WLAN i IP telefonija najpopularnija tehnološka rješenja u domaćim tvrtkama

Fotografija članka: WLAN i IP telefonija najpopularnija tehnološka rješenja u domaćim tvrtkama

WLAN i IP telefonija najrasprostranjenija su tehnološka rješenja koje hrvatske tvrtke koriste u svakodnevnom poslovanju, pokazalo je istraživanje o mobilnosti radnika, provedeno među sudionicima sedme Cisco Expo konferencije, koja se ove godine održala u Dubrovniku. Većina ispitanika, njih 72 posto, mahom stručnjaka zaduženih za implementaciju IT rješenja u hrvatske tvrtke, svakodnevno koristi IP telefone, dok 70 posto njih smatra, da je lokalna mreža, WLAN, najzastupljenija bežična tehnologija koju trenutno koristi poslovni sektor.

Konferencija Cisco Expo je jedinstvena prilika za sve lokalne i regionalne IT stručnjake i menadžere da upoznaju najnovija rješenja na području mrežnih tehnologija, umreže znanja i razmjene iskustva. Ovogodišnji Cisco Expo održan je 20. i 21. ožujka, a okupio je preko 500 domaćih i međunarodnih sudionika iz zemlje i regije. Glavna tema konferencije bila je Ciscova poruka: konferencije „Enable Your Network, Empower Your Business“ koja je istaknula važnost umrežavanja informatičkih resursa i ljudskih potencijala.

Tijekom konferencije Cisco je proveo i neslužbenu anketu među sudionicima o korištenju rješenja za mobilnost radnika u svakodnevnom poslovanju. Anketa u kojoj je sudjelovalo preko 160 ispitanika, pokazala je da skoro 98% hrvatskih tvrtki koristi jedno od bežičnih tehnoloških rješenja. „Unazad nekoliko godina primjetan je šestpostotni rast ICT tržišta u Hrvatskoj, dok je Europski prosjek oko pet posto . To pokazuje veliki interes poslovnog sektora za novim idejama i tehničkim rješenjima za svakodnevnu primjenu. Tvrtke su prepoznale potrebu ulaganja u moderna komunikacijska rješenja te adaptaciju novih poslovnih modula koje ICT omogućava.“, istaknuo je Igor Meleš, generalni direktor ureda Cisco Hrvatska.

Rezultati ankete pokazuju da su pored IP telefonije i WLAN-a, soft phone (31%) te mobile emailing (44%), najzastupljeniji alati svakodnevne korespondencije, dok tek 12% ispitanika koristi usluge slanja istovremenih poruka (instant messaging). Većina (65%) je potvrdila kako je bežični LAN, instaliran u njihovom poslovnom prostoru, dostupan i njihovim posjetiteljima.

Sigurnosna pitanja wirelessa još nisu do kraja riješena te o njima i dalje postoje neka razmimoilaženja u mišljenjima. U anketi ispitanicima se nudilo 15 najučestalijih alata za zaštitu mreže, a njih 19% odgovorilo je da za tu svrhu koristi WPA 2 te Firewall (13,5%). Tek nešto manje od 5% koristi tehnologiju radio frequency data koja otkriva prijetnje u bežičnoj mreži te eliminira neovlašten pristup.

Kada govorimo o mobilnoj telefoniji, zanimljiva je činjenica da u preko 50% domaćih tvrtki svi zaposlenici svakodnevno koriste mobilne uređaje. Tek nešto manje od 5% ispitanika potvrdilo je da su mobilni uređaji u njihovoj tvrtki dostupni samo visoko pozicioniranom menadžmentu. 72% ispitanika u poslovnoj komunikaciji koristi IP telefone, a gotovo 77% mobilni Internet, koji im omogućava pristup elektroničkoj pošti i ostalim servisima. Ovdje vrlo važnu ulogu igra i podatak da preko 92% ispitanika ima pristup korporativnoj mreži i izvan ureda, što im dodatno olakšava izvršavanje poslovnih zadaća.
VPN tehnologija (Virtual Private Network- Virtualna privatna mreža) koja omogućuje tvrtkama da se povežu sa svojim podružnicama ili drugim tvrtkama putem javne mreže, kao što je Internet, prisutna je među preko 93% ispitanika.

Trend daljnjeg tehnološkog razvoja domaćih tvrtki i implementaciju novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija potvrđuju i odgovori sudionika ankete na Cisco Expo 2008. Naime, gotovo 60% ispitanika potvrdilo je da njihova tvrtka ima kratkoročnu strategiju o nabavi nove mobilne tehnologije, a skoro 82% odgovorilo je da u naredne tri godine namjerava svoje poslovanje unaprijediti korištenjem RFID tehnologije. Naime, RFID tehnologiju, metodu automatske identifikacije određenog proizvoda ili usluge, mnogi smatraju tehnologijom budućnosti, jer proces upravljanja nudi velike ekonomske uštede u cjelokupnom procesu. Svjetska potražnja za RFID tehnologijom brzo raste. Ukupna vrijednost ovog tržišta 2004. godine iznosila je 400 milijuna dolara, dok stručnjaci predviđaju da će se do 2011. godine popeti na 4,2 milijarde.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.