Xiaomi Mi 5S recenzija: očekivana nadogradnja sa naglaskom na kameru

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Xiaomi Mi 5S recenzija: očekivana nadogradnja sa naglaskom na kameru

Xiaomi Mi 5 je definitivno jedan od smartfona koji su obilježili ovu godinu te je još uvijek vrlo aktualan. Xiaomi-ju je trebalo mnogo vremena da predstavi svoj Mi 5 flagship smartfon, no oni koji su ga strpljivo čekali nisu požalili, jer je donio sve što čovjek može poželjeti od jednog high-end uređaja. Da stvar bude zanimljivija sve je to došlo po vrlo prihvatljivoj cijeni. Nedavno je Xiaomi predstavio nadograđenu varijantu ovog flagship-a koja nam na prvu djeluje vrlo atraktivno i obećavajuće, a kakav se pokazao u praksi te da li je dostojan nasljednik Mi 5 modela pročitajte u nastavku.

Oglas

Xiaomi Mi 5S je predstavljen zajedno sa Xiaomi Mi 5S Plus phabletom kojeg smo nedavno imali u svojim rukama, a čiju recenziju možete pročitati . U odnosu na Mi 5, noviji model donosi nadogradnje na gotovo svim područjima sa trenutno najnovijim i najjačim Qualcomm-ovim Snapdragon 821 procesorom te nekim novotarijama poput force touch ekrana i ultrazvučnog senzora otiska prsta kojima je Xiaomi prvi puta odlučio opremiti neki svoj uređaj. Nažalost, ekran osjetljiv na jačinu pritiska nije se našao na našem testnom uređaju, jer je rezerviran samo sa jaču (skuplju) verziju ovog smartfona, no nećemo se žaliti s obzirom da i u ovaj varijanti Mi 5S ima mnogo toga za ponuditi.

Xiaomi Mi 5S koji nam je stigao u redakciju je u kombinaciji bijele i srebrne boje, a radi se o jeftinijoj varijanti sa 3 GB RAM-a i 64 GB interne pohrane. Inače postoji i varijanta sa 4 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Osim srebrne boje kupci će moći birati između ružičasto-zlatne, sive i zlatne varijante. Ono što se nalazi u jednostavnom bijelom paketu je punjač, upute, USB kabel te iglica za otvaranje SIM ladice.

Dizajn

Kada se Mi 5S prvi puta nađe u ruci korisnika, ostavlja dojam premium i high-end uređaja, što on svakako i jest, ponajviše zahvaljujući njegovom aluminijskom tijelu vrhunske izrade. U ruci leži vrlo ugodno, ponajviše zahvaljujući zaobljenim rubovima.

Njegov stražnji panel ima mat finiš, no unatoč tome ponekad zna biti malo klizav. Jedini oštri rubovi koje ovaj uređaj ima su oni koji uokviruju ekran te imaju uglavnom estetsku funkciju. Drago nam je vidjeti da su u Xiaomi-ju odustali od staklenog stražnjeg panela, jer nam se metal u svakom slučaju čini boljim rješenjem.

Kamera sa dvotonskom LED bljeskalicom se nalazi u gornjem lijevom kutu, a o njoj ćemo više u nastavku ove recenzije. Iznad i ispod kamere nalaze se trake za propusnost komunikacijskih signala, a još jedna takva traka nalazi se na donjem dijelu stražnjeg panela. Što se samog dizajna stražnjeg panela tiče – mnogi će reći kako sliči previše iPhone-u, no taj ćemo zaključak prepustiti vama, jer ipak je razlika najbolje vidljiva u očima promatrača.

Što se prednje strane tiče, najveća razlika u odnosu na Mi 5 je u ovalnoj home tipki koja u ovom slučaju nije fizička, a unutar nje se smjestio senzor otiska prsta. Riječ je o senzoru otiska prsta sa ultrazvučnom tehnologijom koja teoretski može lako prodrijeti kroz staklo, aluminij, nehrđajući čelik te kroz safirno staklo, a uz to je naravno i vodootporan.

Sve ovo zvuči impresivno i jako obećavajuće, no u praksi je situacija poprilično razočaravajuća. Već kod samog programiranja ovog senzora primijetili smo da mu treba jako punu vremena i bezbroj dodira da upamti otisak prsta, tako da možemo reći da je ovo smartfon sa najdužim postupkom memoriranja otiska prsta kojeg smo do sada isprobali. Pravo razočaranje slijedi kada se ovaj senzor počne koristiti za otključavanje, jer su njegova brzina i preciznost ispod svakog prosjeka. Neusporedivo bolji nam se pokazao senzor na Mi 5 Plus modelu koji ne dolazi sa ultrazvučnom tehnologijom. Da li je ovo samo softverski problem koji će sa  vremenom biti riješen za sada je teško za reći, no nadamo se da će doći do poboljšanja. Prvi smartfon sa ultrazvučnim senzorom otiska prsta bio je LeEco Le Max 2 kojeg smo također imali na , a i taj je senzor imao otprilike isti učinak. Iako ova tehnologija autentifikacije postoji već duže vrijeme, čini se da postoji dobar razlog zašto je Mi 5S tek drugi smartfon koji ju koristi. Sa lijeve i desne strane nalaze se kapacitivne tipke (u obliku točke) koje su vidljive jedino kada su osvijetljene.

Oko ekrana se nalazi crni okvir uz pomoću kojega se dobiva iluzija kao da je ekran razvučen skroz do samih rubova okvira. Xiaomi Mi 5S je zadržao istu dijagonalu ekrana kao i Mi 5, a to je 5.15 inča koji dolaze sa FHD rezolucijom, a iznad ekrana se gledajući sa lijeva na desno smjestilo RGB LED notifikacijsko svijetlo, zvučnik, paket senzora te selfie kamera. Sve su fizičke tipke smještene sa desne strane uređaja, potpuno su metalne te imaju odličan odaziv, dok je lijeva strana rezervirana samo za SIM ladicu.

Sa gornje strane uređaja nalazi se 3.5 mm audio izlaz, a primjećujemo da je kod ovog modela izostao infracrveni port. Na donjoj strani nalazi se USB Type-C port, sa njegove je desne strane otvor zvučnika, a sa lijeve strane otvor mikrofona. Što se tiče njegovih dimenzija od 145.6 x 70.3 x 8.25 mm, Mi 5S je narastao u svakom pogledu u odnosu na Mi 5 model (144.55 x 69.2 x 7.25mm), a njegova težina je također nešto veća, te iznosi 145 grama, no i dalje je vrlo lagan za jedan potpuno metalni smartfon.

Ekran

Xiaomi nije naveo da li ekran dolazi sa 16 LED tehnologijom kao kod Mi 5 modela, no s obzirom na ostale poznate parametre poput dijagonale, svjetline od 600 nita, kontrasta od 1500:1 i raspona prikaza boja od 94.4%, rekli bi da se ovdje radi o istom ekranu, što uopće nije loše, jer nas je Mi 5 oduševio svojim ekranom. Kako se ovdje radi o ekranu sa vrlo visokom svjetlinom nismo imali nikakvih problema pri korištenju na dnevnom svijetlu. Rezolucija ekrana je 1.920 × 1.080 točaka, što na dijagonali od 5.15 inča daje gustoću od 428ppi.

Ekran nas je jednostavno rečeno oduševio – ovo je jedan od najboljih IPS ekrana koje smo do sada imali prilike koristiti, te je mjerljiv to jest usporediv i sa ekranima mnogo skupljih uređaja. Ne samo zbog njegove oštrine, kontrasta, kutova gledanja te kvalitete prikaza boja, već i zbog odličnog pozadinskog osvjetljenja možemo reći da ga je bio pravi doživljaj koristiti. Iako se ovdje ne radi o phabletu, moguće je aktivirati mod za korištenje jednom rukom koji se aktivira prijelazom prsta sa home na lijevu ili desnu tipku pri čemu se prikaz ekrana smanjuje na 4.5, 4 ili 3.5 inča. Ovo je vrlo korisna značajka, no nažalost koristili smo je vrlo rijetko, jer se najčešće aktivira tek nakon drugog ili trećeg pokušaja. Još jedna vrlo pohvalna značajka ovog ekrana je da ga je moguće paliti dvostrukim dodirom.

Bilo bi jako zanimljivo isprobati i kako ovaj smartfon radi sa ekranom osjetljivim na jačinu pritiska, no nažalost ta tehnologija je rezervirana samo za jači model koji se osim navedenoga od “slabijeg” modela razlikuje i po memorijskoj kombinaciji koja uključuje 4 GB RAM-a i 128 GB interne memorije.

Xiaomi je ovaj ekran opremio i sa tehnologijama koje su standard u Mi seriji, kao što su na primjer sunlight screen, LCD tehnologija negativnog visokog kontrasta te noćni način rada. U postavkama ekrana nudi se još nekoliko različitih profila boja i kontrasta koji se mogu odabrati ovisno o korisnikovom ukusu. Kako to obično biva kod Xiaomi-ja, još je jednom izostavljena informacija sa kojom vrstom zaštite od grebanja ili oštećenja je opremljen ovaj uređaj.

Hardver

Ovo nam je već drugi smartfon opremljen najnovijim Qualcomm-ovim Snapdragon 821 procesorom kojeg imamo na recenziji. Da vas podsjetimo, nedavno smo testirali većeg brata Mi 5S modela, a to je Mi 5S Plus kojeg pokreće isti procesor. Iako ova dva uređaja koja su predstavljena isti dan rade na istom procesoru, postoje neke razlike između njih. Riječ je o razlici u maksimalnim radnim taktovima SD821 procesora između ova dva modela. Tako Snapdragon 821 procesor kod glavnog junaka ove recenzije Mi 5S-a radi na taktu od 2.15 GHz, dok kod Mi 5S Plus modela on iznosi 2.35 GHz. Kod Xiaomi-ja smo već navikli na ovakvo žongliranje sa kombinacijama radnih taktova procesora i hardverskih konfiguracija. Za one koji ne znaju i Mi 5 model je također ponuđen sa SD820 procesorom koji ovisno o varijanti ima različite radne taktove, i ne samo to, nego i različite taktove radne memorije kao i različite taktove grafičkog procesora. Ako se pitate da li korisnik može na bilo koji način osjetiti razliku u radnim taktovima ovog procesora, odgovor je – ne. Naš subjektivni dojam je da Mi 5S radi malčice brže i fluidnije od Mi 5S Plus modela. Vjerojatno jedino mjesto gdje ćete vidjeti da Mi 5S ima procesor sa malo nižim radnim taktovima su benchmark testovi, a i tu su razlike ako ih i ima zbilja mizerne, a na tu ćemo se priču vratiti malo kasnije.

Qualcomm Snapdragon 821 je 64-bitni četverojezgreni procesor čije Kryo jezgre kod Mi 5S modela raspolažu maksimalnim radnim taktom od 2.15 GHz što je isto kao kod nešto starijeg Snapdragon 820 modela koji također ima radni takt od 2.15 GHz. Novi procesor koristi i Adreno 530 GPU baš kao i Snapdragon 820, ali sa nešto višim taktovima koji iznose 653 MHz u odnosu na 624 MHz kod starijeg procesora.

Postoje i kao što smo već rekli dvije memorijske varijante Mi 5S smartfona, a to je naša sa 3 GB RAM-a i 64 GB interne memorije, te sa 4 GB RAM-a i 128 GB UFS 2.0 memorije. Što se radne memorije tiče, obje varijante imaju super brzu dvo-kanalnu DDR4 memoriju koja radi na 1.866 MHz. Kako sva navedena hardverska konfiguracija radi na ovom smartfonu mogli ste donekle vidjeti u video najavi ove recenzije, a mi nemamo za dodati ništa drugo osim da sve radi super brzo i fluidno. Jedan od najzahtjevnijih testova kojima se smartfoni mogu podvrgnuti su grafički zahtjevne 3D igre, a mi smo na njemu isprobali Real Racing 3, Modern Combat 5 i War Robots, a SD821 nas niti ovaj puta nije razočarao, pa tako vjerujemo da će svi fanovi igrica biti oduševljeni sa grafičkim mogućnostima ovog uređaja.

Još jedna stvar koja nas je jako zanimala je zagrijavanje procesora. Već smo se uvjerili kako Snapdragon 820 procesor nema problema sa pregrijavanjem, jer smo ga imali prilike isprobati na mnogo različitih smartfona. Na Xiaomi Mi 5S modelu smo odradili dosta benchmark testova te smo isprobali nekoliko grafički zahtjevnijih igrica gdje čak niti nakon dužeg vremena igranja nije dolazilo do značajnijeg zagrijavanja. Toplina se uglavnom generirala na gornjoj polovici stražnjeg dijela uređaja, ali niti u jednom trenu nismo mogli reći da je uređaj vruć, jer stražnji metalni panel ima veliku moć apsorpcije topline koju stvara ovaj procesor.

Kad već spominjemo igrice, ponavljam kako smo isprobali Real Racing 3, Modern Combat 5 i War Robots, te možemo samo reći da će korisnici biti jednostavno zadivljeni, jer Adreno 530 GPU koji je prema Qualcomm-u 5% brži nego kod Snapdragon 820 procesora, u kombinaciji sa Snapdragon 821 procesorom osigurava da sve igre koliko god zahtjevne bile jednostavno lete bez ikakvih trzaja ili usporavanja grafike.

Kamere

Možda je i najveća nadogradnja u odnosu na Mi 5 model na području kamera, to jest na području stražnje kamere da budemo precizniji – jer oba modela dijele istu prednju selfie kameru. Stavimo li na stranu moćan hardver i odličan ekran, upravo je ova kamera ono što ističe Mi 5S od mora sličnih smartfona koji dolaze iz Kine. Ova kamera kao i kod većine konkurentskih proizvoda nudi odlične fotografije u uvjetima dobrog osvjetljenja, no tamo gdje većina smartfona ovog cjenovnog ranga posustaje, Mi 5S oduševljava, a to su fotke u uvjetima slabijeg osvijetljena.

Kod fotografiranja se sve svodi na svjetlost te na to koliko je možemo uhvatiti u danom trenutku. Manji senzor na kameri može biti u stanju proizvesti jako dobre fotografije u uvjetima slabijeg osvijetljenja, ali razlika je u tome što zatvarač mora biti duže otvoren nego kod kamere sa velikim senzorom. Jedan primjer problema koji se javlja kod manjih senzora je kretanje objekta ili ruke što može uzrokovati zamućenje slike. To posebno dolazi do izražaja kod slabijeg osvijetljena gdje je poželjno uhvatiti što više svijetla u što kraćem vremenu da bi se izbjegao šum na slikama.

Mi 5S dolazi sa Sony IMX378 CMOS senzorom koji je trenutno jedan od najvećih senzora u smartfon industriji (čak 59% veći od onoga ugrađenog u kameru  iPhone 6 Plus modela). Riječ je o nadograđenoj verziji IMX377 senzora koji se našao u smartfonima poput HTC 10, Nexus 5X i 6P. Sony IMX378 je senzor veličine 1/2.3 inča sa velikim pikselima od čak 1.55µm (61% veći nego kod iPhone 6 Plus-a), a njegova rezolucija iznosi 12.2 MP, dok se optika sastoji od 6 leća i otvora blende f/2.0. Za razliku od Mi 5, izostala je podrška za optičku stabilizaciju slike, no umjesto toga Mi 5S se oslanja na električnu stabilizaciju slike.

Mogućnosti ove kamere na dnevnom svijetlu su odlične sa visokom oštrinom, vrlo realnim bojama i niskom razinom šuma. Fotke se zahvaljujući faznom autofokusu okidaju trenutno i bez zadrške, no u uvjetima slabijeg osvijetljenja osjeti se mala zadrška pri fokusiranju i okidanju. Kvaliteta fotografija u uvjetima slabijeg osvjetljenja je područje gdje Sony IMX378 senzor najviše dolazi do izražaja, a kako su nama ispale pri automatskim postavkama možete pogledati u nastavku.

Jedna od stvari koja nam se jako svidjela je mogućnost brzog pokretanja kamere dvostrukim pritiskom na tipku za smanjenje glasnoće, bilo da je uređaj upaljen ili ne. Leća kamere kod Mi 5 je zaštićena safirnim staklom, dok tu informaciju za Mi 5S nemamo, no dobra je stvar što staklo kamere nije u potpunosti u ravnini sa stražnjim panelom već je lagano uvučeno unutra, čime je bitno umanjena mogućnost njegovog oštećenja.

Po pitanju snimanja video sadržaja ova kamera podržava snimanje u 4K (30fps), FHD (30 fps), HD (30fps) ili HD Slow-motion (120fps) rezoluciji. Što se tiče prednje selfie kamere nemamo nikakvih prigovora, jer se radi o kameri koju smo već susreli na Xiaomi-jevim smartfonima poput Mi Note, Mi 5 i Mi 5S Plus modela. Ova je kamera sposobna za odlične selfie fotografije, a radi se o 4 MP UltraPixel kameri sa velikim pikselima od 2 mikrona i otvorom blende f/2.0, te širokokutnim objektivom od 80 stupnjeva koji može snimati video u FHD rezoluciji pri 30fps.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Aplikacija kamere nam se jako svidjela, a i već nam je dobro poznata, jer se našla i kod ostalih Xiaomi-jevih smartfona koje smo do sada susreli. Sučelje aplikacije je uređeno vrlo jednostavno i logično te je vrlo intuitivno za korištenje. Između ostaloga tu ćete pronaći HDR način snimanja, beauty mod, zatim su tu razni filteri, noćni način rada, postavke balansa bijele boje, ISO itd. Zgodna stvar je i prepoznavanje godina i spola kada se koristi prednja kamera, što funkcionira prilično dobro.

 

Audio i video

Xiaomi Mi 5S dolazi sa samo jednim zvučnikom, a on se nalazi sa donje strane, desno od USB Type C porta. Iako je samo jedan, ovaj je zvučnik sposoban za reprodukciju zadovoljavajuće glasnog i vrlo kvalitetnog zvuka, što je i običaj kod Xiaomi smartfona. Kako još nije dostupna globalna verzija MIUI korisničkog sučelja za Xiaomi Mi 5S model, mi smo na recenziju dobili Mi 5S sa kineskom verzijom ovog sučelja. Ova verzija MIUI-a osim ponešto bloatware aplikacija donosi i kompanijine servise za glazbu i video. Onaj koji nam je bio zanimljiviji je onaj za glazbu koji osim što služi za reprodukciju glazbe koja se nalazi u memoriji uređaja, omogućuje i besplatni te neograničeni streaming glazbe i to ne samo kineske, već i zapadnjačke.

Zanimljivo je kako ujedno omogućava i njezino besplatno i neograničeno preuzimanje. Sučelje ove aplikacije je gotovo u potpunosti prevedeno na engleski tako da nećete imati problema sa snalaženjem. Druga spomenuta Mi Video aplikacija služi sa streamanje raznoraznog video sadržaja koji je namijenjen isključivo kineskim korisnicima tako da se nisu niti potrudili sučelje ove aplikacije prevesti na engleski.

Operativni sustav, dodatne aplikacije

Xiaomi Mi 5S radi na najnovijoj verziji kompanijinog korisničkog sučelja, a to je MIUI 8, koje je bazirano na Android 6.0 (Marshmallow) operativnom sustavu. Naš testni primjerak je došao sa stabilnom kineskom varijantom, što znači da dolazi bez Google servisa, sa pregršt Xiaomi-jevih nepotrebnih servisa i blotware aplikacija, te između ostaloga nema podrške za hrvatski izbornik.

Nije neuobičajeno da kineski smartfoni koji se naručuju preko nekog web shopa iz Kine dolaze bez Google servisa. Srećom u slučaju Xiaomi-jevih smartfona taj problem je relativno jednostavno riješiti. Potrebno je otvoriti Xiaomi-jev servis za aplikacije naziva App Store, u tražilicu upisati Google, nakon toga odabrati izbornik sa plavom ikonom, pa ćete vidjeti aplikaciju sa Google Play ikonom pored koje odaberite “install”. Nakon što ste instalirali i otvorili ovu aplikaciju, potrebno je samo pritisnuti na plavi krug i preuzimanje i instalacija potrebnih Google servisa će započeti.

Nakon što je sve instalirano poželjno je ponovno pokrenuti uređaj. Svi koji su jednom isprobali kinesku varijantu MIUI operativnog sustava sigurno su dobro upoznati sa problemima koji se javljaju kod sinkronizacije aplikacija tipa WhatsApp i Viber, kao i problemi sa sinkroniziranjem kontakta, kalendara te ostalih Google-ovih servisa. Ovaj problem se inače riješi tako da se u aplikaciji Security pod Permissions odaberu aplikacije koje će raditi u pozadini, te im se dodjele potrebna dopuštenja, no unatoč tome često se javljaju problemi sa sinkronizacijom. Srećom to nije slučaj i kod Mi 5S modela, jer su sve aplikacije kao i Google servisi radili perfektno što je obično rijedak slučaj kod kineskih verzija MIUI-a.

Kada za ovaj smartfon bude dostupna globalna inačica MIUI operativnog sustava sa predinstaliranim svim Google servisima moći ćete ju preuzeti sa . Napomenut ćemo i da je poželjno kod kompanijinog App Store servisa odmah u postavkama isključiti automatsko ažuriranje, jer će u protivnom sve aplikacije preuzete sa Google Play-a zamijeniti kineskim inačicama.

Već smo naviknuli da MIUI na Xiaomi smartfonima radi vrlo brzo i stabilno, dok je to kod Mi 5S na nekoj višoj razini od ostalih uređaja ove kompanije koje smo do sada isprobali. Dojma smo da sve radi brže i fluidnije od Mi 5S Plus phableta sa kojim dijeli gotovo identičnu hardversku konfiguraciju te čak i procesor sa nešto višim taktovima.

Korisniku Mi 5S smartfona bez otvorenih pozadinskih aplikacija ostaje na raspolaganju oko 1.5 GB RAM-a, što je i više nego dovoljno za ugodno korištenje te sve potrebe multitaskinga.

Povezivost

Xiaomi Mi 5S po pitanju povezivosti ne donosi ništa novo. Poput svih novih smartfona iz kompanijine Mi serije, tako i Mi 5S donosi Dual SIM (Dual Standby) podršku. Unutar SIM ladice mogu se smjestiti dvije Nano SIM kartice koje mogu raditi na 4G LTE mrežama. Tu je i podrška za 4G+ mreže sa maksimalnom brzinom downloada (preuzimanja) do 600 Mbps. Osim toga tu je i VoLTE (Voice over LTE) standard za glasovne pozive preko 4G/4G + mreže koji garantira bolju kvalitetu zvuka prilikom telefoniranja.

Što se tiče prijema signala te glasnoće i kvalitete zvuka tu nije bilo nikakvih problema te imamo samo riječi hvale. Od opcija povezivanja koje Mi 5 nudi možemo spomenuti i USB Type C ulaz koji se nalazi sa donje strane uređaja, a sa uređajem dolazi i pripadajući kabel.

Vrijedi spomenuti i kako su kod ovog smartfona odlučili izostaviti infracrveni port tako da možete zaboraviti na upravljanje raznim kućanskim aparatima. Po pitanju pozicioniranja Xiaomi Mi 5S Plus ima podršku za GPS, AGPS i GLONASS. Možemo samo reći da pozicioniranje radi brzo i besprijekorno. Isprobali smo na njemu i navigaciju pomoću Google Maps aplikacije koja je radila bez ikakvih problema. Prijem WiFi signala je također odličan. Xiaomi Mi 5S Plus donosi podršku za vjerojatno sve opcije povezivanja koje poželite, a one su:

– 4G: FDD-LTE B1/B3/B5/B7/B8
– TDD B38/B39/B40/B41
– 3G: WCDMA B1/B2/B5/B8, TD-SCDMA B34/B39
– 2G: GSM B2/B3/B5/B8
– CDMA1X / EVDO(BC0)
– GPS: GPS, AGPS, GLONASS, Beidou
– Bluetooth: v4.2, HID
– WiFi: 802.11a/b/g/n/ac, WiFi Direct ,WiFi Display
– NFC

Baterija

Sada dolazimo na jedan od rijetkih segmenata po kojemu se ovaj smartfon ne ističe, te nije donio nikakav napredak u odnosu na MI 5 model, a to je njegova baterija. Xiaomi Mi 5S dolazi sa nezamjenjivom litij-ionskom baterijom kapaciteta 3.200 mAh za koju bi voljeli da je ipak malo veća, no i ovako pruža sasvim solidnu autonomiju. Ugrađena baterija je za 200 mAh većeg kapaciteta od one u Mi 5, no treba uzeti u obzir i da se radi o nešto “debljem” uređaju, a s obzirom da koriste vrlo sličnu hardversku konfiguraciju, njegova autonomija je na gotovo identičnoj razini kao kod Mi 5 smartfona

Možda najbolje da prvo krenemo od najvećih potrošača baterije, a to su igrice, i to one zahtjevnije poput Real Racing 3 gdje se nakon pola sata igranja potroši 10% baterije, a otprilike iste rezultate Mi 5S ostvaruje i kod ostalih zahtjevnih igrica. Pola sata gledanja YouTube-a troši oko 9% baterije, a otprilike isto baterije se potroši i nakon pola sata surfanja. Tijekom cijelog dana korištenja ovog smartfona koje uključuje sinkronizaciju mailova, društvenih mreža, uključen GPS, surfanje, fotkanje i igranja igrica, na kraju dana bi ostalo oko 50% baterije. Kapacitet ove baterije je sasvim dovoljan da se autonomija protegne na otprilike dan i pol korištenja, pogotovo onima koji ne pretjeruju sa igricama, dok bi uz aktivirane neke od opcija uštede energije autonomija mogla potrajati i dva dana.

Novi generacija Qualcomm-ovog procesora donosi i Quick Charge 3.0. tehnologiju brzog punjenja, a brzina kojom se Mi 5S puni sa pripadajućim punjačem je sljedeća:

– 25% = 15 min punjenja
– 49% = 30 min punjenja
– 69% = 45 min punjenja
– 100% = 1 sat i 40 min punjenja

Benchmark testovi

Jedna od stvari koju su iz Qualcomm-a rekli vezano za Snapdragon 821 procesor je da donosi otprilike 10% bolje performase od svog prethodnika koje su ionako vrlo visoke, a sintetički benchmark testovi su to otprilike i potvrdili. Xiaomi Mi 5S dolazi sa nešto nižim radnim taktovima SD821 procesora od npr. Xiaomi Mi 5S Plus models, tako da su uglavnom u odnosu na njega rezultati na benchmark testovima za nijansu niži. Kako se ovdje radi o trenutno najjačem procesoru koji se može naći na nekom Android uređaju, ovo smanjenje radnih taktova je nešto što je u praksi nemoguće osjetiti. Nebrojno puta smo pisali o tome kako rezultati benchmark testova često ne odražavaju stvarno korisničko iskustvo, no nije ih loše tu i tamo pogledati, jer mogu poslužiti kao neki orijentir.

Rezultati benchmark testova su svojim brojevima jasno potvrdili gdje ovaj procesor pripada, a s obzirom da se radi o trenutno najjačem procesoru kod Android uređaja rezultati su očekivani. No, ono što je najbitnije u stvarnom svakodnevnom korištenju je to da nam je ovaj procesor zajedno sa pripadajućim hardverom pružio odlično korisničko iskustvo dostojno jednog flagship uređaja. Rezultate benchmark testova pogledajte u nastavku.

– AnTuTu 5 – 144.604 bodova
– PC Mark – 4.895 bodova
– GeekBench 3 – 1.704 bodova (single core) – 4.224 bodova (multi core)
– Quadrant Standard – 34.191 bodova
– Vellamo – 5.971 (Browser), 3.129 (Multicore), 3.549 (Metal)
– CF Bench – 46.349, 38.544, 41.666 bodova

Zaključak

Xiaomi Mi 5S bi mogao biti dobar odabir za one korisnike koji traže flagship smartfon na kojem naglasak nije stavljen samo na ultimativne performanse koje pruža najnoviji Qualcomm Snapdragon 821 procesor već i na odličnu kameru. Ono što nas se najviše dojmilo, a čini nam se da će biti glavni prodajni adut ovog uređaja je upravo njegova stražnja kamera koja svojim mogućnostima spada u samo vrh mobilne industrije. Ove godine smo mnogo puta vidjeli da Xiaomi na tržište izlazi sa novim tehnologijama kojima žele privući pažnju, a kod ovog smartfona je to u prvom redu bio ultrazvučni senzor otiska prsta. Za one kojima je bitna sigurnost te imaju često običaj koristiti ovaj oblik autentifikacije mogli bi biti pomalo razočarani, jer iako u teoriji tehnologija ultrazvučnog skeniranja otiska prsta mnogo obećava, u praksi je još jednom pokazala ispod prosječnu učinkovitost. Nadamo se da je ovdje riječ samo o softverskom problemu kojeg će iz Xiaomi-ja s vremenom riješiti.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

I vi svoj primjerak možete naručiti na , a kupcima je ponuđeno i za ovaj smartfon poput raznih futrola te kaljenih stakla.

Xiaomi Mi 5S – ključne specifikacije:

– EKRAN: 5.15 inča, LCD IPS, FHD rezolucije
– PROCESOR: 64-bitni 4-jezgreni Qualcomm Snapdragon 821 4 x 2,15 GHz
– GRAFIKA: Adreno 530 653 MHz
– RAM: 3 GB
– POHRANA PODATAKA: 64 GB UFS2.0
– KAMERE: 4 MP f/2.0 prednja, SONY IMX 378 12MP stražnja
– OS: Android 6.0 sa MIUI 8 korisničkim sučeljem
– BATERIJA: 3.200 mAh
– DIMENZIJE: 145.6 x 70.3 x 8.25 mm
– TEŽINA: 145 grama

+ Hvalimo
+ ekran
+ performanse
+ kvalitetu izrade
+ dizajn
+ Dual SIM podršku
+ fluidnost i stabilnost u radu
+ USB Type C port
+ odličnu stražnju kameru
+ cijena

– Zamjeramo
– bloatware aplikacije
– memorija nije proširiva MicroSD karticama
– nema hrvatski izbornik
– senzor otiska prsta
– nema infracrveni port

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 7 za Dizajn
Ekran
Ocjena 9 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 9 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 9 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 8 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 6 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 8 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 10 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 8 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 8 za Naš dojam

8.09

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Što se tiče ukupnog dojma kod Xiaomi Mi 5S smartfona se nema što puno nadodati nego da se oni koji traže uređaj flagship kvalitete izrade, kao i ultimativnih performansi definitivno neće razočarati. Ovaj će uređaj posebice oduševiti ljubitelje dobrih, kvalitetnih fotografija - a priznajmo da svi želimo smartfon sa kamerom koja će što je moguće savršenije i vjerodostojnije uhvatiti željeni trenutak.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.