Windows 8.1 dostupni za besplatan download – vratio se gumb Start, i još ponešto

Fotografija članka: Windows 8.1 dostupni za besplatan download – vratio se gumb Start, i još ponešto

S novom inačicom Windows 8 OS-a, a koji se sada zovu Windows 8.1, dobit ćete pregršt poboljšanja na svom računalu, za svakodnevni rad i zabavu.

Oglas

Prije nego počnemo s pričom o novim Windowsima 8.1, dobili smo nekoliko zanimljivih pitanja na email i mislimo kako je ovo pravo vrijeme (i mjesto!) za odgovor. Dva su pitanja bila najčešća – jesu li Windowsi 8.1 novi operativni sustav i da li se nova inačica naplaćuje. Odgovor je jednostavan – Windows 8.1 nije novi OS, nego “novi način” kako Microsoft označava Service Pack (iako vam to oni najvjerojatnije neće priznati). Naime, radi se o skupu dodataka koji poboljšavaju funkcionalnost osmice, ali i “krpaju” neke sigurnosne rupe. Sjetite se Windowsa 7, Viste ili XP,  tada se to zvalo “Service Pack”, no nekako u duhu modernog vremena oznaka “Windows 8.1” zvuči i marketinški ispravnije, zar ne? :)

Ok, idemo se sada vratiti novitetima u Windows 8.1, o kojima smo pisali u više navrata, ono što ćete pročitati u nastavku su službene informacije. Linkovi za download su na kraju vijesti.

Poboljšano pretraživanje, povratak gumba Start, više aplikacija i servisa nakon instalacije, multitaskin, mobilnost, računarstvo u oblaku, samo su neka od brojnih poboljšanja koje donosi nadogradnja Windows 8.1 OS-a.

Microsoft je objavio kako je Windows 8.1 nadogradnja upravo postala globalno dostupna. Riječ je o prvoj velikoj nadogradnji koja donosi mnoge novitete i omogućuje korisniku iskustvo rada na računalu u skladu s životnim stilom – na poslu, kod kuće ili na putu. Od 17. listopada u više od 230 država, prevedena na 37 jezika, pa tako i u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku, nadogradnja se može slobodno skinuti preko online trgovine Windows Store. Također i svi uređaji u slobodnoj prodaji od istog datuma dolaze s Windows 8.1.

Windows 8.1 nastavlja viziju visoko personaliziranog računarstva i pritom pokazujući koliko je Microsoft predan brzom razvoju i osluškivanju želja korisnika. Označava i val novih, inovativnih uređaja namijenjenih za privatnu i poslovnu uporabu – od jednostavnosti i mobilnosti tableta i hibridnih računala do produktivnosti laptopa i AIO računala te specijaliziranih industrijskih uređaja. Mnogi od tih novih uređaja imaju ekran osjetljiv na dodir te donose poboljšanja u procesorskoj snazi, životnom ciklusu baterije i dizajnu, kroz cijeli raspon cijena.

Pored izvrsnog iskustva na koje su korisnici navikli u Windows 8 operativnom sustavu, nadogradnja Windows 8.1 donosi i veću mogućnosti podešavanja i povećanje funkcionalnosti, uključujući i sljedeće:
•    Visoka personalizacija – Unaprijeđen Start ekran koji se od sada može još i više namještati nudi više dizajnerskih pozadina i boja kako bi svaki Windows uređaj izgledao posebno. Osim toga od sada svaki korisnik može izabrati kako će se Windowsi pokrenuti – u Start ekranu ili poznatom desktopu.
•    Lakše navigiranje na poznati način – Windows 8.1 vraća poznatu Start tipku na desktop omogućujući brzo dohvaćanje svih instaliranih aplikacija.
•    Unaprijeđeno pretraživanje – Novo pametno pretraživanje bazirano na Bingu omogućuje najlakši način pronalaska bilo čega na uređaju ili internet. Pristup pretraživanju je također pojednostavljen i vrlo dostupan svejedno koristili li se prst ili miš kao sredstvo rada.
•    Još više aplikacija i servisa od samog početka – Windowsi 8.1 dolaze kao potpuno iskustvo od prvog paljenja. Veliki broj aplikacija na raspolaganju je korisniku, omogućujući da brzo i lagano rade sve ono što vole s Windowsima – od druženja s prijateljima preko Skypea, komunikacije u Mailu, uživanja u filmovima s Xbox Videom, pronalaženja recepata za nedjeljni ručak s Bing Food & Drink aplikacijom i mnogim drugim. Windows 8.1 osim toga u potpunosti podržava i 3-D printere u plug-and-play varijanti, čime ovu tehnologiju budućnosti dovodi na svaki stol.
•    Najbolje od multitaksinga i produktivnosti – Windows 8.1 omogućuju rad s četiri aplikacije simultano na jednom ekranu, fleksibilnu veličinu svake aplikacije, mogućnost startanja jedne aplikacije iz druge i napredniju podršku više monitora.
•    Integracija u oblaku s SkyDrive – Windows 8.1 omogućuju jednostavan rad i pristu dokumentima s bilo kojeg mjesta na Zemlji. Korisnici SkyDrivea mogu pristupati svim svojim podacima i dokumentima, raditi na njima, dijeliti ih s prijateljima, kada god i gdje god to požele.
•    Prekrasan redizajniran Windows Store – Novi dizajn trgovine Windows Store donosi novi način prikaza aplikacija i omogućuju korisnicima lakšu potragu za onim što žele. Novi izgled i kategorije, kao što su ‘Novo i nadolazeće’ omogućuje svima da ostanu u korak s najnovijim idejama i aplikacijama. Osobne preporuke koriste napredno preporučivanje Bing. U Windows 8.1 instalirane aplikacije se ažuriraju automatski omogućujući korisniku da uvijek ima instalirane najnovije verzije aplikacija, a da pritom o tome uopće ne treba brinuti.

Osim što se Windows 8.1 može skinuti besplatno s Windows Storea od 17. listopada u svi uređaji kupljeni u trgovinama širom svijeta imaju instaliranu novu inačicu, pa tako i u Hrvatskoj. Dodatne funkcionalnosti i nadogradnje razveselile su i brojne distributere i partnere u našoj državi, a između ostalih i KING—ICT, najvećeg regionalnog sistem integratora.

Gdje downloadati Windowse?

I to je sve što u ovom trenutku trebate znati :)

Windows 8.1 download

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.