Xiaomi Redmi 3 ispitivanje: koliko dobro radi brzo punjenje baterije?

Fotografija članka: Xiaomi Redmi 3 ispitivanje: koliko dobro radi brzo punjenje baterije?

Zbog učestalih pitanja vezanih uz brzo punjenje Xiaomi Redmi 3 pametnog telefona, a kojeg smo nedavno testirali, osjetili smo potrebu dodatno opisati sam proces punjenja i upozoriti na neke stvari.

Oglas

Naime, prema našim preliminarnim testovima u prvoj hrvatskoj koju smo objavili početkom veljače, baterija Xiaomi Redmi 3 pametnog telefona od 4100 mAh bi se u ubrzanom punjenju (a koje je podržano) nije se ubrzano punila. Točnije, barem ne u startu.

Naime, prema mjerenjima punjenja bilo je potrebno gotovo 4 sata za punjenje baterije od 0-100% što nikako nije brzo punjenje. Zbog toga smo odlučili rasvijetliti ovo i otkriti u čemu je problem. Mnogi namjeravaju kupiti Redmi 3 i itekako ih zanima ovaj podatak. Sve je to na tragu onoga što “trubimo” već najmanje dvije godine, a to je činjenica kako nam je kapacitet baterije sve važniji, a u toj priči je bitno i brzo punjenje.

U kutiji s Xiaomi Redmi 3 smartfonom ćete dobiti punjač za ubrzano punjenje (slika niže), a prepoznat ćete ga po tome što na njemu piše 5V/2A, što znači da puniti može “amperažom” od 2A (2000 mA). Usporedbe radi, standardno punjenje je na 1A, a po nekoj zdravoj logici spomenuta baterija bi se trebala “ubrzano” napuniti za oko 2 sata.

Zbog toga smo napravili dodatna mjerenja s alternativnim brzim punjačima kako bismo dobili pravu sliku stvari. Prošlog vikenda smo napravili i nekoliko različitih mjerenja. Između svakog mjerenja smo napravili i test intenzivne potrošnje baterije (kada je ekran stalno upaljen i stalno se izvode neki testovi), a vrijedan podatak koji smo dobili kako baterija u neprekinutom stalnom radu može raditi oko 16,5 sati, što je po nama odlična brojka. Ovo je vjerojatno nešto što ćemo sve češće pratiti, jer je jednostavno zanimljivo i korisno.

Ok, idemo na mjerenja i objašnjenja.

MJERENJE 1

– punjač od Mi Pad 2 tableta (5V/2A) – baterija se punila od 20-100% za 2 sata i 15 minuta.

MJERENJE 2

– punjač (5V/8A) – baterija se punila od 15-100% za 2 sata i 26 minuta (puni na 2A, efikasnost punjača je 83-86%) – radi se o vrhunskom univerzalnom punjaču koji može “inteligentno brzo” puniti do 5 uređaja (smartfon, tablet,… max 2A), uskoro ćemo napraviti i mini-recenziju, zaista odličan uređaj :)

MJERENJE 3

– originalni Redmi 3 punjač (5V/2A) – od 0-100% za 2 sata i 39 minuta

Kao što i sami vidite, posljednje treće mjerenje smo ponovo napravili s originalnim punjačem koji dolazi u kutiji sa samim uređajem i on je uspio “ubrzanije” puniti bateriju. Dakle, po nama nismo imali problema s baterijom i podrškom za brzo punjenje. No, to i dalje nije 2x brže punjenje. Odlučili smo ispitati i taj dio. Spojili smo dodatno i uređaj za mjerenje struje (slika niže), a na kojoj možete vidjeti o konkretne podatke – gornji dio slike prikazuje prosječnu “amperažu” prilikom punjenja (1,34A, a trebalo bi biti oko 2A), odnosno “voltažu” (5,2V u prosjeku) što nam ipak govori kako problem može biti u samom punjaču.

Po ovome možemo zaključiti kako naše inicijalno punjenje bilo sporo, no moguće je da se baterija “formirala”, iako to i ne mora biti slučaj kod novih baterija. Mnogi su već kupili novi Xiaomi Redmi 3 i javljaju nam kako nemaju problema s brzim punjenjem tako da ovo može biti izolirani slučaj. Ako slučajno imate taj problem, vrlo je vjerojatno problem u punjaču. Naš je savjet probajte puniti s nekim drugim punjačem i pri tome izmjerite vrijeme punjenja. Sami ćete odgovoriti na pitanje o brzom punjenju… :)

Samo ćemo vas podsjetiti kako smo naš pametni telefon nabavili na , cijena mu je 151,99 eura (za kupce untar Europske unije nema PDV-a). Prilikom kupovine nemojte zaboraviti kuponski kod – za svaku kupovinu iznad 100$ u polje za kuponski kod upišite “racunalo” i cijena će se spustiti za 5$. Ugodnu vam kupovinu želimo!

Evo, to je ono što smo vam željeli poručiti, ako imate vi neka svoja iskustva i mišljenja, slobodno to komentirajte niže.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.