Xiaomi Mi 6 Plus smartfonu odgođen izlazak, ponovo kriv Samsung?

Fotografija članka: Xiaomi Mi 6 Plus smartfonu odgođen izlazak, ponovo kriv Samsung?

I prije službenog predstavljanja Xiaomi Mi 6 smartfona kružile su glasine kako će će se pojaviti u dvije inačice, običnoj s 5,1 inčnim i Mi 6 Plus s 5,7 inčnim ekranom. Prvi uskoro stiže, a drugi navodno ne tako skoro.

Oglas

Ovaj se zanimljiv slučaj može potkrijepiti s nekoliko podataka. Prvi je odgađanje službene premijere Mi 6 smartfona, a nakon toga i odgoda službene prodaje smartfona. Nadalje, već smo naručili naš testni primjerak, no naši prijatelji iz Kine su nam javili kako ćemo na njega morati malo pričekati jer je u Kini praktički rasprodana prva serija.

No, sve su to sitniji razlozi. Onaj veći je vezan uz Samsung. Sjećate se, zajedno su s Qualcommom razvili novi Snapdragon 835 procesor, tako da su na neki način dobili i prednost u takozvanom “prvokupu”. To se i dogodilo. U nove Galaxy S8 i S8+ smartfone se osim Samsungovog Exynos procesora za određena tržišta ugrađuje i Snapdragon 835, a čini se kako je Samsung “prvootkupio” velike količine ovog procesora tako da ga drugi proizvođači ne mogu dobiti. Vjerojatno zbog toga LG G6 radi na starijem procesoru.

Nadalje, pojavila se informacija kako su narudžbe za Galaxy S8 modele veće od očekivanog. Postavlja se pitanje radi li se o modelima s Exynos ili Snapdragon procesorima. Kako god bilo, ponovo se pojavio manjak Snapdragon 835 procesora tako da ih neće biti dovoljno za Xiaomi Mi 6 Plus smartfon čiji će izlazak biti odgođen, ili se možda uopće neće pojaviti, nego će se priča preslikati na Xiaomi Mi Note 3 smartfon koji stiže ujesen i koji će raditi na 835-ici.

I neki azijski analitičari potvrđuju ovu priču kako je Samsung zbog veće potražnje otkupio veću količinu Snapdragon 835 procesora. Neki analitičari čak tvrde kako je ovaj dogovor Samsunga i Qualcomma nije fer prema ostalim proizvođačima smartfona koji zbog ovakve neke vrste monopola ne mogu doći do Snapdragon 835 procesora, tako da Samsung samim tim indirektno osigurava sebi tržište za svoje “osmice” uklanjajući konkurenciju.

No, moglo bi se dogoditi kako bi se ovaj trenutni brak između Qualcomma i Samsunga njima mogao obiti u glavu, jer bi se proizvođači smartfona mogli okrenuti drugim proizvođačima procesora. Možda to u ovom trenutku ne izgleda ozbiljno, ali u viđali smo i puno nevjerojatnije preokrete. Vidjet ćemo kako će se tržište procesora odnosa s proizvođačima smartfona razvijati u bliskoj budućnosti.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.