Windows 3.x i DOS arhive iz ’90-tih godina – da, možete ih ponovo oživjeti!

Fotografija članka: Windows 3.x i DOS arhive iz ’90-tih godina – da, možete ih ponovo oživjeti!

Blast from the past! Zahvaljujući internetskoj arhivi (The Internet Archive), ponovo možete koristiti aplikacije i video igre čak iz vremena Windows 3.1 operativnog sustava – direktno iz vašeg web browsera. Da, čak i DOS!

Oglas

Internet Archive je neprofitna online biblioteka s milijunima besplatnih knjiga, filmova, glazbe, aplikacija i puno više toga. Samo iz davnih ’90-tih godina prošlog stoljeća su sačuvali više od 1.500 video igara i aplikacija, u vrijeme kada je aktualan bio Windows 3.1 operativni sustav. I sada vam je to sve nadohvat ruke, u samo nekoliko klikova.

Mnogi koji ovo čitate vjerojatno se niste niti rodili u to vrijeme, tako da vam je teško objasniti kako je to izgledalo kada se pojavila nova aplikacija, video igra ili nešto treće. To je bilo nevjerojatno uzbuđenje, radost, veselje, imati nešto novo. Današnjim potrošačima i gutačima računalnog i online sadržaja to je teško objasniti, jer je ponuda neusporedivo veća. Možda možemo povući paralelu s glazbom – ’80-tih i ’90-tih se točno znalo tko su vodeće grupe i pjevači, a danas svi nešto rade i brljaju, tako da je teško se profilirati, sve je nekako izmiješano.

Vratimo se mi na našu priču. Zahvaljujući DOSBox-u, browserski orijentiranoj aplikaciji, vrlo jednostavno možete pokrenuti neke druge stare aplikacije. Čak smo pronašli i neke DOS igre i aplikacije. Da, MS-DOS je također proizveo Microsoft, ako niste znali, tada je nekako sve počelo… :)

Tehnološkim nostalgičarima svakako preporučujemo pogledati , ponovo ćete dobiti onaj stari dobri osjećaj rada u Windowsu 3.1, a i možete pokrenuti razne popularne aplikacije kao što su Chessnet ili BizWiz Financial Calculator.

Zašto ističemo Windows 3.1 operativni sustav? Upravo tada je krenula nova era operativnih sustava koji su se odmaknuli od DOS-a koji je bio više “konzolaški” i “tipkački” osnosno asemblersko-mašinski, dok su Windowsi ponudili rad s mišem i grafički prikaz aplikacija na ekranu (GUI). Prelazak iz DOS-a na Windowse je bila velika tehnološka revolucija, vjerujemo kako će se mnogi željeti prisjetiti kako je to nekada bilo.

A vama, koji ste od “jučer”, možda to ništa ne znači. Svejedno, evo vam svima link na pa se zabavite i istražite kako je to nekada bilo… :)

Foto:
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.