Windows 8 prodaja baš i ne ide onako kako su očekivali u Microsoftu, koji je razlog?

Fotografija članka: Windows 8 prodaja baš i ne ide onako kako su očekivali u Microsoftu, koji je razlog?

Prije nepunih mjesec dana Microsoft je predstavio novi operativni sustav, sjećate se, bilo je to 26. listopada. Windows 8 donosi poprilično noviteta, no prodaja je podbacila.

Oglas

Podsjetimo se, Microsoft je prilično pompozno najavio izlazak svojih novih operativnih sustava – Windows 8 (za Intel i AMD platforme – stolna i prijenosna računala), Windows 8 RT (za ARM platforme – tableti), te Windows Phone 8 (za smartphone). Sve inačice se temelje na istom principu, a to je da su u jednom operativnom sustavi povezali privatno i poslovno, omogućili veću mobilnost i fleksibilnost i sve umotali u novo korisničko sučelje koje je optimizirano za ekrane osjetljive na dodir (Metro) koje možete a i ne morate koristiti.

Isto tako, svim korisnicima legalnih Windowsa 7 (ima i onih drugih?) ponuđena je vrlo jeftina varijanta prelaska na Windows 8 operativni sustav i to za cijenu od samo nešto malo manje od 15$ (oko 155 kuna), a neki su proizvođači računala uz kupovinu novog računala na Windowsima 7 ponudili čak i besplatnu nadogradnju na osmicu. No, i sve pogodnosti nadogradnje izgleda nisu natjerali kupce na masovni prelazak sa sedmice na osmicu.

Dakle, prošlo je nešto malo manje od mjesec dana od pojavljivanja novih Windowsa, no čini se kako nema one “eksplozije” ili ako hoćete navale na novi operativni sustav. Provjerili smo nekoliko svjetskih izvora i svi potvrđuju gotovo isto – prodaja ide, ali ne tako kako su očekivali. Očekuje se kako bi ona mogla rasti do kraja godine, a koliko to ovisi o nama kupcima.

Provjerili smo i drugu stranu i saznali kako u Microsoftu zadovoljno trljaju ruke jer je prodaja predviđena i očekivana, to su riječi Paula Thurrotta, Microsoftovog stručnjaka za prodaju. On čak tvrdi kako je prodaja iznad očekivanja. Ipak, smatra kako prodavači računala ne reklamiraju i promoviraju “pravilno” svoje proizvode, vjerojatno bi trebali više naglašavati dostupnost novog OS-a, o čemu bi se dalo pričati.

U obzir treba uzeti nekoliko momenata. Prvi je da je Microsoft predstavio ne jedan nego tri operativna sustava – Windows 8/RT i Windows Phone 8. Operativni sustav se s računala preselio na tablete i smartphone, tako da se Microsoftu osjetno povećalo potencijalno tržište.

Drugo, tu je jedan zanimljiv paradoks koji se veže uz Microsoftove operativne sustave, a koji ćete neslužbeno u razgovorima često čuti među IT stručnjacima. Naime, Microsoft ima jedan zanimljiv “ritam” po kojem je svaki drugi operativni sustav dobar. Evo kako priča ide, naravno neslužbeno:
– Windows 98 – dobar
– Windows Me – loš
– Windows XP – dobar
– Windows Vista – loša
– Windows 7 – dobar
– Windows 8 – logika nalaže – loš

Ipak, ako nas pitate, mislimo da je Windows 8 dobar operativni sustav, iako logika nalaže drugačije :) Naime, radi se o poboljšanoj sedmici, čak je i instalacija manja i sve radi brže, uz veći nivo sigurnosti, no u obzir treba uzeti i neke druge faktore.

Naime, živimo u krizno vrijeme i uglavnom ako nešto ne moramo kupiti, onda to i nećemo kupiti. Windows 7 OS je jako dobro napravljen, radi pouzdano i brzo, tako da mnogi korisnici vjerojatno ne osjećaju nužnu potrebu za nadogradnjom na Windows 8, jer im u svakodnevnom radu i ne pružaju osjetno bolje mogućnosti. Naša je pretpostavka kako će ovo više upaliti kod mlađih (i mlađih poslovnih) korisnika. Mislimo da je ona starija ekipa  sasvim zadovoljna sa starim “windozerima”.

S druge strane, bilo je podosta i onih koji su na prvi pogled Metro sučelja (iako ga u Microsoftu zovu drugačije, kompliciran je naziv pa ga nećemo ni spominjati kako vas ne bi zbunjivali) pitali – kako se Metro sučelje to gasi? Drugim riječima, očito je da postoji popriličan broj korisnika koji možda i nisu zaintersirani za novo Metro sučelje, sasvim su zadovoljni s onim koje ima sedmica.

Ipak, moramo spomenuti kako je autor ovog teksta bio na nekoliko prezentacija Windows 8 OS-a. Prebacivanje iz Metro u desktop sučelje je jednostavo – jedan klik mišem i evo starih/novih Windowsa 7! Postoji posebna ikona koja se baš tako i zove – Desktop, i koja vas prebacuje u klasično Desktop sučelje, koje je u osmici dodatno popravljeno i čini nam se da je rad još jednostavniji i elegantniji, podsjeća na Windows Essentials.

Naravno, pitanje je da li vam sve to i treba. Osvrnimo se i na cijenu. Primjerice, Windows 7 Home Premium SP1 OEM košta oko 999 kuna, Windows 7 Pro OEM stoji 1.399 kuna, dok Windows 8 OEM vrijedi 1.169 kuna, odnosno Windows 8 Pro OEM dođe 1.679 kuna (sve smo cijene “preuzeli” iz istog dućana). Razlika nije velika, ali postoji –  od 170 (obični, Home) do 280 kuna (Pro).

Podvucimo crtu i zaključimo – Windows 8, RT, Phone ili Professional, svi su oni optimizirani za rad na uređajima s ekranima osjetljivim na dodir, imate sve mogućnosti. Veći rast bi mogao biti kod tablet i smartphone uređaja, jer na tržištu nema puno prijenosnih i stolnih računala s ekranom osjetljivim na dodir, tako da vam osmica možda i ne treba. No, sve se nekako kreće u tom smjeru. Pitanje je samo s koliko prodanih licenci je Microsoft zadovoljan i s čim ste vi koji ovo čitate kao korisnici zadovoljni.

Pratimo Microsoft Windowse i dalje…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.