Windows 10 Mobile – nekada perspektivni OS za mobilne uređaje se gasi?

Fotografija članka: Windows 10 Mobile – nekada perspektivni OS za mobilne uređaje se gasi?

Prema nekim posljednjim potezima koje je povukla kompanija iz Redmonda, vrlo je upitna sudbina Windows 10 Mobile operativnog sustava za mobilne uređaje, odnosno pametne telefone. Znači li to da odlaze u povijest?

Oglas

Podsjetimo se, Windows 10 Mobile OS je pokrenut u ožujku 2016. godine, prije nešto više od godinu dana. Do sada je bila samo jedna veća softverska nadogradnja, ona o kojoj smo pisali nedavno, a radi se o . No, zanimljivo je, ali i znakovito, kako je .

Dogodilo se još nešto. Microsoft je iz uklonio Upgrade Advisor aplikaciju preko koje su se pametni telefoni koji rade na Windows Phone 8.1 mogli nadograditi na Windows 10 Mobile. Isto tako, nove nadogradnje Windows 10 Mobile OS-a više nisu dostupne preko Windows Insider aplikacije koja se nalazi na Windows Phone 8.1 uređajima. Sve te Microsoftove aktivnosti sugeriraju samo jednu stvar – moguće vrlo skoro gašenje Windows 10 Mobile operativnog sustava.

Naravno, ako imate uređaj na “desetki” neće on prestati raditi, ali Microsoft više neće davati tehničku i korisničku podršku, tako da ćete ostati sami na vjetrometini softverskih bespuća. Isto tako, ako ste s inačice 8.1 instalirali desetku i vratite se na 8.1, više je nećete moći instalirati desetku na svom pametnom telefonu.

I prije su postojale glasine kako bi kompanija iz Redmonda mogla napustiti Windows 10 Mobile, no Microsoftovac Dona Sarkar je to opovrgnuo rekavši kako kompanija nema namjeru napustiti ovu platformu. Ako to sagledamo i u duhu samih Lumia pa i drugih Windows temeljenih pametnih telefona, vidljivo je kako korisnici nemaju interesa za kupovinom ovih uređaja. Naravno, ovdje se postavlja pitanje – zašto? Pravog odgovora nema. U posljednjih je pet godina Microsoft praktički uništio Lumia brend svojim kvazi-idejama, a Nokia je pribijena na stup srama. Isto tako, puno se pričalo i o namjernom uništavanju Nokije, točnije njihove mobilne divizije, kako bi je Microsoft što povoljnije kupio. I opet, ako se osvrnemo u posljednjih pet godina, gotovo smo uvjereni kako nitko ne bi mogao bolje uništiti ovu naizgled lijepu priču kao što je to napravio Microsoft. Sorry, ekipo iz Microsofta, znamo da smo dobri s vama, ali nekad je istina gruba stvarnost :)

Srećom, Nokia se sa novim smartfonima ove godine uzdignula kao Feniks iz pepela i sve najave govore kako će u 2017. godini postati vrlo ozbiljan igrač na tržištu pametnih telefona. U isto vrijeme, čuju se sve ozbiljnije glasine kako će Microsoft ugasiti Lumia brend, jer se nije pojavio niti jedan novi model. Ono što za sada postoji to radi dok radi, kad prestanu samo će nestati.

Ove informacije se mogu provjeriti i na globalnom tržištu, kod IDC-a, Gartnera i drugih analitičkih kuća koje su prije nekoliko godina bilježile lagani rast udjela Windows Phone/10 Mobile uređaja u odnosu na Android i iOS, no, sve se vrlo naglo strmoglavilo, tako da je količina Windows Phone smartfona (i svih njegovih inačica) postala gotovo statistička pogreška na globalnom mobilnom tržištu.

Da, sjećamo se i kako je jedno vrijeme bilo ozbiljne priče oko uređaja koji bi navodno trebao naslijediti Lumije o čemu smo također dosta pisali, ali o tome više ni traga ni glasa. Zanimljivo je i kako je Samsung predstavio Microsoft inačicu Galaxy S8 smartfona s različitim aplikacijama kao što su Office, Skype i OneDrive. Što će se zaista u svemu ovome događati u bliskoj budućnosti možemo samo nagađati, jer se Microsoft još nije službeno oglasio. Drugim riječima, sve je ovo još uvijek na razini glasina i informacija koje već mjesecima cirkuliraju online, zanima nas hoće li ih Microsoft potvrditi ili opovrgnuti.

Usudit ćemo se otići i korak dalje i upitati sami sebe – koja je budućnost Windows OS-a? Svijet se polako ali sigurno okreće mobilnim uređajima, a u tom dijelu Microsoft isto tako polako gubi tržišnu bitku…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.