Xiaomi, Huawei i Oppo će koristiti Mini LED ekrane umjesto OLED-a i AMOLED-a

Fotografija članka: Xiaomi, Huawei i Oppo će koristiti Mini LED ekrane umjesto OLED-a i AMOLED-a

Za očekivati je kako će neki novi pametni telefoni imati i neke drugačije ekrane. Mini LED ekrani su nešto novo što dolazi 2018. godine, a možemo ih očekivati u smartfonima nekih poznatih proizvođača.

Oglas

Radi li se o igri konkurencije ili boljoj tehnologiji teško je u ovom trenutku reći, no čini se kako bi neki novi pametni telefoni mogli imati Mini LED ekrane. Kao što i sami vjerojatno znate, OLED ekrani se nalaze u mnogim vrhunskim pametnim telefonima, mnoge kompanije planiraju bar dio svoje ponude prebaciti s LED na OLED ekrane. Čak je i prošlogodišnji dobio OLED ekran, a spominje se kako bi Apple mogao modele za 2018. godinu opremiti Samsungovim AMOLED ekranima. I OLED i AMOLED ekrani imaju osjetno življu sliku što se jednima sviđa, a drugima smeta.

Isto tako, poslovna izvješća govore kako će se LG-jevi OLED ekrani pronaći u nekim ovogodišnjim pametnim telefonima proizvođača Huawei, Xiaomi i Oppo, no traže se i neka alternativna rješenja. Jedno od najizglednijih upravo su ekrani s Mini LED pozadinskim osvjetljenjem, a koji bi u prvom redu trebali konkurirati AMOLED ekranima.

Zašto? Više je razloga za to. Prvi je vrlo velika mogućnost nedostatka AMOLED ekrana za druge proizvođače, pogotovo ako se u igru ubaci Apple, što je slična priča kao s prošlogodišnjim Qualcommovim Snapdragon 835 procesorima koje je Samsung “otkupio” i tako u drugi plan bacio neke druge proizvođače, kao što su LG koji je u svoj G6 ugradio Snapdragon 821 ili Xiaomi koji se sa Snapdragonom 835 pojavio kasnije od najavljenog datuma.

Kako se to ne bi dogodilo i na području LED/OLED/AMOLED ekrana, spomenuti proizvođači lobiraju kod vodećih tajvanskih proizvođača ekrana kao što su Epistar i Innolux i potiču ih na proizvodnju Mini LED ekrana. Proizvodnja ovih ekrana bi mogla započeti u lipnju ove godine, otprilike u isto vrijeme kada Apple planira masovnu proizvodnju svojih iPhone smartfona nove generacije.

Mini LED ekrani mogli bi biti vrlo zanimljivo rješenje za mnoge proizvođače smartfona. Radi se o tehnološki naprednijim ekranima koji npr. na 6 inčnim ekranima imaju 4.000 umjesto 9.000 mini-LED čipova, a daju bolji prikaz sadržaja na ekranu uz manju potrošnju energije. Isto tako, Mini LED ekrani će biti i jeftiniji za proizvodnju što bi moglo potaknuti proizvođače smartfona na ugradnju u mobilne uređaje. I ne samo to, nego se Mini LED ekrani očekuju i u TV pijemnicima nove generacije, a gdje se očekuje penetracija čak 4 puta veća od smartfona.

Prvi smartfoni s Mini LED ekranima očekuju se krajem 2018. godine.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.