Xiaomi Mi Smart Scale recenzija – može vas natjerati na mršavljenje i zdraviji život!

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Xiaomi Mi Smart Scale recenzija – može vas natjerati na mršavljenje i zdraviji život!

Već dugo nisam bio oduševljen tehnološki naprednom spravicom kao što je to Xiaomi Mi Smart Scale, inteligentna vaga koja mi je u samo 10-ak dana korištenja uspjela smanjiti tjelesnu težinu. Čini mi se kako je ovo početak jednog dugog prijateljstva…

Oglas

Pametna vaga?

Ako redovito naš čitatelj, tada ste vjerojatno primijetili kako je naš Racunalo.com portal jedan od rijetkih tehnološki osviještenih portala koji se usudi testirati i neke druge uređaje koji nisu smartfoni, tableti, laptopi… Naime, razmišljamo puno šire i znamo kako postoje brojni tehnološki zanimljivi proizvodi koji vam mogu pomoći u vašem svakodnevnom životu.

Jedna gotovo tabu tema na koju je većina vrlo osjetljiva je – tjelesna težina. Da, ona prekomjerna težina. I autor ovog teksta je također osoba “iznad 100 kila”, kao i svi pravi mega-muškarci, no kako godine idu kilaža može postati problem. Iako još uvijek ne osjećam zdravstvene probleme zbog malo veće težine :) odlučio sam isprobati nešto zanimljivo. Nisam puno razmišljao, skočio sam do i naručio Xiaomi Mi Smart Scale inteligentnu vagu po sniženoj cijeni, što možete i vi.

Ukratko, oduševljen sam njenim mogućnostima, a u nastavku ću vas pokušati “natjerati” da se za bolje brinete i za vaše zdravlje. Čak i ako nemate višak kilograma, ova će inteligentna pametna vaga pratiti vašu težinu i bilježiti sve podatke u aplikaciju na vašem pametnom telefonu. Da, ovo je vrlo pametna vaga koju ćete uskoro obožavati. Njene su mogućnosti brojne, a u našoj ćemo vam recenziji otkriti sve njene najzanimljivije mogućnosti. A ima ih poprilično… :)

Vanjski izgled

U prodaji po raznim webshopovima možete pronaći po različitim imenima (Xiaomi Mi Body Fat Scale, Xiaomi Smart Weight Scale, Xiaomi Mi Body Fat Smart Scale), no radi se o istoj pametnoj vagi. Mi ćemo je zvati Xiaomi Mi Smart Scale, jer je to i službeni naziv na Xiaomi stranicama. Oznaka modela je XMTZC02HM.

Inače, ovo je druga generacija ove pametne vage koji se po vanjskom izgledu razlikuje od prvog modela po četiri metalna kruga s gornje strane, a koje nije imala prva inačica ove vage. Isto tako, uklonjene su sve dječje bolesti prvog modela, tako da je drugi napredniji i ima puno više mogućnosti.

Unboxing nema potrebe raditi jer se u kutiji nalazi samo vaga, te kratke upute na engleskom jeziku u kojima možete pronaći i QR kod za skidanje aplikacije koja je mozak cijelog ovog sustava, a o kojoj ćemo nešto detaljnije u nastavku recenzije.

Vanjski izgled… hmmmmm… vrlo moderan i privlačan. Moram priznati kako mi se jako sviđa i odlično joj stoji bijela boja. Čim je uzmete u ruke jednostavno ćete osjetiti kako je napravljena od kvalitetnih ABS materijala (Acrylonitrile Butadiene Styrene) odnosno vrlo izdržljive i čvrste plastike (termoplastični polimer). One četiri točke (na koje stanete kada se važete) su napravljene od nehrđajućih čeličnih elektroda. Na gornjem dijelu po sredini vidimo i “Mi” logo… a gdje je ekran? On se nalazi između dvije prednje metalne elektrode, a aktivira se tek kada stanete na vagu. Sam prikaz na ekranu je odličan, radi se o kvalitetnim grafičkim LED diodama, a brojke su toliko velike da će ih vidjeti i oni sa slabijim vidom.

Inače, vaga je zaobljena sa svih strana tako da se na nju ne možete ozlijediti, a i zahvaljujući vrlo jednostavnim dizajnerskim linijama djeluje elegantno i profinjeno. Tko bi rekao da tako nešto možemo reći i za običnu vagu… koja je daleko od “običnog”. Inače je tanka samo 14,75 milimetara (manje od dva prosječna smartfona) tako da je možete i odložiti praktički bilo gdje. Točne dimenzije su 30 x 30 x 1,5 centimetara, te je teška 1,63 kilograma.

S donje strane prvo ćete uočiti četiri poveće gumirane “nožice” odnosno postolje na kojem stoji vaga. Gumene su kako se ne bi klizala po podnoj površini bilo koje vrste (parket, laminat, pločice,…). U donjem dijelu su još neki dodatni podaci o vagi, većina na kineskom jeziku, a po sredini se nalazi otvor za baterije. Inače je “hranite” s 4x AAA baterije koje ne dolaze u paketu, a koje možete kupiti praktički u bilo kojem dućanu. Kažu kako baterije mogu potrajati i do godinu dana.

Ako je suditi po vanjskom izgledu, Xiaomi Mi Smart Scale inteligentna vaga izgleda bolje nego bilo koja koju ste do sada imali. Čista elegancija… :) Da, o ovo voće uokolo naokolo (jabuke, limun, mandarine, smokve, orasi) bi trebalo nešto sugerirati… :)

Početak rada

Vrlo jednostavan. Sve što trebate je:
1. Umetnuti 4x AAA baterije u za to predviđeni utor s donje strane (pazite na +/-)
2. Stati na vagu i izmjeriti svoju kilažu… nadamo se da se nećete morati uhvatiti za glavu…

Za ispravno vaganje preporučujemo vagu postaviti na ravnu površinu – trebate se vagati bosi i sa što manje odjeće na sebi, preporučujemo odmah ujutro nakon što se probudite. Kada baterije budu slabe, na ekranu vage će se pojaviti slovo “L” (low), samo zamijenite baterije i nastavite s vaganjem.

Vaga je vrlo precizna i mjeri desetinu kilograma (0,1 kg) za što smatram kako je vrlo važan podatak, dok je maksimalna težina koju može izmjeriti 150 kilograma. Nisam stručnjak za ovo područje, ali koliko mi je poznato za normalno mršavljenje odnosno skidanje samo 1 kilograma tjelesne težine bi trebalo proći nekoliko dana, čak 2-3 tjedna. Ne vjerujem u ekspresne dijete u kojima za tjedan dana izgubite 4-5 ili više kilograma, to jednostavno ne zvuči zdravo – ako ste kilograme nakupljali godinama, treba vremena i da se oni skinu. No, kao što rekoh nisam stručnjak za to i s ne morate se složiti s mojim razmišljanjima.

Ako se želite svakodnevno ili povremeno vagati, to je sve što trebate znati i napraviti. Ako pak želite nešto više, tada ćete vagu povezati s aplikacijom (preko bežične Bluetooth 4.0 veze) koja će pratiti kretanje vaših kilograma i još 10-ak drugih tjelesnih parametara. Kako – o tome više u nastavku.

Aplikacija

Prava snaga ove inteligentne vage je u aplikaciji koja će pratiti vašu težinu i desetak drugih parametara, te vas savjetovati što trebate napraviti. Za divno čudo, sve lijepo piše na hrvatskom jeziku i vrlo ćete lako pratiti sve parametre.

Prvo je naravno trebate instalirati. Sjećate se, u kutiji se na onom papiriću nalazi QR kod s lokacijom aplikacije na Google Playu odnosno App Storeu. Kako se ne bi mučili, evo direktnog linka za obje platforme:
(4.4 ili noviji)
(8.0 ili noviji)

Nakon instalacije ono što ćete prvo morati napraviti je upisati svoj profil i podesiti metričke mjere (kilograme). Inače, aplikacija se može povezati i s drugim Xiaomi uređajima kao što su pametni sat (Amazfit Smartwatch), pametna narukvica (Mi Band) ili pametne tenisice/patike (Smart Shoes). Ovaj dio oko mjerenja i praćenja vaše težine je samo jedan manji dio ove aplikacije koja ima zaista brojne mogućnosti. Možete je donekle i personalizirati, npr. rasporediti elemente po želji, postaviti ciljeve i slično. Naravno, besplatna je za korištenje.

Spomenimo kako možete dodati i do čak 16 osoba za mjerenje težine, a što je najzanimljivije vaga će znati kojoj osobi će pridružiti koje mjerenje. Primjerice, muž i žena redovito važu – on ima 98 kilograma, a ona 59 kilograma. Prilikom svakog vaganja oko težine od 98 kilograma brojke će se pridružiti profilu muža, a mjerenja oko 59 kilograma profilu žene. Čak posebno prepoznaje djecu. Zgodno, ha? :)

Što sve mjeri?

Prvo ćemo reći kako mjeri. Naime, kada stanete na one četiri “elektrode” vaga će propustiti slabu struju kroz vas i napraviti potrebna mjerenja. Naravno, to nećete niti osjetiti, no važno je da su vam prilikom vaganja noge bose. Zato smo predložili kako je to najbolje napraviti ujutro poslije ustajanja iz kreveta.

Kao što smo već spomenuli, vaga istovremeno mjeri 10 tjelesnih podataka:
– BMI – indeks tjelesne mase
– tjelesnu masnoću
– vodu
– bazalni metabolizam
– visceralnu masnoću
– mišiće
– koštanu masu
– tip tijela
– težinu
– ukupni tjelesni rezultat (bodova)

Moram priznati kako su me neke karakteristike i nasmijale. Nisam niti znao da sam zdepast iako sam visine 183 centimetara. Valjda je to zbog ekstra kilaže :)

Zaključimo

Za vrijeme 10-dnevnog testiranja vage skinuo sam gotovo 1 kilogram, što mi se čini korak u pravom smjeru. Zabavno mi je svakodnevno pratiti kretanje moje tjelesne težine koja se polako ali sigurno topi. Ne žuri mi se nikamo, neka kilaža nestane polako ali sigurno :)

Treba li vam Xiaomi Mi Smart Scale inteligentna vaga – kupiti ili ne? Mislim da je odgovor i više nego jasan. Osobno sam počeo drugačije razmišljati o kilaži i garantiram vam kako ću se narednim mjesecima vagati svakog jutra te boje brinuti za svoje zdravlje. Naravno, to treba kombinirati s ishranom koju treba barem ponešto i promijeniti, kao i više se kretati. No, to su već stvari koje ovise o vama, a vaga će vam vrlo precizno pokazati koliko ste to dobro i napravili.

Uvjeren sam kako ćete kupovinom ove vage poželjeti isto kao i ja – popraviti životne navike i pratiti težinu koja se na ovoj inteligentnoj vagi smanjuje. Vjerujem kako bi samo korištenje ove vage i praćenje rezultata vaganja na Mi Fit aplikaciji moglo potaknuti mnoge koji ovo čitaju na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju. Tjelesna težina je nešto na što su mnogi osjetljivi, a ovo je siguran korak u pravom smjeru.

Ja sam počeo aktivnije kontrolirati tjelesnu težinu. Možete to i vi :)

Ovu vagu može koristiti cijela obitelj, a svidjet će vam se i njena cijena koja je vrlo pristupačna za svačiji džep. Ili još bolje – kada je zdravlje u pitanju tada je cijena u drugom planu, zar ne? Mi smo našu vagu kupili na po cijeni od samo 35,11$ (dok smo ovo pisali), što preporučujemo i vama.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Xiaomi Mi Smart Scale – osnovne karakteristike

• Brand i model: Xiaomi Mi Smart Scale
• Boje: bijela
• Materijal: ABS industrijska plastika, čelične elektrode
• Ekran: LED (skriven)
• Bluetooth: da, 4.0
• Raspon mjerenja težine: 5 – 150 kilograma
• Baterije: 4x AAA
• Aplikacija: Mi Fit
• Mjerenje: 10 tjelesnih podataka – BMI (indeks tjelesne mase), tjelesnu masnoću, voda, bazalni metabolizam, visceralnu masnoću, mišići, koštana masa, tip tijela, težina, ukupni tjelesni rezultat (bodova)
• Kompatibilnost: Android 4.4 ili noviji, iOS 8.0 ili noviji
• Dimenzije: 30 x 30 x 1,5 centimetara
• Težina: 1,63 kilograma
• Sadržaj paketa: 1x vaga, 1x upute za korištenje

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.