Windows 7 – povećanje perfomansi

Fotografija članka: Windows 7 – povećanje perfomansi
Ovdje trebamo biti vrlo oprezni. Isključimo li neku uslugu koja je potrebna Windows operativnom sustavu za normalan rad, neće biti u mogućnosti ju koristiti i prikazivati će poruke o pogreškama.  Za početak pretraživanja kliknite na gumb Windows (poznat pod imenom "Start") i tip "services.msc" ili u bar upišite services.msc i pritisnite enter. Da biste onemogućili bilo koju uslugu potrebno je prvo učiniti dvoklik na nju. Zatim iz popisa odabrati  ‘Startup type – Disabled’ , kliknuti na "Stop" za prekid usluge, a potom još jednom kliknuti na "OK" da biste završili i spremili promjenu.

Ove usluge sigurno možete odmah isključiti: Application Experience;  Desktop Window Manager Session Manager (ukoliko ne koristite Aero teme); Diagnostic Policy Service; Protected Storage ; Secondary Logon (koristite samo ako imate dva ili više korisnika vašeg računala); Usmjerivač ispisa (ako nemate pisač ili koristiti XPS tiskanje); TCP / IP NetBIOS Helper; Teme (ako koristite Windows Classic temu); Windows Time (ako ne želite ažurirati sistem pladanj sat vremena korištenja Interneta.

Windows Security Center usluga upravlja kao što i sam naziv kaže Centrom za sigurnost u Windowsima 7. Postavke uključuju (on / off / out of date) za antivirusni program, vatrozid, antispyware, Windows Update (automatsko / ručno preuzimanje i instaliranje ažuriranja), kontrolu korisničkih računa (on / off), i Internet postavke (preporučeno / ne preporučuje se). Usluga pruža COM API  za neovisne proizvođača softvera za registraciju i evidenciju stanja njihovih proizvoda na uslugu Centar za sigurnost.  Servis također ima javne API-e koji dozvoljavaju korisnicima da preko vanjskog programa se spoje i poprave stanje sustava. Neki od vas će naći da je ovaj servis koristan, a neke možda iritira u radu zbog učestalih obavijesti koje se pojavljuju. Na vama ostaje odluka o eventualnom isključivanju. 
Windows Defender: Prakticirate li skeniranje vašeg računala pomoću  anti-malware programa kao što su Lavasoft Ad -Aware ili Spybot Search & Destroy, ovaj servis je beskoristan. Program skenira datoteke u pozadini i usporava sustav.
Vatrozid za Windows:  Većina, ako ne i svi, popularni modeli rutera dolaze s ugrađenim hardverskim vatrozidom. Imati softverski vatrozid (npr. Windows vatrozid) je nepotrebno na čistom sustavu. Međutim, ako je računalo direktno povezano na Internet (ne iza usmjerivača), nikako ne bi trebalo isključivati.
IKE i AuthIP IPsec keyring Moduli : Ovi moduli se koriste za autentifikaciju i razmjenu ključa u Internet Protocol Security (IPsec). Zaustavljanjem ili onesposobljavanjem IKEEXT usluga onemogućiti će te IKE i AuthIP ključ peer razmjene s računalima. IPsec je obično konfiguriran za korištenje IKE ili AuthIP, stoga, zaustavljanje ili onesposobljavanje IKEEXT usluga može rezultirati IPsec neuspjehom,  i možda ugroziti sigurnost cijelog sustava.  IPsec protokoli dizajnirani su kako bi osigurali IP.  Obično se koriste u sprezi s VPN rješenjima. Inače, većina ljudi to ne koristi.
IPSec Policy Agent:  Internet Protocol Security (IPsec) podržava mreže na razini ravnopravnih provjera izvora podataka, integriteta i tajnosti podataka (šifriranje). Ako koristite VPN , ostavite ovo omogućeno. U suprotnom, onemogućite.
IP Helper: Pruža kanal za povezivanje koristeći IPv6 tranzicijsku tehnologiju (6to4, ISATAP, Proxy Port,), i IP-HTTPS.  Onemogućite li ovu uslugu računalo neće imati poboljšano povezivanja koje ove tehnologije nude.
Mrežni popis usluga :  Identificira mreže na koje je računalo povezano, prikuplja i pohranjuje svojstva tih mreža, aplikacija i obavještava o promijeni ovih svojstva. 
Network Location Awareness: Prikuplja i sprema konfiguracijske informacije za mrežu. Ako je ova usluga zaustavljena, konfiguracija informacija može biti nedostupna. Ako je ovaj servis onemogućen, sve one usluge koje izričito ovise o tome nećete uspjeti pokrenuti.
Ove dvije gornje usluge rade, ruku pod ruku kako bi osigurale rad sa mrežnim profilima. Windowsi identificiraju mrežu i konfiguriraju mrežne postavke na temelju onog profila koji koristite. To su oni profili u kojima se od vas traži da odredite npr. na koje ste mreže povezani: kuća, posao, javne. Koristite li računalo ili se povezujete na Internet  samo kod kuće, isključite.
Computer Browser : Zadržava ažurirani popis računala na mreži i olakšava korisnicima da pronađu računala na mreži.  Znate li adrese svih računala na vašoj kućnoj mreži ili nemate li mrežu, isključite.
Offline Files: Usluga održava aktivnosti na cache Offline Files, odgovara na korisnikove prijave i odjave događaja.  Ova usluga se ustvari koristi za sinkroniziranje datoteke. Na primjer, ako je vaš "dokument" preusmjeren na serverski udio, svaka datoteka u tom "dokumentu" postaje isključen fascikl. Kada prekinete vezu s poslužiteljskim udjelom, "trenutne datoteke" omogućuju vam pristup dokumentima, čak iako niste povezani s poslužiteljem. Zatim, kada se ponovno spojite na poslužitelj, promjene  datoteka trenutno su sinkronizirane sa originalnim datotekama na poslužitelju. 
Popisivač prijenosnih uređaja:  Provodi pravila grupe kod prijenosnih uređaje za pohranu podataka. Omogućuje aplikacijama kao što je Windows Media Player uvoz za prijenos i sinkronizaciju sadržaja pomoću prijenosnih mas-uređaja za pohranu.  Ako ne želite sinkronizirati prijenosne uređaje s WMP, možete isključiti. 
SSDP Discovery:  Otkriva umrežene uređaje i usluga koji koriste protokol SSDP discovery, kao što je UPnP (Universal Plug and Play ) uređaj. Jednostavnije rečeno, pomaže da lakše umrežimo uređaje. Imamo li mrežni pisač, SSDP lakše pronalazi i instalira pisač . Međutim, ako znate sami kako konfigurirati uređaje preko mreže, onda nema potrebe za ostaviti uključenim ovaj servis.
Windows Media Player Network Sharing Service: Omogućava vam da sve što je u vašoj Windows Media Player biblioteci podijelite sa mrežnim uređajima, kao što je drugo računalo. Ako uopće ne koristite Windows Media Player , onda onemogućite ovaj servis.
Windows Search pruža indeksiranje sadržaja, pretraživanje za datoteke, e-poštu, i druge sadržaje.
Ova usluga pruža uglavnom indeksiranje funkcionalnosti. Ukoliko ne koristite Windows Search, isključite.

Ovo je samo kratki popis mnogih Windows servisa koji mogu biti onemogućeni bez da uzrokuju velike probleme za većinu ljudi.

Sanja Ledinek
Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.