Windows 10 – Kako napraviti sigurnosnu kopiju (backup)

Fotografija članka: Windows 10 – Kako napraviti sigurnosnu kopiju (backup)

Činjenica je da sigurnosno kopiranje nije oduvijek bio najjednostavniji, a time ni najdraži postupak korisnika. Desetka stvari mijenja, zato ostanite sa nama i osigurajte svoje podatke. :)

Oglas

Sigurnosno kopiranje je davno prestalo biti čuvanje fotografija na DVD-u, disku i sličnim medijima. Danas je ono dobilo poprilično široki smisao sa jednim ciljem. Da korisnik u što kraćem vremenu i bez suvišnih procedura može obaviti povratak podataka (restore). Unutar mobilne verzije, tj. Windows Phone-a već dugo postoji mogućnost jednostavnog sigurnosnog kopiranja koja je odnedavno stigla i na Windows 10.

Svima je poznato da inicijalno postavljanje sustava odnosi znatan dio vremena. Windows 10 će znatno olakšati jedan dio procesa, onaj vezan uz postavke i personalizaciju. Kako bi spomenuto mogli koristiti, važno je prilikom prve aktivacije unijeti vlastiti Microsoft račun kojim se prijavljujete u Outlook ili Xbox servis. Želite li iste postavke prenijeti na drugo računalo ili iste vratiti iza formatiranja dovoljno je upisati korisničko ime i lozinku te pokrenuti restore.

Sinkronizacija postavki – kompatibilna i sa Windows 8.1

Otvorite start izbornik, postavke i kliknite na računi. Sa lijeve strane odaberite karticu sinkronizacija postavki te po želji uključite sljedeće stavke: tema, jezične preferencije, povijest preglednika i favoriti, lozinke te postavke aplikacija iz Windows trgovine. Sve odabran će se pohraniti u OneDrive-u.

Sinkronizacija podataka

Sigurno se pitate zašto prethodnim postupkom nisu uključeni i podaci. U priču ovdje ponovo dolazi OneDrive koji vas pri prvom pokretanju pita što želite sinkronizirati. Ako ste preskočili taj korak, ne brinite. Otvaranjem postavki OneDrive-a (kartica “Auto save”) možete naknadno mijenjati gdje želite spremati fotografije i dokumente. U kartici “odabir mapa” označite sve što želite iz OneDrive-a prebaciti na lokalni disk te imati sinkronizirano u realnom vremenu.

Backup putem vanjskog medija

backup2

Znamo da nisu svi ljubitelji oblaka. Ako iz bilo kojeg razloga ne želite koristiti OneDrive, na raspolaganju je File history, alat poznat iz Windowsa 8. Njegov nedostatak je u ograničenosti tj. u kopiranju datoteka smještenih u bibliotekama korisnika, dok drugo morate ručno dodati. Gore spomenuti backup postavki također nije podržan.

Dobro je znati da ukoliko ste na prethodnom računalu backup radili putem alata “Backup and restore tool”, na Windows 10 možete bez problema iskoristiti prethodno.

Zbog računalnih diskova velikih kapaciteta u ovom trenutku je nemoguće očekivati da će besplatni backup biti u potpunosti vezan za oblak. Zato Windows 10 odvajanjem postavki od korisničkih podataka donosi optimalnu kombinaciju koju svatko može prilagoditi svojim potrebama.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.