Xerox: kompjuterski jezik koji na 50 tisuća načina opisuje boje

Fotografija članka: Xerox: kompjuterski jezik koji na 50 tisuća načina opisuje boje

Xerox: kompjuterski jezik koji na 50 tisuća načina opisuje boje

Naučnici korporacije Xerox su koncept pronašli formulu kojom jezična izraze poput ‘jarko žuta’ mogu prebaciti u kompjuterski algoritam koji upravlja kompjuterom i govori mu kako da promjeni boju.

Mogućnost da se boje modificiraju jezičnim frazama poput ‘pojačaj plavu’ ili ‘učini boju kože toplijom’ ima dalekosežne posljedice na rad djelatnika u uredu, grafičara ili fotografa.

Kako bi demonstrirali mogućnosti nove tehnologije ‘Natural Language Color’ Xerox je ne Internetu otvorio interaktivnu demonstraciju u laboratoriju pod nazivom Open Xerox. U demonstraciji korisnici mogu promijeniti boje na specifičnim dijelovima fonografije bez da koriste složen softver za uređivanje fotografija. Iako znanstvenici u Xerox-u nastavljaju s istraživanjem ove tehnologije onaje već sada dostupna kao Color By Words opcija u novom Xerox Phaser® 7500 printeru u boji.

‘nije potrebno da budete stručnjak kako bi ste dobili željenu boju’ izjavila je Karen Brown, znanstvenica pri Xerox Research Center Webster u New Yorku. Zbog toga smo stvorili alat koji koristi običan jezik i koji je jednostavan za korištenje jer samo morate opisati ono što želite promijeniti. Ovaj alat će omogućiti našim korisnicima da brže obavljaju poslove time što ispis u boji unosi u ured.

Prijevod složenih atributa boje
Kako bi razvili Natural Language Color tehnologiju, znanstvenici u Xerox-u su se koristili posebnim uređajima za mjerenje boje kako bi povezali boju sa posebnim atributima svijetla i tamnoće, boje i žarkosti. Precizirati točno ime za set brojeva nije jednostavno jer ima puno nejasnoća kada se opisuju boje. Na primjer, kada plava postaje ‘zelenkasto plava’ ili ‘plavkasto zelena’? da li postoje razlike između te dvije boje? Tim naučnika inženjera i drugih stručnjaka koji su redili u timu s Karen Brown su koristili fokus kako bi utvrdili na koji način pojedinci opisuju boje i njihove nijanse.
Prilikom opisivanja boja ljudi su iznenađujuće konzistentni u jeziku koji za to koriste. ‘Xerox je obavio tisuće eksperimenata da bi osigurao da pojedina fraze točno mijenjaju boje’ – izjavila je Brown. S više od 65 riječi softver može stvoriti više od 50 000 mogućih varijacija u slici korisnika.

Mijenjajte boje točno tamo gdje želite
Za razliku od postojećih tehnologija u pisačima u boji koji koriste wheel ili slide tehnoloi ju za uređivanje boje nudeći ograničene promijene preko cijele slike, Xerox tehnologija može promijeniti boju u specifičnim područjima slike bez da afektira njen ostatak.

Ovu tehnologiju moguće je isprobati na engleskom, francuskom , njemačkom, španjolskom i talijanskom na stranicama . Ubuduće Xeox planira proširiti Natural Language Color tehnologiju na više pisača, multifunkcijskih uređaja i drugih sustava.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.