA: 4.100 mAh

– DIMENZIJE: 139.3 mm × 69.6 mm × 8.5 mm

– TEŽINA: 144 grama

Hvalimo
+ ekran
+ autonomija
+ kvaliteta izrade
+ podrška za MicroSD kartice
+ Dual SIM
+ kamere
+ fluidnost i stabilnost u radu

Zamjeramo
– bloatware aplikacije
– brzina punjenja
– nema 5GHz Wifi
– kapacitivne tipke nemaju pozadinsko osvijetljenje

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 8 za Dizajn
Ekran
Ocjena 8 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 8 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 7 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 8 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 7 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 7 za Povezivost
Baterija
Ocjena 9 za Baterija
Video igre
Ocjena 8 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 9 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 9 za Naš dojam

8

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Ukoliko se predomišljate uzeti ili ne ovaj pametni telefon naša bi preporuka bila svakako uzeti. U zaključku smo napomenuli kako već dugo u rukama nismo imali smartfon koji nudi tako dobar omjer uloženog i dobivenog - od odličnog ekrana, dugotrajne autonomije baterije, brzine rada pa sve do zaista dobrih fotki - ovaj je "macan" roba za poželjeti.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.