WinDays9: konferencija prilagođena gospodarskim prilikama, inovacije i ICT kao izlaz iz krize

Fotografija članka: WinDays9: konferencija prilagođena gospodarskim prilikama, inovacije i ICT kao izlaz iz krize

WinDays9: konferencija prilagođena gospodarskim prilikama, inovacije i ICT kao izlaz iz krize

Na konferenciji će se, među ostalim, govoriti o učinkovitom IT poslovanju, ICT inovacijama i razvoju, mobilnosti i komunikacijama, novim tehnologijama te rješenjima za tijela javne vlasti i financijsku industriju.

Na prvom danu konferencije, održanom 20. travnja, sudionici su imali prilike prisustvovati nizu stručnih IT treninga s područja razvoja softverskih rješenja, upravljanja projektima te mnogih drugih. Treninzi su se temeljili na raširenim i prihvaćenim tehnologijama i područjima te su tako sudionicima pružili mogućnost nadogradnje vlastitog znanja i njegova korištenja u svakodnevnim zadacima i poslovima. Tijekom prvog dana Microsoft WinDays konferencije sudionici su mogli sudjelovati na brojnim predavanjima i okruglim stolovima na temu uloge IT u poslovanju, zaštite intelektualnog vlasništva te poticanja razvoja inovativnosti malih i srednje velikih tvrtki u Hrvatskoj.

U svojem pozdravnom govoru na današnjem službenom otvaranju konferencije direktorica devetih WinDaysa, Petra čiček, najavila je mnoštvo zanimljivih tema i događaja te pozvala sve sudionike da aktivno sudjeluju u nastavku konferencije. Direktorica tvrtke Microsoft Hrvatska, Venesa Schütz, ukratko se osvrnula na konferenciju i ulogu ICT-a, znanja i inovacije u suvremenom poslovanju nakon čega je predala riječ Ivici Mudriniću, predsjedniku Uprave T-Hrvatskog Telekoma, a zatim i Igoru Lučiću, državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, koji su se kratko obratili publici. Urednici sadržaja WinDays konferencije, Igor Slišković, Luka Abrus i Ratko Mutavdžić, ukratko su predstavili predavanja, forume, radionice i ostale konferencijske sadržaje. Prof. Jasenka Pregrad, voditeljica UNICEF-ovog programa za sigurno i poticajno okruženje u školama, ukratko je predstavila ovogodišnju humanitarnu akciju s temom sprječavanja digitalnog nasilja među djecom.

WinDays9: konferencija prilagođena gospodarskim prilikama, inovacije i ICT kao izlaz iz krize

Noseća tema – "Izaberi budućnost!"
Nakon što je konferencija izrasla u vodeći tehnološki događaj u zemlji i bližoj regiji, WinDaysi su uveli određene koncepcijske promjene, kako bi sadržaj bio još kvalitetniji i pristupačniji sudionicima. Ovogodišnje WinDayse čine tri konferencije – Microsoft WinDays9 Business, Microsoft WinDays9 Technology te Microsoft WinDays9 virtualna konferencija koja će se održavati virtualno – putem interneta. Prilikom otvaranja konferencije, direktorica Microsofta Hrvatska, Venesa Schütz izjavila je: “U svakoj krizi nalazi se prilika, a sve što je potrebno napraviti jest iskoristiti je. Stoga smatramo kako je sada, više nego u vremenima kada krize nema, izuzetno važno sagledati sve elemente kojima informacijska tehnologija može pomoći u poslovanju. Tu ne mislimo samo na one kojima se izravno smanjuju troškovi, već i na rješenja koja pronalaze nove kupce ili pomažu da poslovni odnosi s postojećima ostanu kvalitetni ili postanu još boljima. I zato iznova ističemo kako je važno iskoristiti priliku i izabrati budućnost“.

WinDays9: konferencija prilagođena gospodarskim prilikama, inovacije i ICT kao izlaz iz krize

Prezentacije vrijednosti računalne i komunikacijske tehnologije u stvaranju poslovnih prednosti, kako za tvrtke tako i pojedince, jedna je od temeljnih odrednica WinDaysa. Prošle godine konferencija je imala za cilj pokazati funkcionalnost spoja tehnologije i poslovanja. Ove će se godine sadržaj konferencije fokusirati na mogućnosti koje pruža ICT tehnologija kako bi se uspješno i učinkovito poslovalo i tijekom razdoblja krize s naglaskom na važnost osiguranja poslovne budućnosti.
Konferencija će okupiti ključne donositelje odluka iz privatnog, javnog i akademskog sektora te državne uprave koji će imati priliku raspravljati o doprinosu inovacije u stvaranju konkretnih vrijednosti tehnologija, stvaranju i korištenju poslovnih prilika na domaćem, europskom i globalnom tržištu. Također će se razgovarati i o utjecaju ICT-a na razvoj i poticanje zapošljavanja u zemlji te o tome kako korištenje tehnologije utječe na svakodnevni život.

WinDays9: konferencija prilagođena gospodarskim prilikama, inovacije i ICT kao izlaz iz krize

Ovogodišnji novi koncept WinDaysa, koji je prilagođen aktualnim gospodarskim prilikama, prije svega naglašava ulaganje u inovacije i važnost osiguranja poslovne budućnosti. Sudionici konferencije su tako imali priliku prisustvovati nizu okruglih stolova na temu uloge IT-a u poslovanju, zaštiti intelektualnog vlasništva te poticanju rasta malih i srednje velikih tvrtki.

Pored toga, okupljeni su također imali priliku sudjelovati na WinDays Forbes Forumu na temu „Izaberimo budućnost – kako ICT može potaknuti oporavak gospodarstva?“, a koji u organizaciji mjesečnika Forbes, predstavlja centralni dio drugog dana konferencije. Ugledni sudionici otvoreno su raspravljali o ICT industriji kao pokretaču gospodarstva, o višestrukim koristima ICT-a posebice u doba krize te načinima na koje ICT može smanjiti troškove. Na forumu su, uz ravnanje moderatora Mislava Bage, sudjelovali Igor Lučić, državni tajnik središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-Hrvatskog Telekoma, Goran Radman, predsjednik tvrtke Sense Consulting, Ninoslav Pavić, predsjednik EPH te Venesa Schütz, direktorica Microsofta Hrvatska.

WinDays9: konferencija prilagođena gospodarskim prilikama, inovacije i ICT kao izlaz iz krize

Na posebnoj panel raspravi, predstavljen je plan i program Microsoftovog inovacijskog centra u Splitu koji će se otvoriti tijekom svibnja ove godine. Microsoftov inovacijski centar i prateći programi namijenjeni su prvenstveno malim i srednje velikim IT tvrtkama te predstavljaju inkubator za nove tvrtke s područja informacijske i telekomunikacijske tehnologije i središnje mjesto za uključivanje već aktivnih IT tvrtki u suradnju na novim zajedničkim projektima. Centar pruža podršku za osmišljavanje, izradu i ispitivanje softverskih aplikacija te osigurava infrastrukturu i resurse potrebne da bi tvrtke lakše prilagodile postojeće aplikacije i stvarale nove i inovativne proizvode koristeći Microsoftove alate, metodologiju i resurse.

WinDays konferencija nastavlja svoju tradiciju suradnje s tijelima državne uprave i predstavljanja novih rješenja na području e-uprave. U skladu s time, Igor Lučić, državni tajnik ureda za e-Hrvatsku održao je predavanje pod nazivom „Strategija razvoja e-uprave“ na kojem je zajedno sa svojim suradnicima izložio strategiju daljnjeg razvoja servisa elektroničke državne uprave. Direktorica Microsofta Hrvatska Venesa Schütz kazala je kako Microsoft na ovoj konferenciji želi intenzivnije naglasiti mogućnosti i konkretne prednosti koje pruža ICT tehnologija kako bi se uspješno i učinkovito poslovalo, posebice tijekom razdoblja krize. Schütz je dodala kako je važno da se u ovakvom trenutku potencijalnog smanjivanja ekonomskih aktivnosti ujedine napori države, nadležnih institucija i poslovnog sektora kako bi se kriza lakše prebrodila. Prema njezinim riječima, postoji još poprilično prostora u kojem tehnologije mogu pomoći razvoju raznih gospodarskih sektora ali i povećanju učinkovitosti rada državnih institucija. Na gospodarstvu je da prepozna te potencijale, u čemu im ICT tehnologija može pružiti punu podršku.

WinDays9: konferencija prilagođena gospodarskim prilikama, inovacije i ICT kao izlaz iz krize

Novi proizvodi i rješenja
Uz brojne poslovne i tehnološke prezentacije, ovogodišnji WinDaysi poseban su naglasak stavili na niz novih Microsoftovih tehnologija i usluga, poput Windows 7 operacijskog sustava, novog Office 14 uredskog sustava, Azure platforme za korištenje usluga i računalne infrastrukture putem Interneta. Govorit će se i Microsoftovim Live servisima, Dynamics Navision i CRM poslovnim rješenjima, novoj SharePoint 14 portalnoj platformi te o novom operacijskom sustavu za mobilne telefone i džepna računala, Windows Mobile 6.5.

WinDays Network
I ovogodišnja konferencijska mrežna infrastruktura – WinDays Network – koristit će se nizom rješenja i sadržaja utemeljenih na novim Microsoftovim proizvodima. Cjelokupna poslužiteljska infrastruktura stoga je izvedena uz pomoć virtualizacijskih tehnologija koje donose brojne prednosti, kako u upravljanju samim sustavom, tako i uštedama u njegovu radu. Iz perspektive novouvedenih usluga, ovogodišnja WinDays mreža ističe se i demonstracijom novog Windows 7 operacijskog sustava koji u kombinaciji s novim okruženjem pristupa mreži u kombinaciji s Windows Server 2008 R2 sustavom. Posebnost ovogodišnje konferencije je i uvođenje RFID sustava za sve akreditirane sudionike. Sustav je uveden kako bi se mogla uspostaviti bezkontaktna evidencija sudionika pri ulasku na predavanja te sudjelovanje u različitim nagradnim igrama.

WinDays9: konferencija prilagođena gospodarskim prilikama, inovacije i ICT kao izlaz iz krize

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.