Windows Phone je (praktički) mrtav

Fotografija članka: Windows Phone je (praktički) mrtav

Treća opcija nije uspjela

Oglas

Vrijeme je da se kaže: “Windows Phone nije uspio”. Stvoren prije više od 5 godina, Windows Phone je predstavljen kao zanimljiva konkurencija Androidu i iOS-u. Sa snažnim zaleđem iz Microsofta te s iskustvom Nokije, Windows Phone nije obećavao malo. Apple je svojim iPhoneima bilježio snažne prodajne rezultate i bilo je divno koristiti uređaj koji “jednostavno radi”.

Sve to je trebao moći i Windows Phone – jednostavno je trebao raditi. Kompanija koja proizvodi i softver te je u nadzoru i hardvera koji ulazi u njega, trebala je stvoriti uređaj koji će privući milijune korisnika. Posljednja izvješća jasno pokazuju da se od te ideje treba odmaknuti i Microsoft mora krenuti drugim putem. Financijski rezultati su pokazali da je u zadnjem kavartalu 2015. godine, Microsoft prodao svega 4.5 milijuna mobitela, dok je u istom razdoblju lani prodao više od 10 milijuna uređaja. Ovaj pad od 57% je prilično sve rekao. Koliko su porazne brojke nam pokazuje i to da kada bi Microsoft sada zabilježio i rast od 60%, ne bi uspio prodati više od 8 milijuna uređaja.

Microsoft je uspio prodati do sada ukupno 110 milijuna uređaja, dok su Apple i “Android” prodali više od 4,5 milijarde istih. Dok je u zadnjem kvartalu prodanu preko 400 milijuna uređaja, ovo govori i da je Microsoft imao samo 1,1%.

S ovakvim rezultatima i nedavnim Microsoftovim najavama da će se smanjiti broj uređaja tijekom godine, svjedočimo polaganoj smrti Windows Phonea. U najavi je doduše Surface Phone, ali tko se usudi reći da će jedan uređaj toliko preokrenuti stvari. Ipak, nedostatak pravog flagshipa je ono što se vječno zamjeralo Windows Phoneu, što donekle budi nadu. Ali s ovakvim brojkama, očekivati dizanje iz mrtvih nije optimizam već sanjarenje.

windows phone je pratkički mrtav_2

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.