Windows 8 operativni sustav javljat će Microsoftu koje ste aplikacije instalirali?

Fotografija članka: Windows 8 operativni sustav javljat će Microsoftu koje ste aplikacije instalirali?

Vjerujemo da ste prije nego ste nastavili čitati ovo pomislili “Ma, nije moguće…”. No, navodno u Windows 8 OS-u postoji “mehanizam” koji upravo to radi – špijunira!

Oglas

Istina ili podvala? Ako je suditi po priloženoj drugoj slici, a oni koji se bolje razumiju u softverske “začkoljice” bi mogli i prepoznati mehanizam koji automatski i trenutno Microsoftu javlja koju ste aplikaciju upravo downloadali i instalirali. Ovu je informaciju objavio programer Nadim Kobeissi i priložena je povećoj listi primjedbi koje se odnose na novi Microsoftov operativni sustav, uključujući i “nestanak” Start tipke u donjem lijevom uglu, kao i na novi Metro izgled radne površine.

Vratimo se mi ovoj špijunskoj funkciji. U Microsoftu je zovu SmartScreen i on obavlja automatsko obavještavanje koje smo spomenuli. Inače, Microsoft je reagirao na ove primjedbe odgovarajući kako je ova funkcionalnost zamišljena kao zaštita korisnika od malicioznog softvera tako što se prikazuju instalirane aplikacije i ti podaci šalju u Microsoft zbog sigurnosne provjere.

No, isti programer je spomenuo kako se ti podaci koji se šalju preko SmartScreen mogu i “presresti” i tako netko drugi može prikupiti vaše podatke, odnosno podatke o vašim aplikacijama, pa čak i vrlo osjetljive bankovne transakcije. I što sad? :)

Postoji navodno opcija da isključite SmartScreen, no Windowsi će vas upozoriti da je ponovo uključite. No, nije problem samo u tome. Vjerojatno ste već pomislili kako bi se na ovaj način otkrila svaka instalacija piratskog softvera (aplikacije, igre,…). Postavlja se i pitanje je li to Microsoftov napad na privatnost. Hoće li tako “stradati” i vaše glazbene datoteke? Ne stoji li totalna kontrola korisnika iza svega ovoga? U svakom slučaju ovo nimalo ne zvuči dobro i vjerujemo da će mnogi dobro razmisliti hoće li instalirati novi Windows 8 OS. No, ne možemo se oteti dojmu da bi se u nekom novijem “Servis Packu” ili nekoj tihoj nadogradnji Windows 7 operativnog sustava SmartScreen mogao naseliti i na vaše računalo. Je li to zbogom piratstvu? Ili ćete prijeći na Linux? Sve je moguće.

Ako hoćete, možemo pitati Microsoft Hrvatska također o ovom “problemu”, ali mislimo da odgovor već znate :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.