Office kolaboracija – uređivanje dokumenata u isto vrijeme

Fotografija članka: Office kolaboracija – uređivanje dokumenata u isto vrijeme

Office je postao još moćniji uredski alat

Oglas

Svi koristimo Office paket, nema dvojbe oko toga. Office je nešto bez čega se ne može zamisliti ozbiljniji projekt.

No, i taj Office je imao svoja ograničenja. Možda je svakako najzanimljivije ograničenje to što nije bilo moguće uređaivati dokumente u isto vrijeme. Dakle, kada je jedna osoba završila s dokumentom, tada ste ga mogli dobiti te početi s uređivanjem.

Sve se to mijenja od Officea 2016 koji pruža mogućnost da dva ili više uređivača pristupe dokumentu i uređuju ga u isto vrijeme. Ovako baš imate zadnju verziju dokumenta uza sebe. Ovo mnogo olakšava da više ljudi radi na istom projektu.

Dijeljenje je moguće izvan grupe i s grupom pa i vanjski suradnici mogu pristupiti određenom dokumentu. S pristupanjima nismo imali problema i Office je dosljedno do sada provodio ograničenja koja smo mu zadali. Tako da se neki dokument može i javno uređivati zahvaljujući ovome sada (je li naša uprava napokon dobila zadovoljavajući softver za javnu raspravu? :) op.a.).

Dijelovi Office paketa koji podržavaju ovaj način rada uključuju Word, Excel i PowerPoint. Ove inačice su dostupne i u web verzijama koje imaju manje opcija nego njihove offline verzije, ali još uvijek su obuhvatnije i bogatije od Google Dokumenata. Iako je Word mnogo moćniji od Google Dokumenata, treba priznati da je na Google Dokumentima kolaboriranje stara vijest.

(preuzeto s Engadget.com-a, budući da smo dobili samo jednu verziju Officea pa smo morali isprobavati uz pomoć drugih kolega s privatnim licencama)

Isprobali smo ovaj način rada i pohvaljujemo ga. Riječ je o malim prijenosima podataka pa nije potrebno imati brzu vezu, ali je potrebno da su oba uređivača na istoj verziji. Dakle, ili oba uređivača moraju biti u online verziji ili oba trebaju raditi na desktop verziji. Ovo unazađuje uređivanje u malom postotku situacija (no, Microsoft je potvrdio da u budućnosti planira maknuti ovo ograničenje).

Vizualno je dojmljivo vidjeti dva pokazivača na ekranu (kao na slici gore) dok se pomiču i uređuju tekst. Budući da Božidar kao glavni urednik uvijek pogleda moje recenzije kako bi ih stilski i gramatički popravio, ja ga slijedim kako bih ispravio poneki zatipak koji nastane u žurbi. Prilično zgodno.

Jednostavan i praktičan zajednički rad ne bi bio moguć i bez lakog dijeljenja. Zato Word i drugi programi imaju na sebi istaknutu tipku “Share” za lako dijeljenje. U trenutku je dokument na OneDriveu ili SharePointu i dostupan odabranim korisnicima ili grupama. Ako druga strana nema Office, može ga urediti i preko web aplikacija dok god ima Microsoft račun, a kao što smo već rekli, većina značajki je u tim verzijama ipak podržana.

Insights je također zgodna stvarčica u Wordu koja daje savjete, odnosno prijedloge na riječi ili fraze koje korisnik označi.

Povijest izmjeni je isto mnogo preglednije napravljena pa i za to upućujemo pohvalu.

Sve u svemu, Office 2016 nosi zgodne stvari. Dok su neke izvrsne, za neke možemo samo reći da nam nije jasno zašto smo ih toliko čekali. No zbog toga će Office 2016 biti vjerojatno i najpopularniji Office do sada.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.