Windows 10 donosi odlično opremljenu galeriju za fotografije

Fotografija članka: Windows 10 donosi odlično opremljenu galeriju za fotografije

Jedan program za pregledavanje slika, drugi za dodavanje efekata, treći za rezanje … voljeli bi sve zajedno. Zato Windows 10 donosi odlično opremljenu galeriju koja po mogućnostima neće razočarati.

Oglas

Iako se čini neobičnim, namjerno smo odabrali ovu temu za početak projekta “10 komentatora o Windows 10”. Galerija sigurno nije prva stvar koju ćete proučiti nakon instalacije, međutim šteta je ne iskoristiti potencijal koji pruža. Već u uvodu se spominje cijeli spektar programa koji su vjerujem prisutni na svakom računalu. Korištenje različitih programa za manipulaciju slikama sigurno nije najpraktičnija stvar. Novost je Microsoftovo objedinjavanje različitih funkcija u osnovnu foto galeriju čime možete znatno uštediti na vremenu.

Vrste prikaza i OneDrive za cjeloviti pregled slika

Sučelje galerije sa lijeve strane skriva tzv. “hamburger” listu radnji, odnosno možete birati između tri načina prikaza: zbirka, albumi i mape. Pri dnu je poveznica za otvaranje postavki i izbor Microsoft računa koji omogućava povezivanje slika pohranjenih u OneDrive-u sa lokalnim preglednikom. Ovime je galerija dobila potpuno novo značenje, jer primjerice sve slike u oblaku od sada na jednostavan način možete pretraživati unutar galerije.

Posebno pohvaljujemo odvojenost OneDrive apliakcije od galerije. Naime prilikom prvog pokretanja OneDrive će vas pitati da označite koje datoteke i mape želite sinkronizirati na računalo. Označite li podatke koje ste koristili posljednjih godinu dana, to neće utjecati na prikaz starijih fotografija u galeriji. Iako neće biti lokalno pohranjene na računalu, uz vezu sa internetom brzo ćete pronaći željeno.

Trenutno je 2015., a vama treba fotka iz 2011. Zaboravite skrolanje, klikom na bilo koji prikaz datuma (označen plavo) dobit ćete listu mjeseci i godina. Odabirom željenog, sustav će vam prikazati fotografije samo iz tog intervala. Slobodno zaboravite otvaranje raznih programa i preglednika jer sve imate na jednom mjestu dostupno za trenutak, tj. koliko vam zakupljena brzina interneta dozvoljava.

Ostale naredbe

U sučelju smještene gore desno nalaze se naredbe osvježi, odaberi i uvezi za trenutni uvoz sa medija kojeg ste spojili u računalo. Slike možete odabrati i klikom na kvadartić u kutu svake slike, iza čega sve možete jednostavno podijeliti sa prijateljima. “Dijeli” opcija automatski otvara aplikacije unutar kojih je integrirana spomenuta funkcija (npr. pošta, twitter, dropbox i ostale).

Uređivanje slika

Odabirom jedne slike otvara se njezin uvećani prikaz uz klasičan izbor radnji koje ste imali i ranije: objavi, dijaprojekcija, rotacija, poboljšaj, izbriši, kopiraj, ispiši, detalji. Nova je opcija uredi unutar koje postoje 4 grupe alata osnovni popravci, filteri, svjetlo (kontrast i sjene), boja (temperatura, nijansa, zasićenost) i efekti. Osnovnim popravcima smatra se automastko poboljšanje, rezanje, poravnanje, uklananje crvenih očiju te retuširanje. Od dodatnih efekata na raspolaganju je značajka “vinjeta” i selektivni fokus.Neke primjere smo izdvojili u fotogaleriju u nastavku.

Postavke i suradnja sa drugim oblačnim sustavima

Na dnu hamburger menija nalaze se postavke kojim možete uključiti/isključiti automatsko poboljšanje fotografija, te ukloniti duplikate. Volite li pločice u star izborniku, opcija odabira njezina izgleda će svakako biti od koristi. Ukoliko iz određenih razloga ne želite prikaz slika iz OneDrive-a slobodno možete prethodno ugasiti.

Kako svi korisnici nemaju podatke u Microsoftovom oblaku, istražili smo stanje po tom pitanju. Izravan uvoz iz drugih oblačnih servisa nije moguć, međutim možete iskorisiti mogućnost dodavanja drugih izvora. Evo primjera. Ukoliko koristite Dropbox, pretpostavljamo da ste instalirali lokalnu aplikaciju kojom sinkronizirate sadržaj. Pod uvezi dodajte mapu gdje Dropbox pohranjuje datoteke i to je to. Jedini nedostatak ovakvog uvoza je nemogućnost pregledavanja fotografija koji se nalaze u oblaku, a ne u sinkroniziranom folderu.

Zašto je galerija primjer nove ideje Microsofta?

Vrlo jednostavno, riječ je o univerzalnoj aplikaciji posebnog dizajna koja se automatski prilagođava veličini ekrana. Koristite li Windows 10 Mobile ili ste samo smanjili prozor na radnoj površini, ona će uvijek biti funkcionalna. Koristite ekran osjetljiv na dodir iskustvo će biti jednako zbog dobro osmišljenih izbornika. Integracija sa OneDrive-om omogućava pregled svih fotografija koje imate, a uređivačke mogućnosti donose dugo traženo iskustvo sa mobitela.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.