Windows Blue bi mogao Windows Phone i Windows 8/RT spojiti u jedinstveni operativni sustav?

Fotografija članka: Windows Blue bi mogao Windows Phone i Windows 8/RT spojiti u jedinstveni operativni sustav?

Kako se približava ljeto i mnogi poznati IT softverski eventi kao što su Google I/O 2013, WWDC 2013 i BUILD 2013, pogledajmo što nam to Microsoft priprema u svojoj kuhinji snova.

Oglas

Već nam je od ranije poznato kako dolazi Android 5.0 Key Lime Pie, Apple je najavio izlazak novog iOS 7.0 operativnog sustava, a Microsoft? Još smo početkom prosinca spomenuli naziv “” koji vam je vjerojatno zatitrao u ušima.

Neki će pomisliti kako se radi o prvoj službenoj nadogradnji Windows 8 operativnog sustava, nešto kao “Service Pack” na koje smo navikli u ili Windows 7 operativnim sustavima, no ipak se radi o nečem novom, rekli bismo revolucionarnom. Naime, Windows Blue se spominje u kontekstu platforme koja bi trebala ujediniti Windows Phone i Windows 8 operativne sustave i pretvoriti ih i jedan jedinstveni OS.

Ako mislite da je ovo nešto neobično, možda to samo tako izgleda na prvi pogled. Ipak, s obzirom da vrlo detaljno pratimo softversko tržište operativnih sustava, moramo spomenuti kako se i Google kreće u tom smjeru – već se neko vrijeme šuška kako kompanija namjerava Android i Chrome operativne sustave također “spojiti” u jedinstveni OS.

I to nije sve. Ne, nismo zaboravili spomenuti Windows RT operativni sustav, koji će također postati sastavni dio Windows Blue platforme, zajedno s Windows 8 i Windows Phone 8 OS-ovima. To je sve teorija, a mnogi stručnjaci tvrde kako je fuziju ovih različitih platformi vrlo teško sprovesti u praksi. Ono što je dobro je da imaju zajednički “kernel” (jezgru), tako da je ova priča itekako realna. Kada – teško je reći, ali u tom se smjeru kreće razvoj novog Microsoftovog operativnog sustava.

Razmišljajmo praktično – zar ne bi bilo bolje da imamo jedan operativni sustav na svim uređajima? Ili još bolje – pošto nas već dvije godine unazad hvata teška vrtoglavica od silnog broja raznih uređaja i različitih platformi, zar ne bi bilo bolje da imamo samo jedan uređaj sposoban da odradi sve poslove, umjesto i smartphonea, i tableta, i prijenosnog računala i stolnog računala, i tko zna što sve već nemamo…

Mislimo kako će Microsoft morati ubrzati realizaciju sovjih ideja, jer i konkurencija ne spava i razmišlja na sličan način. Ekipa iz Redmonda je pod pritiskom, to je sigurno. Ako u tu cijelu priču ubavimo i proizvođače samih uređaja, stvar se dodatno komplicira. Primjerice, Samsung je više naklonjen Androidu nego Windowsima, a i neki drugi će morati odrediti svoj put.

U svakom slučaju, ako se sve ovo dogodi, a postoji velika vjerojatnost za to, sigurno je da će neke platforme… nestati…

Windows Blue 02

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.