Xiaomi Mi MIX 2 recenzija: bezeless revolucija u prekrasnom 18:9 formatu

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Xiaomi Mi MIX 2 recenzija: bezeless revolucija u prekrasnom 18:9 formatu

U našim se rukama našao zaista poseban Xiaomi Mi MIX 2 koji već na prvu izaziva uzdahe i „wow“ efekt. Riječima svjetski poznatog dizajnera Phillippe Starcka Xiaomi Mi MIX 2 izgleda kao evolucija, ali je zapravo prava revolucija smartfona!

Oglas

Uvod

Mi MIX 2 je pravi i za sada revolucionarni primjer onoga kakav bi prikaz preko cijelog ekrana po prilici trebao biti – fizički oblik ili bolje rečeno kućište  polako nestaje u pozadini, a zamjenjuje ga ekran to jest sadržaji na ekranu koji postaju centralna fokusna točka uređaja. Dakle fokus je u potpunosti na ekranu i njegovom sadržaju, dok sve druge fizičke značajke nestaju u pozadini ili su jako dobro skrivene na samom prednjem panelu. Ovo je smartfon budućnosti koji je od prvog pokušaja stvaranja konceptnog bezeless smartfona kakav je bio Mi MIX prerastao u uređaj koji je svojim dizajnom, specifikacijama, ali i cijenom prilagođen širim masama korisnika. Međutim svakako trebamo spomenuti kako ovakav dizajnerski koncept smartfona bez rubova sa tri strane ekrana nije prvo bila Xiaomijeva ideja. Sa ovakvim je smartfonima prvi započeo japanski Sharp, no Xiaomi je ovakav koncept doveo na globalnu razinu i u potpunosti popularizirao te započeo jednu pravu malu revoluciju u dizajnu smartfona. Tako je MIX u nazivu smartfona raznih proizvođača postao sinonim za pametni telefon koji nema rubove sa lijeve, desne i gornje strane ekrana. Po relativno povoljnoj cijeni (u usporedbi sa ostalim high-end flagship uređajima) na koju ćemo se vratiti kasnije, Xiaomi Mi MIX 2 nudi vrhunske performanse, nevjerojatan bezeless dizajn te pravi premium osjećaj.

Xiaomi Mi MIX 2 - osnovne značajke

– EKRAN: 5.99 inča, JDI IPS, 1080 x 2160 točaka
– PROCESOR: Qualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 8 jezgri, 2.45 GHz
– RADNA MEMORIJA: 6 GB
– INTERNA MEMORIJA: 64 GB 128 GB 256 GB
– PREDNJA KAMERA: 5 MP
– STRAŽNJA KAMERA: 12 MP
– OPERATIVNI SUSTAV: MIUI V8.5.4 (Android 7.1.1 Nougat) MIUI V9.1.1 (Android 7.1 Nougat)
– BATERIJA: 3400 mAh
– DIMENZIJE, TEŽINA: 75.5 x 151.8 x 7.7 mm, 185 g

Predstavljeni je Mi MIX 2 poprilično različit u odnosu na svog Mi MIX prethodnika i to posebno na području dizajna, specifikacija pa sve do cijene. Na primjer, dok je Mi MIX viši i širi, njegov Mi MIX 2 nasljednik je manji i uži. Najbolje će tu razliku dočarati brojevi. Xiaomi Mi MIX 2 je 151.8 milimetara visok i 75.5 milimetara širok, dok njegov Mi MIX prethodnik iz 2016. godine mjeri 158.8 milimetara dužine ili visine i 81.9 milimetara širine. Osjetna razlika u dimenzijama, zar ne? Kada smo kod razlika svakako trebamo spomenuti kako je omjer tijela i ekrana čak 91,3%, a širina takozvane „brade“ uređaja ili bolje rečeno donje strane okvira oko ekrana je smanjena za 12% u odnosu na Mi MIX prethodnika. Možemo samo reći kako je dobiveni rezultat vrhunski. Detaljnu usporedbu Mi MIX 2 i prošlogodišnjeg Mi MIX modela možete vidjeti na našoj .


Xiaomi Mi MIX 2 se do sada najviše približio uređaju koji jednog dana možda uopće neće imati rubove oko ekrana, tako da je kompanijina posvećenost tome da bude na samom vrhu po pitanju tehnoloških inovacija u potpunosti ispunjena, a pohvalno je da su te inovacije istovremeno dostupne širokom krugu korisnika.

Što napisati o uređaju ovakve klase? Jednostavno rečeno ovo je najbolji smartfon kompanije Xiaomi koji smo imali u svojim rukama, a imali smo ih mnogo. Kratko i sažeto recenzija bi išla ovako nekako: Xiaomi Mi MIX 2 je prekrasnog premium dizajna, trenutno najjačih hardverskih specifikacija, prihvatljive cijene s obzirom na ono što nudi, a uz to je i brz, kvalitetan, moćan i jednom riječju zaslužuje ocjenu odličan. No, mi ćemo za vas ipak ići u detalje kako bi vam što vjernije opisali svoje dojmove i pomogli vam u odluci kupiti ovaj smartfon ili ne.

Inače, mi smo naš osnovni crni testni model Xiaomi Mi MIX 2 smartfona sa 64 GB memorije već standardno nabavili u susjednoj Italiji na (za kupce unutar Europske unije ne plaća se PDV), gdje mu se cijena razlikuje ovisno o memorijskoj varijanti, a one su:


Ovaj je kompanijin premium uređaj u našu redakciju stigao u otmjenoj crnoj kutiji unutar koje se osim prekrasno dizajniranog uređaja našao punjač, USB kabel, iglica za otvaranje SIM ladice, USB Type-C port u 3.5 mm audio adapter, jedna zaštitna maska te popratna papirologija.

Dizajn

Prvi dojam smo saželi u uvodu, a svodi se na jednu riječ – Wow! Ovo je prekrasno dizajnirani pametni telefon kojega ne morate ni primiti u ruku da biste bili oduševljeni njime. Naravno, ukusi se razlikuju, pa tako možda nije svima „legao“ ovakav moderni takozvani „bezeless“ dizajn, ali nama je i više nego odličan. Što manje „mesa“ oko ekrana, to bolje. Prednosti dizajna Mi MIX 2 u odnosu na neki 5.5-inčni uređaj standardnih dimenzija poput Xiaomi Mi A1 možete vidjeti u nastavku.

Mogli bismo reći kako je Xiaomi Mi MIX 2 pravo umjetničko djelo u svijetu smartfona. Krenimo od njegovog prednjeg panela kojim dominira veliki 5.99-inčni IPS LCD ekran protežući se sa lijeve, desne i gornje strane uređaja. Jedini rub oko ekrana vidljiv je sa donje strane, a kao što smo već naveli u uvodu i taj dio je za 12% manji u odnosu na .

U odnosu na prethodnika Mi MIX 2 nudi neka poboljšanja na audio području koja su utjecala i na dizajn. Umjesto piezoelektričnog zvučnika koji je bio vrlo zanimljiv i inovativan detalj na prošlogodišnjem modelu, Mi MIX 2 dolazi sa malo uobičajenijom, ali efektnijom tehnologijom zvučnika. Sada se pri samom vrhu uređaja nalazi mali i gotovo nevidljivi prorez koji krije zvučnik telefona i možemo reći kako zvuči mnogo bolje od prošlogodišnje egzotične alternative, a Mi MIX 2 dolazi i sa sakrivenim ultrazvučnim senzorom blizine.

Xiaomi Mi MIX 2 je zaobljen sa sve četiri strane, a uz to ima predivan stražnji keramički panel koji izgleda poput ogledala te glatko prelazi u aluminijski okvir. Xiaomi je vjerojatno prva kompanija koja je na svoje smartfone počela ugrađivati keramički stražnji panel. Zbog ovakvog zaobljenog dizajna te nešto drugačijih, manjih dimenzija Mi MIX 2 mnogo bolje leži u ruci od svog prethodnika, no ovaj ga keramički panel čini prilično skliskim. Probali smo ga držati jednom rukom pri fotografiranju međutim bio je toliko sklizak da smo odustali od takvih egzibicija. Ovaj premium materijal ima neke zanimljive odlike poput izuzetne tvrdoće zbog čega ga je gotovo nemoguće ogrebati, no njegova lošija strana je krhkost zbog koje će vrlo vjerojatno u slučaju pada puno lakše puknuti od na primjer Gorilla Glass stakla. Srećom u paketu nam je stigla i prekrasna maskica koju trebate dodirnuti da biste shvatili od kakvog je ugodnog materijala.

Zbog ove maskice Mi MIX 2 ne skliže po rukama, ali ona ipak skriva najljepši dio njegovog dizajna i onda to jednostavno nije to. Sa gornje strane se nalazi „prsten“ kamere kojega ističe 18-karatni zlatni obrub, desno od nje se smjestila dvotonska LED bljeskalica, a ispod kamere je svoje mjesto pronašao senzor otiska prsta koji reagira i radi odlično. Zlatnim slovima se sa donje strane prema gornjoj proteže natpis „MIX DESIGNED BY XIAOMI“. Sve izgleda lijepo, elegantno i decentno, a tome pomaže i uvijek popularna crna boja kućišta.

Postoji i Mi MIX 2 Special Edition koji trenutno nije dostupan za kupnju, a odlikuju ga nešto drugačije dizajnerske karakteristike. Xiaomi Mi MIX 2 Special Edition je i dalje zaobljen na sva četiri kraja, ali ovoga puta je riječ o keramičkom unibody kućištu bez aluminijskog okvira koje dolazi u crnoj boji sa 18-karatnim zlatnim obrubom kamere ili pak u bijeloj boji sa 18-karatnim ružičasto-zlatnim obrubom oko kamere i senzora otiska prsta. Kompanija navodi kako je za proizvodnju ovakvog keramičkog kućišta potrebno čak i do sedam dana rada, a cijeli proces uključuje postupak obrade na 1.400°C te više od deset sati poliranja dijamantom. Dobiveni rezultat je lijep besprijekoran dizajn koji svojim izgledom podsjeća na poludragi kamen žad.

Da se malo vratimo na senzor otiska prsta – ovaj senzor je smješten na optimalnoj poziciji, a uređaj je otključao u minimalno 95% slučajeva te smo bili jako zadovoljni njegovom brzinom i preciznošću koja je kako se samo po sebi podrazumijeva u rangu najboljih koje možemo pronaći u Xiaomi Mi seriji pametnih telefona. Dovoljan je samo lagani brzi pritisak na senzor i Mi MIX 2 je gotovo trenutno otključan. Spomenimo i jedan dio ovog smartfona koji nas baš i nije oduševio, a to su vidljivi otisci prstiju na prekrasnom keramičkom kućištu. Ovo je naravno posebno uočljivo na uređajima crne boje, kakav je i naš. No, moramo pripomenuti kako su otisci prstiju ipak nešto manje vidljivi nego na prijašnjem Mi MIX modelu. Prošlogodišnji Mi MIX bio je prvi kompanijin uređaj sa virtualnim tipkama, a iste je naslijedio i Mi MIX 2 model, tako da se ispod ekrana nalazi samo selfie kamera i to u desnom kutu, što možda i nije idealan položaj, no vratit ćemo se na to malo kasnije.

U uvodu smo spomenuli dio dimenzija ovog uređaja te smo naglasili kako je znatno manji u odnosu na svog Mi MIX prethodnika što u startu znači da je njime lakše rukovati usprkos keramičkom tijelu. Tako se Xiaomi Mi MIX 2 smjestio u kućište dimenzija 151.8 x 75.5 x 7.7 milimetara koje teži 185 grama, dok  Mi MIX 2 Special Edition dolazi sa nešto manjim dimenzijama od 150.5 x 74.6 x 7.7 milimetara, ali je sa 187 grama teži za dva grama od standardnog Mi MIX 2 modela. Iako je manji, ovaj smartfon u svom rukovanju ipak zahtjeva određenu dozu gimnastike i razgibavanja za ruke, posebno kod pripadnica nježnijeg spola.


Ekran

Xiaomi Mi MIX 2 dolazi sa takozvanim Full Screen zaslonom, a često možemo čuti i „bezeless“ dizajn. Ponekad je ove riječi najbolje ostaviti na engleskom, jer se njihov smisao prevođenjem može pomalo izgubiti. U ovom konkretnom slučaju full screen bezeless zaslon označava uređaj na kojemu je ekran protegnut do tri ruba smartfona – gornjeg, lijevog i desnog, dok samo donja strana ima deblji okvir oko ekrana.

Rubovi ovog 5.99-inčnog ekrana su također zakrivljeni te svakako moramo napomenuti kako između ostaloga ovaj ekran dolazi sa danas veoma popularnim 18:9 omjerom slike, zatim sa gustoćom od 403ppi, kontrastom koji je 1500:1 te sa DCI-P3 rasponom boja što rezultira velikom zasićenošću boja. Ovaj ekran dolazi i sa podrškom za bolju vidljivost na suncu, zatim se u postavkama može podesiti temperatura boja na toplu, hladnu ili standardnu, sami možete podesiti kontrast i birati različite profile boja, a veličinu slova možete podesiti od XS pa sve do XXl veličine :). Tu nam je i uvijek dobrodošla značajka duplog tapkanja po ekranu da bi ga upalili i vidjeli što ima novo, a strastvenim noćnim čitačima svakako će se svidjeti opcija za čitanje koja kada je uključena smanjuje emitiranje plavog svjetla koje inače umara kod čitanja. Svijetlo postaje toplije i žućkasto te je mnogo lakše čitati u mraku dok ostali spavaju.

Ovaj IPS LCD ekran krasi slika FHD+ rezolucije koja broji 2.160 x 1.080 piksela. Što reći o kvaliteti slike i općenitoj kvaliteti ovog ekrana? Ovo je definitivno najbolji ekran koji smo imali prilike vidjeti na nekom Xiaomi smartfonu. Nije tajna da Xiaomi po pitanju ekrana nikada ne radi kompromise te ćete općenito na njihovim uređajima teško vidjeti neki lošiji ekran. Svakako spomenimo kako nama nimalo ne smeta što je Xiaomi u ovaj flagship uređaj stavio ekran FHD umjesto QHD rezolucije. Iako se radi o ekranu od skoro 6 inča kvaliteta slike i oštrina se ne gube, ne dolazi do nikakve pikselizacije slike te je ekran ugodan za korištenje.

Sve u svemu ovaj nas je ekran ugodno iznenadio toplim, ugodnim i živopisnim bojama, a spomenut ćemo i da odlično reagira na dodir. Ovdje se radi o uređaju sa malo većim ekranom koji je posebice nezgodan za rukovanje osobama manjih dlanova, no i za to Xiaomi ima rješenje. Jedna od nama najdražih značajki MIUI operativnog sustava je uključivanje načina rada jednom rukom koji se inače kod svih Xiaomi uređaja sa MIUI korisničkim sučeljem aktivira prijelazom prsta sa home na lijevu ili desnu tipku pri čemu se prikaz smanjuje na 4.5, 4 ili 3.5 inča. Po običaju nismo uspjeli pronaći podatak dolazi li ovaj ekran sa nekakvom zaštitom od ogrebotina ili udaraca pa bi bilo dobro da korisnici za svaki slučaj nabave i nekakvu dodatnu vrstu zaštite ekrana kao što je na primjer kaljeno staklo. Čovjek ipak nikad ne može biti dovoljno oprezan sa takvim osjetljivim tehnološkim stvarima.

Hardver

Hardverska strana priče ovog pametnog telefona nije ništa lošija od njegove prekrasne keramičke vanjštine, ovo je uređaj koji zaista spada u top ponudu današnjice. Ispod njegove lijepe i atraktivne vanjštine nalazi se ono najbolje i najjače što se u svijetu pametnih telefona trenutno nudi, a to je u prvom redu Qualcommov ovogodišnji flagship procesor – Snapdragon 835 (MSM8998). Riječ je o osmojezgrenom procesoru koji je izrađen u 10nm proizvodnom procesu te raspolaže sa četiri Kryo jezgre na taktu od 2.45 GHz te četiri Kryo jezgre na taktu od 1.9 GHz. U kombinaciji sa ovim procesorom dolazi i moćna Adreno 540 grafika koja radi na 710 MHz. Definitivno top kombinacija koja garantira fluidan i brzi rad na smartfonu.

Što se tiče radne i interne memorije tu imamo više modela na raspolaganju. Krenimo redom nabrajati. Xiaomi Mi MIX 2 (standardni) dolazi sa 6 GB dvokanalne (1866 MHz) LPDDR4x radne memorije, a po pitanju interne memorije tu su verzije sa 64 GB, 128 GB ili pak 256 GB interne UFS 2.1 memorije. S druge strane tu je Mi MIX 2 Special Edition koji raspolaže sa ogromnih 8 GB dvokanalne LPDDR4x radne memorije (1866 MHz) te sa 128 GB interne UFS 2.1 memorije.

Koliko je Xiaomi Mi MIX 2 moćan smartfon jasno se može vidjeti iz svakog segmenta njegovog korištenja. Brzina otvaranja aplikacija, njihovo učitavanje i multitasking su na najvišoj mogućoj razini. Teško da korisnik može iskoristiti sve mogućnosti navedene hardverske konfiguracije koje pruža ovaj premium smartfon. Osim toga ovakva ubojita kombinacija procesora, grafike, radne i interne memorije rezultira odličnim korisničkim iskustvom koje možda najbolje dolazi do izražaja kod zahtjevnih 3D igra. Mi naravno na ovom smartfonu nismo propustili priliku isprobati neke od najzahtjevnijih igrica, pa tako možemo reći kako Mi MIX 2 bez problema i super glatko vrti Real Racing 3, War Robots i Asphalt 8 Airborne igre. Općenito govoreći sve radi besprijekorno brzo i bez zastajkivanja, jednom riječju odlično.

Kamere

Ne možemo napisati da smo razočarani kamerama, jer realno rečeno dobivene fotografije nisu uopće loše, međutim dojma smo da je možda i na ovom području Xiaomi mogao podići ljestvicu, jer su njegove fotografske mogućnosti na razini smartfona čiji je cjenovni rang od 300 do 400 USD. Mi MIX 2 na stražnjoj strani ima ugrađen Sony IMX386 senzor od 12 MP. Zvuči poznato? I treba biti, jer se ovaj senzor kamere nalazi u gotovo svim najnovijim Xiaomi pametnim telefonima Mi serije. Tako ovaj senzor kamere možemo vidjeti kod Mi 6 flagshipa, zatim kod Mi Max 2 phableta, Mi 5X modela te posljednjeg i nama nedavno recenziranog Mi A1 smartfona.

Ovaj 12 MP senzor kamere dolazi sa optičkom stabilizacijom slike u četiri osi koja smanjuje utjecaj tresenja ruku ili pokreta tijekom fotografiranja, pa su tako video zapisi i dobivene fotografije uglavnom zadržali svoju oštrinu. Tu je i veličina piksela od 1.25μm, fazni autofokus te otvor blende f/2.0. Pokraj kamere se smjestila dvotonska LED bljeskalica, a što se tiče aplikacije kamere ona je ista kao i kod svih drugih Xiaomi pametnih telefona te je njeno korištenje jako jednostavno. Ova aplikacija nudi podršku za mnogo različitih opcija snimanja fotografija kao što je HDR način snimanja, HHT (Hand Held Twilight), uljepšavanje, prepoznavanje lica, panoramski način rada pa noćni način rada, razni filteri, postavke balansa bijele boje itd. HHT (Hand Held Twilight) je recimo neka vrsta HDR-a gdje kamera snimi šest slika i zatim ih kombinira kako bi na kraju mogli dobiti najbolju moguću fotku u uvjetima lošijeg svijetla (podizanje ISO osjetljivosti, veća brzina zatvarača). Mi smo ovu opciju probali, ali iskreno rečeno nismo baš vidjeli neku pretjeranu razliku.

Do sada nisu uspjeli izumiti kameru koja bi snimala idealne noćne fotografije, tako da je ovo područje na kojemu se mnogi proizvođači trude postići određena poboljšanja. Nekima ide bolje, nekima lošije, ali u konačnici snimanje fotografija u uvjetima lošeg osvjetljenja mnogim proizvođačima zadaje glavobolje. Mi ćemo spomenuti da ni nama korisnicima nije svejedno. Ponekad snimimo neku prelijepu noćnu scenu, pogledamo u galeriju i vidimo kako fotografija ne prikazuje gotovo ništa od stvarnog dojma. Gube se detalji i između ostaloga fotografije nastale u takvim mračnijim uvjetima imaju dosta šuma, nisu oštre, gube se boje te se kamere muče sa fokusiranjem objekta, pa fokusiranje traje nešto dulje. Krajnji rezultat budu fotografije koje samo djelomično prenesu željenu atmosferu. Iznimka nije niti kamera ovog elitnog pametnog telefona.

Mala 5 MP prednja selfie kamera zahvaljujući super crnom premazu oko leće u potpunosti uranja u ovaj crni dizajn tako da je zaista jedva primjetna. Uz 5 MP senzor ova nam kamera nudi podršku za 36 značajki koje se nalaze unutar Beauty Mode 3.0 funkcije, selfie-timer koji odbrojava sekunde kako bi se namjestili za fotografiranje, tu je također funkcija prepoznavanja lica te opcija prepoznavanja godina i spola osoba koje se fotografiraju. Spomenimo i kako ova kamera omogućava uspostavljanje video poziva u realnom vremenu pri 1080p rezoluciji i 30 sličica u sekundi. Dobivene fotografije su solidne kvalitete, naravno uvijek bolje kada su snimane u uvjetima boljeg osvjetljenja, a svakako moramo primijetiti da su već unaprijed prilagođene postavke zbog kojih naše lice izgleda ljepše zahvaljujući „peglanju“ određenih nesavršenosti kao što su bore ili prištići. Ono što je definitivno nestandardno kod ovog pametnog telefona je položaj selfie kamere. Ona se smjestila u donjem desnom kutu, što će mnogi smatrati vrlo nezgodnom pozicijom, a pogotovo dešnjaci. Naime, svaki put kad poželite okinuti selfie fotografiju morate okrenuti smartfon tako da vam kamera bude sa gornje strane ili ćete u protivnom svojim dlanom prekriti cijelu kameru. Dodajmo tome i činjenicu kako je u normalno pozicioniranom smartfonu gdje je selfie kamera sa donje strane gotovo nemoguće dobiti normalnu fotografiju. Pod time mislimo da kamera ne obuhvaća preveliki kut snimanja i općenito će u kadar uloviti dio vašeg lica ili eventualno cijelo lice i nešto malo pozadine, ovisno koliko su vam duge ruke. Ukoliko u kadru želite nešto više od svoje glave tada ćete morati rastegnuti ruke, a cijela selfie fotka tada izgleda pomalo čudno. Kada se Mi MIX 2 okrene na suprotnu stranu, pa se selfie kamera nađe gore tada su selfie fotke normalnije.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Stražnja kamera Mi MIX 2 smartfona može snimati video sadržaje u 4K, 1080p i 720p rezoluciji pri 30 sličica u sekundi, a uz to tu je i opcija snimanja video sadržaja u slow-motion efektu u 720p rezoluciji pri 120 sličica u sekundi. Uglavnom standardno kao i kod drugih kompanijinih pametnih telefona. Jedina zamjerka koju možemo navesti kod snimanja videa je ta što kod snimanja Slow-motiona kamera ima malih problema sa fokusiranjem. Zaključit ćemo kako je Xiaomi Mi MIX 2 prije svega šminkerski, elitni pametni telefon čiji je glavni prodajni adut dizajn, tako da su ostale značajke ostale mrvicu u pozadini; neke više, neke manje, a kamere su definitivno u rangu i sa duplo povoljnijim Xiaomi smartfonima.

Audio i video

Pri samom vrhu uređaja nalazi se mali i gotovo nevidljivi prorez koji krije zvučnik telefona. Ovaj zvučnik osim za pozive služi i za dobivanje stereo zvuka u kombinaciji sa zvučnikom koji se nalazi sa donje strane uređaja pored USB Type-C porta. Stereo zvuk dakle omogućava donji zvučnik zadužen za duboke tonove te gornji zvučnik zadužen za više tonove. Dobiveni zvuk je vrlo bogat i kvalitetan sa veoma izraženim visokim i dubokim tonovima te dinamikom – jednostavno rečeno Xiaomi Mi MIX 2 nudi premium audio doživljaj.

Xiaomi se još sa Mi 6 modelom priključio novim trendovima u smartfon industriji koje je prvi započeo LeEco, a to je CDLA (Continual Digital Lossless Audio) standard. Trend se nastavlja i na Mi MIX 2 modelu, a CDLA standard znači da ovaj uređaj dolazi bez 3.5 mm audio izlaza te je za prijenos audio signala zadužen USB Type-C port. Na žalost, sa ovim uređajem nismo dobili i pripadajuće slušalice koje podržavaju navedeni standard, već se kupuju odvojeno. Ako na njemu želite koristiti slušalice sa standardnim priključkom, to nije nikakav problem, jer u paketu sa njim dolazi i USB Type-C port u 3.5 mm audio adapter.

Za Xiaomi Mi MIX 2 još uvijek nije dostupna globalna verzija MIUI korisničkog sučelja tako da smo se mi zabavljali kineskom verzijom ovog sučelja. Ova 8.5 stabilna verzija kineskog MIUI-a uz tu i tamo koju bloatware aplikaciju donosi i kompanijine servise za glazbu i video. Nama je naravno uvijek zanimljiviji kompanijin servis za glazbu koji nam osim za reprodukciju glazbe koju imamo pohranjenu u memoriji uređaja služi i za besplatan te neograničen streaming glazbe svih vrsta, što znači da osim kineskih hitova uz koje ćete se dobro nasmijati, možete preslušati i sve najnovije zapadnjačke hitove koji trenutno haraju svjetskim top ljestvicama. Moramo samo naglasiti kako preuzimanje ovakvih glazbenih sadržaja zna biti jako sporo. Sučelje ove aplikacije je gotovo u potpunosti prevedeno na engleski tako da nećete imati problema sa snalaženjem. Druga spomenuta Mi Video aplikacija nije tako zanimljiva, jer ne znamo kineski te služi sa streamanje raznoraznog video sadržaja koji je namijenjen isključivo kineskim korisnicima tako da se nisu niti potrudili sučelje ove aplikacije prevesti na engleski.

Operativni sustav, dodatne aplikacije

Iako smo se nadali kako će nas Mi MIX 2 dočekati sa novom stabilnom verzijom MIUI 9 korisničkog sučelja to se ipak još nije dogodilo. Iako je prošlo već dosta vremena otkako je MIUI 9 službeno predstavljen javnosti, još se ne može naći u svojoj stabilnoj verziji na nijednom Xiaomi uređaju osim Redmi Note 5A modela. Dakle, spomenuti kojega smo nedavno imali na recenziji za sada je jedini kompanijin smartfon koji koristi stabilnu kinesku verziju MIUI 9 korisničkog sučelja, dok je za određene uređaje dostupan samo u beta verziji. Iako MIUI 9 još nije dostupan u stabilnoj inačici vjerujemo da ima mnogo vas koji bi ga htjeli isprobati, pa detaljne upute kako to napraviti možete pročitati . Ovdje nije riječ o OTA nadogradnji tako da ćete MIUI 9 morati instalirati ručno na svog pametnog ljubimca.

Nadamo se da ćemo uskoro vidjeti MIUi 9 i na ovom premium smartfonu s obzirom da nam najsvježija verzija ovog korisničkog sučelja donosi i split-screen značajku koja može biti veoma korisna kod uređaja sa velikim ekranima, a omogućava da se istovremeno mogu koristiti dvije aplikacije. Xiaomi Mi MIX 2 nam je u redakciju došao sa instaliranim Android 7.1.1 Nougat operativnim sustavom te sa MIUI 8.5 korisničkim sučeljem. Svi vi koji redovito pratite naše recenzije Xiaomi pametnih telefona znate kako smo o MIUI korisničkom sučelju već mnogo toga pisali, ali opet nikada nije na odmet spomenuti par najvažnijih stvari vezanih uz ovo sve popularnije sučelje koje svojim izgledom podsjeća na jako dobru kombinaciju Android i iOS operativnih sustava. MIUI nema ladicu aplikacija već se sve ikone aplikacija nalaze na početnim zaslonima, a jedna od tipičnih stvari kod kineske varijante ovog korisničkog sučelja koje smetaju korisnicima su problemi sa sinkronizacijom te nedostatak hrvatskog izbornika. Ovaj se problem sa sinkronizacijom može potpuno ili barem djelomično riješi tako da se u aplikaciji Security pod Permissions odaberu aplikacije koje će raditi u pozadini te im se dodjele potrebna dopuštenja. Mi MIX 2 nam je nakon ovih radnji svejedno imao problema sa sinkronizacijom Gmaila.

Kineska varijanta MIUI-a dolazi sa većim brojem bloatware aplikacija, a neke od njih znaju često dosađivati sa raznim notifikacijama na kineskom jeziku. Srećom Xiaomi je omogućio da se dobar dio neželjenih bloatware aplikacija može deinstalirati, dok za one koje se ne mogu deinstalirati postoji mogućnost deaktivacije svih notifikacija. Naš je testni primjerak Mi MIX 2 smartfona došao sa Google Play servisom, no kako je ovdje riječ o kineskoj verziji MIUI-a, jednom kada se uređaj vrati na tvorničke postavke izgube se Google servisi. Do sada je postojao vrlo jednostavan način instalacije ovih servisa preko kompanijinog vlastitog servisa za preuzimanje aplikacija naziva App Store, no od MIUI 8.5 nadogradnje stvari su se promijenile. Upute kako instalirati Google servise na MIUI 8.5 možete pogledati .

Ukoliko zanemarimo par problemčića sa kojima dolazi kineska varijanta MIUI korisničkog sučelja tada zapravo možemo zaključiti kako ovo sučelje na Mi MIX 2 modelu radi veoma brzo. Sve radi glatko, bez zastajkivanja, a bez otvorenih pozadinskih aplikacija ostaje na raspolaganju oko 3.5 GB RAM-a, što je i više nego dovoljno za ugodno korištenje.

Povezivost

Mi MIX 2 je prvi Xiaomi-jev pravi globalni smartfon koji dolazi sa podrškom za čak 43 mobilne mreže, što je najviše što je ova kompanija do sada omogućila kod bilo kojeg svojeg uređaja. Xiaomi Mi MIX 2 koji nam je došao na recenziju raspolaže sa utorom za dvije NanoSIM kartice, a osim podrške za 4G LTE mreže i Dual SIM (Dual Standby) podrške Mi MIX 2 dolazi i sa VoLTE (Voice over LTE) standardom za glasovne pozive preko 4G/4G + mreže koji garantira bolju kvalitetu zvuka prilikom telefoniranja. Što se tiče prijema 4G signala te glasnoće i kvalitete zvuka na području Zagreba i okolice nije bilo problema. Onima koji vole kontrolirati kućanske uređaje svojim smartfonom vjerojatno neće biti drago pročitati kako Mi MIX 2 ne dolazi sa infracrvenim portom.

Po pitanju pozicioniranja recenzirani Xiaomi Mi MIX 2 ima već standardnu podršku za GPS, AGPS, GLONASS i Beidou. Isprobali smo navigaciju preko aplikacije Google Maps i sve je radilo bez problema. Xiaomi Mi MIX 2 po pitanju opcija povezivanja donosi sljedeće podrške:

– 4G FDD-LTE B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8/B12/B13/B17/B18 /B19 /B20 /B25 /B26 /B27 /B28 /B29 /B30; TDD-LTE B34/B38/B39/B40/B41
– 3G WCDMA B1 /B2 /B3 /B4 /B5 /B6 /B8 /B9 /B19, TD-SCDMA B34/B39; 3G CDMA EVDO,BC0,BC1,BC6,BC10
– 2G GSM B2/B3/B5/B8; 2GCDMA BC0,BC1,BC6,BC10
– GPS: GPS high-precision positioning, AGPS,GLONASS, Beidou
– Bluetooth: v5.0
– WiFi: 802.11a/b/g/n/ac , WiFi Direct ,WiFi Display
– NFC

Baterija

Jedna od boljih strana ovog elitnog pametnog telefona svakako je nezamjenjiva litij-ionska baterija kapaciteta 3.400 mAh uz koju ide i 9V/2A punjač sa Quick charge 3.0 podrškom. Ova baterija se puni putem USB Type-C porta te nam je uspjela omogućiti cijeli dan autonomije usprkos prilično intenzivnom trošenju energije. Xiaomi Mi MIX 2 ima veliki ekran koji zauzima većinu prednjeg panela, no ipak je FHD rezolucija ekrana optimalno rješenje, jer u svakom slučaju zahtjeva manje energije od ekrana QHD rezolucije.

Gledajući u globalu potrošnju baterije ovdje je riječ o energetski jako gladnom smartfonu koji će vam trošiti više energije od nekog smartfona koji radi na primjerice energetski štedljivijem Snapdragon 625 procesoru. Dok nam je Xiaomi Mi A1 za pola sata gledanja YouTube-a potrošio oko 5% baterije, Mi MIX 2 je za tu istu radnju „pojeo“ čak 10% baterije. Prilikom igranja igrica, i to onih grafički zahtjevnih, Xiaomi Mi MIX 2 će u nekih pola sata igranja potrošiti oko 10% baterije.

Tijekom cijelog dana intenzivnijeg korištenja Mi MIX 2 pametnog telefona koje uključuje sinkronizaciju mailova, društvenih mreža, surfanje, fotkanje i igranje igrica na kraju dana bi ostalo oko 30 do 40% baterije.

Brzina kojom se Xiaomi Mi MIX 2 puni sa pripadajućim punjačem (9V / 2A) je sljedeća:
– 20%  = 12 minuta
– 50%  = 32 minute
– 80%  = 52 minute
– 100% = 1 sat i 27 minuta

Benchmark testovi

I ovoga puta benchmark testovi služe samo kao nekakav pokazatelj u koju kategoriju spada određeni pametni telefon, a kod Mi MIX 2 modela nema dvojbi. Ovo je uređaj najviše klase, a to potvrđuju i benchmark rezultati te Qualcomm-ov najnoviji i trenutno najjači Snapdragon 835 flagship procesor. U kombinaciji sa 6 ili 8 GB radne memorije ovaj je smartfon prava „zvijer“ koja uspješno vrti što god mi poželjeli.

U nastavku pogledajte rezultate benchmark testova koje smo proveli:
– AnTuTu 5 – 177.875 bodova
– PCMark – 6.592 bodova
– 3DMark –   3.751 bodova
– Basemark – 44.232 bodova
– GeekBench –  1.911 bodova (single core) – 6.076 bodova (multi core)
– Quadrant Standard –  36.324 bodova
– CF-Bench-  113.686, 43.717, 71.704 bodova

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Zaključak

Xiaomi Mi MIX 2 je elitni pametni telefon koji nudi kombinaciju vrhunskih performansi, nevjerojatnog bezeless dizajna te pravog premium osjećaja u svakom pogledu. Osim nekih sitnih zamjerki koje se odnose na kinesku verziju MIUI korisničkog sučelja, prosječnu kameru te sklizavost u rukama ovom se uređaju nema što prigovoriti. Mi smo ovim pametnim telefonom u globalu gledajući bili zaista jako zadovoljni.

Naš smo crni Mi MIX 2 smartfon nabavili na , a u ponudi su tri modela sa jedinom razlikom u količini interne memorije (za kupce unutar Europske unije ne plaća se PDV).


Hvalimo
+ dizajn
+ ekran
+ kvalitetu izrade
+ premium doživljaj
+ surround zvuk
+ Dual SIM podršku
+ fluidnost i stabilnost u radu

Zamjeramo
– prosječne kamere
– sinkronizaciju aplikacija
– cijenu
– sklizak dizajn

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 9 za Dizajn
Ekran
Ocjena 10 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 10 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 7 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 9 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 7 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 9 za Povezivost
Baterija
Ocjena 8 za Baterija
Video igre
Ocjena 10 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 7 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 9 za Naš dojam

8.64

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Xiaomi Mi MIX 2 nudi mnogo toga, međutim izostale su neke značajke koje su karakteristične za sve trenutno aktualne flaghship smartfone poput dvostruke stražnje kamere, bežičnog punjenja i vodootpornosti. No, to su sve detalji koji se vrlo brzo zaborave kada prvi put u ruke primite i isprobate ovaj zaista elitni i premium pametni telefon.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.