Xiaomi Mi Band 2 recenzija: osobno preporučujem

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Xiaomi Mi Band 2 recenzija: osobno preporučujem

Nasljednik najprodavanijeg modela me ugodno iznenadio… nekoliko novih stvari te nekoliko poboljšanja na bitnim poljima, jamčit će ponovno dobru prodaju

Oglas

Do sada je Xiaomi prodao skoro 20 milijuna primjeraka svoje popularne narukvice. To još nije daleko od najpopularnije kompanije na svijetu – Fitbit. No, gledamo li broj prodanih primjeraka pojedinog modela, Xiaomi Mi Band je najprodavaniji uređaj za praćenje sportske aktivnosti. Nedugo nakon toga je Xiaomi izdao i Mi Band Pulse (odnosno 1S) narukvicu koja je uz ostale mogućnosti Mi Banda imala i mogućnost mjerenja otkucaja srca. Kako je ona prošla na našem testu, možete vidjeti .

Sada smo napokon dobili i pravog nasljednika Mi Banda – Mi Band 2. Kompletno nova narukvica koja ima i mali zaslon za prikaz aktivnosti.

PO ČEMU SE OVAJ UREĐAJ ISTIČE (cijena)

Xiaomi i dalje puca na to da mu uređaji trebaju biti znatno povoljniji od konkurencije pa je i cijena Mi Banda daleko manja od ostalih konkurenata. Duplo je jeftiniji od konkurencije koja mjeri broj otkucaja srca i broj koraka. Budući da isplativost spada u zaključak, sada ću samo reći da su mjerenja kojima sam podvrgnuo Mi Band 2, bila više nego točna za ovu cijenu. Xiaomi je uspio ispraviti neke greške prethodnika i poboljšati ukupnu statistiku.

Mi Band 2 je doduše duplo skuplji od Mi Banda 1S, ali je i mnogo precizniji od njega te daje mali zaslon za prikaz informacija. S druge strane, dvostruko je jeftiniji od ostale konkurencije, a ne griješi dva puta više (rekao bih da je do 10% neprecizniji, no pročitajte detalje u nastavku).

DIZAJN I IZRADA

Mi Band 2 odiše modernim sportskim izgledom. Sama narukvica koja drži uređaj je ponovno građena od silikona koji je jednako ugodan kao i prije. Utori su se sada promijenili pa je moguće mnogo bolje namjestiti narukvicu ovisno o promjeru vaše podlaktice jer je veći broj rupica s manjim razmakom. Kopča se zbog toga malo lakše neplanirano otvara kada zakačite za nešto, ali nedovoljno da se zbog toga uzrujavate.

Modul je ovaj put građen od stakla i malo je deblji od prethodnika. Razlika je mala pa će i Mi Band 2 jako dobro pristajati na sve podlaktice, neovisno o njihovoj veličini.

Glede zaštite stakla, nisam uspio naći o kakvoj je zaštiti riječ, ali Mi Band 2 definitivno ima osnovnu zaštitu da se staklo ne izgrebe.

ZASLON I OBAVIJESTI

Mali zaslon na Mi Bandu 2 služi prvenstveno za prikaz sata i broja prohodanih koraka, a od opcija vam je na raspolaganju jedino mjerenje otkucaja srca. Ne možete dakle, kao na drugim modelima na tržištu, kliknuti nekoliko puta tipku i krenuti mjeriti vašu sesiju trčanja (kao što možete na drugim narukvicama, ali više o tome u odjeljku o mjerenju trčanja) – to se nije promijenilo.

Ipak, zaslončić je zgodna stvar. Oni koji nose Mi Band svugdje okolo, bit će sretni da sada imaju na svojoj ruci napokon i sat.

Vrijeme je relativno dobro vidljivo na sunčevom svjetlu – morat ćete pri najjačem suncu ipak pokriti zaslon rukom da napravite malu sjenu. Osim toga nemam nikakvih zamjerki na njega – zelena boja izgleda moderno, a koji piksel više ne bi škodio. No, baterija je sjajna pa je omjer kvalitete i baterije jako dobar.

20160613_171047_2_miband2_recenzija

Mi Band 2 dopušta notifikacije od pet različitih aplikacija pa je i na tom polju napravljen pomak (za one koji nisu koristili aplikacije treće strane). Kratka jaka vibracija će vas uvijek dobro obavijestiti dok ste spojeni bluetoothom i tu nema problema. Dobivate samo obavijest da ste dobili neku poruku, a istu ne možete pročitati. Ipak je zaslon premali za to.

Alarm više nema Smart Alarm opciju (buđenje dok ste u najlakšem snu). Navodno to kupci nisu najsretnije prihvatili pa ju je Xiaomi odlučio ugasiti. Moram reći da mi je to žao jer sam spadao u one korisnike kojima je to bila jako dobra opcija. Ako koji put i ne bi točno pogodila, svakako bi vas dizala kada ste u polusnu i kada više nema razloga da spavate. S druge strane, Smart Alarm ima na raspolaganju samo pola sata, a ne sat i pol koliko je inače ciklus spavanja pa mu se nije smjelo mnogo zamjeriti. Kako god, Xiaomi je odlučio da te opcije više nema.

MJERENJE KORAKA

Na ovom području je napravljen veliki korak naprijed. Mi Band 2 će, kao i svaka narukvica na tržištu, mahanje rukom bilježiti kao korak. Od toga za sada još nema pomoći. No, ono što je Mi Band 2 poboljšao, jest to da više ne bilježi svaki pokret kao korak – postotak greške se smanjio upola. Okretanje volanom za vrijeme vožnje i neke druge kretnje se sada više ne bilježe kao koraci.

Budući da se nalazi na vašoj ruci non stop, Mi Band 2 može bilježiti više kretnji, nego što to može mobitel kojeg držite u džepu i povremeno odlažete sa strane.

Kao i kod prethodnika, zadajete si dnevnu količinu koraka koju trebate prohodati te vam je cilj izdržati što više dana. Povremeno vas Mi Fit aplikacija motivira govoreći vam koje ste rekorde oborili i slično. Mi Fit, odnosno Mi Band 2 vas može podsjetiti da se više krećete ako ste prestatični uz pomoć Stay Active notifikacije.

MJERENJE SPAVANJA I OTKUCAJA SRCA

Kao i do sada, Mi Band 2 također mjeri vaše spavanje te otkucaje srca. Nažalost je u zadnjim verzijama aplikacije izbačena mogućnost ručnog unosa spavanja pa ste prepušteni Mi Fit, odnosno Mi Band računici. Dobra vijest je da je to računanje s vremenom sve točnije. U pravilu računajte na račun pogreške od desetak minuta, koliko vam otprilike treba da se ujutro ustanete iz kreveta. Mala napomena: ja sam osoba koja navečer ide spavati uz prethodno buljenje u mobitel, dok se ujutro ne izležavam dok surfam na istom.

Aplikacija prikazuje kada ste zaspali i kada ste se probudili, a može prikazati i koji vam je prosjek odlaska u krevet na tjednoj i mjesečnoj bazi. Možete također saznati i kada se prosječno budite na tjednoj, odnosno mjesečnoj bazi.

Glede otkucaja srca, nije se mnogo toga promijenilo. Otkucaje srca mjerite pomoću narukvice tako da pokrenete mjerenje ili putem tipke na zaslonu narukvice ili putem Mi Fit aplikacije. Xiaomi je odlučio igrati na točnost pa vam prikazuje rezultat samo ako ste u potpunosti dirali ruku mirno. Pametan potez jer se sada možete više pouzdati u rezultate aplikacije.

Aplikacija ponekad tijekom dana i sama od sebe mjeri vaše otkucaje koje sprema u Mi Fit aplikaciju.

MJERENJE TRČANJA (kineska verzija aplikacije)

Ako želite imati standardnu narukvicu kojom možete ići na trčanje i pri tome ćete koristiti GPS od mobitela, morate instalirati aplikaciju s APK Mirror stranice. Tamo Mi Fit ima drugu verzije aplikacije koja dopušta da odete trčati i snimite trčanje. Tako možete koristiti i najbolju stvar koju ima Mi Band 2 – mjerač otkucaja srca. Ako trčite, aplikacija vas možete upozoriti ako trčite prebrzo, odnosno ako vam je broj otkucaja previsok. Vibracija je dovoljno jaka da vas obavijesti pa čak i kada ste bez daha što je stvarno pohvalno.

Treba pohvaliti i to da ako se odlučite zadržati u višoj zoni nego što je to prethodno zadano, aplikacija vam neće previše dosađivati. Dobit ćete obavijest s vremena na vrijeme i neće vas previše ometati u treningu.

Negativna strana kineskog Mi Fita je to što i dalje nema glasovnu podršku na engleskom pa morate svaka dva kilometra slušati nježan kineski glasić (ako trčite uz mobitel i slušalice), a Mi Band 2 nema ni GPS pa morate imati mobitel uza sebe ako vam je potrebno precizno mjerenje.

Ja sam visok 192 cm i kod mene na 10 km trčanja, kineski Mi Fit ukrade do jednog kilometra kada trčim bez GPS-a. Također treba uzeti u obzir da Mi Fit ima samo kartu Kine pa ako trčite po Europi, prikazat će aplikacija vašu rutu trčanja, ali samo po bijeloj podlozi.

Sva trčanja su uredno spremljena u Mi Fit i prikazuju osnovnu statistiku kao i većina aplikacija za trčanje na tržištu – vrijeme, prijeđeni put, brzinu i slično.

OSTALO – VODOOTPORNOST, SINKRONIZACIJA I BATERIJA

Mi Band 2 provjereno može pod vodu (tuširanje i bazenska voda). Glede mora, trgovci to ne preporučuju, ali ja ne mogu reći da sam imao problema. Prošle godine sam se doduše s Mi Bandom kupao u moru samo dva puta, a ove godine sam stigao s Mi Band 2 narukvicom otplivati tri puta – bez problema.

Stvarno pohvaljujem da Mi Band 2 tipka na zaslonu reagira svaki dodir neovisno koliko ste mokri, odnosno koliko je narukvica mokra. Stisnete li malo jače čak i dok ste pod tušem, moći ćete vidjeti sve što vas zanima pa čak i izmjeriti puls. Znoj dakle nije nikakav problem za touch tipku.

Sinkronizacija radi uredno i bez poteškoća. Jednom u dva tjedna morate dok ste u aplikaciji isključiti i upaliti Bluetooth da bi se veza resetirala, ali to se događalo i s drugim modelima. Aplikacija Mi Fit koju skinete s Play Trgovine se može uspješno sinkronizirati s Google Fit aplikacijom (trenutno još nije podržano sinkroniziranje koraka, već je to u izradi – ipak je narukvica trenutno u pretprodaji), dok se kineska verzija ne može sinkronizirati s GF-om. Osim koraka, aplikacija sinkronizira i spavanje koje se vidi samo u desktop verziji Google Fit aplikacije (napomena: Google se s ovim stalno igra pa je sada opet maknuo spavanje iz prikaza u Google Fit aplikaciji, no planira ga ponovno vratiti).

Baterija ne traje više mjesec dana (odnosno, meni je trajala 25 dana na prvoj Mi Band narukvici). Traje kraće, odnosno traje do tri tjedna bez punjenja. Dosta se to razlikuje od onoga što proizvođač tvrdi (25%).

Ipak, za bateriju imam samo pohvale – cijela narukvica je napunjena u kraćem roku od dva sata, te ne zaboravimo da ja s narukvicom dok trčim mjerim i puls srca što je najviše troši. Ako ćete instalirati aplikaciju s Trgovine Play i imati je kao popratnog mjeritelja, dobit ćete sigurno i više od tri tjedna korištenja te još nekoliko dana ako je ne koristite za notifikacije aplikacija poput WhatsAppa, Vibera, SMS-a i sličnih.

ZAKLJUČAK

Kao dosadašnji korisnik Mi Band narukvica, mogu i ovaj proizvod preporučiti svakome. Najveća prednost aplikacije je njezina cijena, budući da dobivate uređaj koji mjeri prilično točno vaše pokrete, ima mjerač otkucaja srca, mjeri vaš puls dok trčite (Mi Fit s Apk Mirrora) te mjeri popratne (ne)aktivnosti poput spavanja. Dakle, sve što nudi konkurencija, ali za manju cijenu.

Dobra stvar kod proizvoda koji se prodaju u milijunima primjeraka je i to što programeri rade razne aplikacije za takve proizvode. Tako će i Mi Band 2 dobiti barem jednaku podršku kakvu je do sada imao i Mi Band. Trenutno za prošli model – Mi Band, imamo na Play Trgovini skoro 10 aplikacija namijenjenih samo toj narukvici. Sve one će sigurno nadograditi svoje podrške i za Mi Band 2.

Uzmemo li u obzir da narukvica ima zgodan zaslon koji je nedostajao prethodniku te zanimljive dodatke, ovo je jako dobro zaokružen proizvod. GPS nema, ali kombinaciju mjerača otkucaja srca i GPS-a su tek početkom ove godine počeli dobivati sportski satovi i skuplje narukvice. Cijena im postiže i četveroznamenkaste znamenke pa je do daljnjega, Mi Band 2 najbolji omjer cijene i kvalitete na tržištu. I skuplji modeli neće bez GPS-a dati sto posto precizne rezultate pa je trenutno Mi Band 2 dostojan konkurent.

KUPOVINA

Xiaomi MI Band 2 možete kupiti u  – cijena mu je 42.99 $ plus troškovi dostave.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.