Windows Phone 8 – detaljan pogled na zajedničke softverske mogućnosti za kamere smartphonea

Fotografija članka: Windows Phone 8 – detaljan pogled na zajedničke softverske mogućnosti za kamere smartphonea

Proizvođači smartphonea pod Windows 8 sustavom nemaju obvezu uključiti kameru, ali svi modeli koji su najavljeni opremljeni su prednjom i stražnjom kamerom.

Oglas

Ako uređaj ima kameru, što je  sada tako za sve nove modele, Microsoft inzistira na hardverskom gumnu za pokretanje fotoaparata, odnosno izravan pristup kameri, čak i kada je telefon u zaključanom stanju. Aplikacija za kameru izgleda čisto i podesiva je u nekoliko područja. Ima priličan broj ručnih postavki za dobivanje što boljih fotografija: ISO, podešavanje bijele boje, zasićenost, otkrivanje lica i osmjeha itd.

Digitalni zoom  radi kroz prstohvat, nema više trake zumiranja, a  na zaslonu su plus i minus simboli. Fotografije je moguće dijeliti puten NFC opcije između kompatibilnih uređaja.

 

 

Razni filtri su također dostupni unutar aplikacije kao što su crno – bijeli prikaz, sepia i inverzni negativni filtar. Kroz aplikaciju FXSuite moguć je odabir dodatnih filtra, vizualnih efekata za naše snimke. S druge strane, panoramska fotografija je nestala na način spajanja tri slike u jednu i zamijenjena je Photosynth opcijom koja omogućava punu vidljivost  panorame u 360 stupnjeva.  To bi bilo idealno za Instagram ali Instagram nije dostupna za Windows Phone.

 

(ovo je video isječak demnostracije rada na WP 7.5 ali nema nekih bitnih promijena u WP 8 sustavu)

 

Opcije za korištenje bljeskalice sada su dostupne kroz tražilo sučelja. Postoji i mogućnost uređivanja fotografija:

 

 

U foto aplikaciji, pritiskom na ikonu koja ima dvije strelice u suprotnim smjerovima, okružene krugom, otvara se pristup opciji Lenses (leće), posebnim značajkama ali i third-party foto aplikacijama kojima je moguće koristiti kameru za različite svrhe. Tako imamo:

  • Bing Vision, dio novog paketa foto aplikacija. Omogućuje snimanje fotografija, a zatim pretraživanje interneta (putem Bing tražilice) za informacije koje se odnose na fotografiju. Tako, na primjer, fotografirate li neki omot CD albuma, moguće je pronaći mjesta gdje se može kupiti online. Dodatno omogućava skenirati QR i bar kodove ili prevesti tekst s jednog jezika na drugi.

 

  • CNN iReport: Iako još nije dostupna, ova aplikacija će pomoći ljudima koji nisu novinari da snime fotografiju nekog događaja i istu pošalju na CNN-u za moguću uporabu. Građani – reporteri.

 

  • Aplikacija Blink dopušta kontinuirano snimanje osoba ili objekata u pokretu i automatski će otkriti fotografiju na kojoj ima najmanje treperenja. Na primjer, fotkate li neku osobu i ona zatvori oči, aplikacija će odabrati onu snimku gdje su oči otvorene. Ako želite, možete i sami odabrati onu koja vam se više sviđa.

 

Što je još novo?

Duboka SkyDrive integracija – Puna rezolucija fotografije bit će automatski prenesena na SkyDrive račun, ukoliko omogućite navedenu opciju.. Znači, uhvatite li nešto lećom kamere svog smartphonea, odmah je moguće da se fotografija pojavi na vašem laptopu ili tabletu. I ono što je možda još važnije, na taj način automatski radite beckup foto ili video materijala u oblaku.
Hvatanje snimki zaslona. Ova opcija je možda važnija nekim blogerskim recenzentima nego stvarnim ljudima, budući da nisu poput profesionalaca željeli platiti određenu svotu novca za otključavanje WP uređaja i tako dobiti mogućnost instalacije aplikacija od treće strane. Sada je to baš kao i u android sustavu vrlo jednostavno izvedivo. Potrebno je držati tipku za aktivaciju uređaja i home tipke u isto vrijeme. I to je to.

Foto središte (HUB) je podijeljeno na ” što je novo, foto aplikacije, kamere Roll, i Favoriti. Što je novo vuče nove fotografije iz svih vaših kontakata. Tako možete vidjeti sve nove fotografije postane od strane vaših Facebook prijatelja.

 

Osvrnemo li se na proizvođače uređaja, HTC je učinio puno posla na svojim kamerama za Windows Phone 8, osobito oko prednje kamere koja je sada bolja nego ikad za autoportrete. Na drugoj strani, Nokia je učinila mnogo ali ne samo na radu kamera već i na softveru koji se koristi na kamerama. Njemačka Windows Phone stranica je napravila usporedni test kvalitetetu snimljenih fotografija kamerama  Nokia Lumia 920 –  HTC WP 8 x  –  Nokia Lumia 900 kamerama. Pogledajte:

 

 

 

Nokijina aplikacija pod imenom Cinemagraph, omogućuje lako stvoriti mali video u kojem većina slika se zamrzne, kao fotografija, a samo neke od slika se kreću poput videa.

 

 

Tu je još jedna aplikacija zvana Town Lens, koja stvara pogled proširene stvarnosti.

 

 

Zvuči zanimljivo. Ostale detalje specifične za pojedine modele objavit ću kroz recenzije kako će koji uređaj prolaziti kroz moje ruke. Zato, Stay Tuned :)

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.