Windows Phone također prikuplja korisničke pozicije

Fotografija članka: Windows Phone također prikuplja korisničke pozicije

Ali, Microsoft tvrdi da oni ne prikupljaju podatke na način kako to čini Apple,  jer ih ne pohranjuju na uređajima. Istina, povijest lokacijskih točaka ne sprema se izravno na uređaj.  To je drugačije od Appleove prakse i Googleovog  pristupa koji bilježi samo posljednjih nekoliko desetaka lokacija na android smartphone.

Nadalje, iz Microsofta izjavljuju da  njihov operativni sustav prenosi MAC adresu od pristupne Wi-Fi točke (ali ne i ime), jačinu signala, i, ako je GPS uključen, točnu lokaciju i smjer i brzinu kretanja korisnika. To se događa kada "program ili korisnik napravi zahtjev za podatke o lokaciji.  Dodatni dokaz je što  Microsoft na svojoj  mrežnoj stranici  Help and How-To za lokacijske usluge piše : „korisnici mogu odabrati da daju svoje telefonske lokaciju da bi dobili više relevantnih iskustava na smartphone.“   Ok, pozitiva je u ovom slučaju dodatak –  uz odobrenje korisnika. 

Ali, iz navedenog može se zaključiti da kao i kod drugih, podaci ostaju negdje pohranjeni. Koliko dugo podaci ostaju  pohranjeni na serverima, iz Microsofta nisu odgovorili. 

U ovim pričama, napadima i obranama,  kao korisnici moramo biti svjesni da korištenje geolokacijskih sustava i georeferenciranje zahtijevaju uvijek podatak o mjestu gdje se nalazimo da bi nam omogućili usluge i moraju  se oslanjati na lokacije preko stanica, Wi-Fi i povijesnih zapisa kako bi ubrzali proces našeg pozicioniranja. Da li ćemo   koristiti te usluge, to je stvar našeg odabira. Ukoliko ih koristimo preuzimamo i određene rizike. Druga stvar je generiranje tih podataka kojima se brzo mogu stvoriti prilagođene baze podataka koje mogu biti opasne za dobivanje identiteta ljudi i načinima osiguravanja istih od strane operatera, proizvođača platformi i mobilnih uređaja.  

Voljeli bi da pročitate oba članka (CNet i PCMag)  preko poveznica i da čujemo vaše mišljenje.

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.