Windows 10 S – sve što trebate znati

Fotografija članka: Windows 10 S – sve što trebate znati

Windows 10 S je nova laganija verzija aktualne inačice Windowsa, pročitajte što sve nudi…

Oglas

Microsoft je 2. svibnja službeno skinuo zavjesu sa nove lagane verziju sustava Windows 10. Izvorno se očekivao naziv Windows 10 Cloud, ali umjesto toga jednostavno su ga nazvali Windows 10 S.

Windows 10 S debitirao je 2. svibnja, a uređaji koji su namijenjeni za korištenje odmah su postali dostupni. .Međutim, da bi bili jasniji, Windows 10 S nije za pojedinačnu prodaju, nego će se naći na novim uređajima izdanim IT administratorima u obrazovanju, kao i onima koji su već na klupama. Nije slučajno da je Windows 10 S usredotočen na obrazovni sektor, jer  Microsoft želi dio Googleovog Chromebook plijena. I zato su već sad ustrajno krenuli kako bi bili spremni i dostupni na početku školske sezone 2017.

10 S bi trebao bi potpuno besplatan obrazovnim institucijama koje već koriste Windows 10 Pro. Dok će kod nabave novih uređaja, proizvođači hardvera subvencionirati troškove OS-a. Budući da se Windows 10 S izravno natječe s operativnim sustavom Chrome OS, Googleovim operativnim sustavom za svoju Chromebook platformu, ima smisla koristiti isti poslovni model. Google ne prodaje taj OS pojedinačno za klijente da se instaliraju na strojeve. Kao takav, Microsoft je slijedio model. Početna cijena prijenosnih računala s operacijskim sustavom Windows 10 S bit će već od 180 €.

Windows 10 S je lakša verzija sustava Windows 10. To znači da OS može podržati samo aplikacije preuzete iz Microsoft Windows Store i one koje su predinstalirane. To poboljšava brzinu paljenja na svega 5 sekundi, za razliku od Widnows 10 pro kojemu ponekad treba i nekoliko minuta. 10 S ima mogućnost sinkronizacije postavki čitave učionice takvih računala pomoću jednostavnog usb sticka. A ako vam je potrebna aplikacija koje nema u Windows Store, možete se prebaciti na standardni Windows 10 Pro, ali uz doplatu od oko 350 kn. Microsoft će sam financirati te naknade za profesore i školarce.

Od aplikacija možemo očekivati , OneNote, Windows Ink… Filmovi i Groove glazba, Karte, Pošta, Kalendar. za sadanema riječi o Office-u 365 koji je obično uključen u obrazovne projekte. I imamo novitet, besplatnu pretplatu na Minecraft: Education Edition.

Pratite jer se nadamo da ćemo kad-tad dobiti u ruke neki uređaj sa Windows 10 S i isprobati ga.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.