Windays17: tehnološki dio konferencije u znaku rasprava o IT promjenama u Microsoftu

Fotografija članka: Windays17: tehnološki dio konferencije u znaku rasprava o IT promjenama u Microsoftu

Igor Pavleković održao Technology Keynote govor te naglasio ključne teme koje donosi tehnološki dio konferencije, a to su tehnologije otvorenog koda i informacijska sigurnost. Patrick O’Rourke prezentirao kako je tvrtka Microsoft pokrenula i još uvijek prolazi digitalnu transformaciju. Alen Delić načeo temu informacijske sigurnosti, jednu od najvažnijih stavaka ovogodišnje WinDays konferencije.

Oglas

Igor Pavleković je održao Technology Keynote govor kao uvod u sve što donosi tehnološki dio konferencije. Kako je glavna tema konferencije digitalna transformacija, na tehnološkom dijelu govorit će se o tehnologiji koja je potiče, te pokazati primjere digitalnih tvrtki koje su prepoznale važnost digitalne transformacije i implementirale je u svoje poslovanje kako bi postigle svoje poslovne rezultate na brži način te kako bi postale konkurentne na globalnom tržištu. Također, veliki fokus stavljen je na dvije zasebne kategorije predavanja; tehnologije otvorenog koda i informacijsku sigurnost.

Predavanja i teme oko otvorenog koda su nešto što Microsoft već duže vrijeme pokušava popularizirati i zajednici i korisnicima pokazati kako se ta tvrtka u posljednjih nekoliko godina transformirala, odnosno, otkako je Satya Nadella CEO tvrtke. Igor Pavleković je zato naglasio kako će WinDays konferencija sudionicima priuštiti mnoštvo takvih predavanja, koja su prije 5-6 godina bila nezamisliva. Najavio je neka istaknuta predavanja poput onog koje će održati Damarys Vigil i David Sosty iz Microsofta te pričati o tome kako Digital Crime Unit unutar Microsofta pomaže u borbi protiv informacijskog kriminala. Teme sigurnosti će dodatno pokriti i Leon Juranić i Alen Delić, koji su sinonimi stručnjaka za informacijsku sigurnost. Iz tvrtke Red Hat dolazi nekoliko stručnjaka koji će govoriti o otvorenom kodu u javnom oblaku i tehnologijama koje pomažu u održavanju takvih sustava.

„Našim sudionicima smo osigurali više od 130 zanimljivih predavanja koje će predavati vrhunski predavači u svojim područjima. Iako su teme šarolike, pokrili smo sve trenutno aktualne teme iz svijeta tehnologije koje Microsoft može ponuditi svojim korisnicima. Poseban fokus smo stavili na teme otvorenog koda i informacijske sigurnosti te sam izuzetno ponosan na činjenicu kako je WinDays konferencija prepoznata kao mjesto predstavljanja novih tehnologija i trendova, ali i mjesto razmjene informacije, sklapanja novih poznanstava i poslova i tradicionalno dobre zabave. Kao što smo mogli čuti u Business dijelu konferencije, digitalna transformacija je nešto što je oko nas i u velikom je zamahu. Podloga navedenog fenomena je tehnologija, te je Microsoft kao vodeći tehnološki lider u svijetu prepoznao svoju ulogu i pozicionirao se ne kao kompanija koja slijedi, već kao kompanija koja pokreće i postavlja trendove u tom području“, rekao je Igor Pavleković, direktor WinDays Technology konferencije.

Kako je sigurnost informacija jedna od najvažnijih tema konferencije, Alen Delić, stručnjak za informacijsku sigurnost, govorio je o važnosti zaštite podataka, posebice na društvenim mrežama te naglasio kako su svi, pojedinci, ali i tvrtke, izloženi raznim internetskim sigurnosnim prijetnjama.

Nakon Technology Keynote govora je Patrick O’Rourke, IT direktor u Microsoftu, konkretnije u MSIT odjelu koji je zadužen za internu IT infrastrukturu unutar korporacije, održao zanimljivu prezentaciju o tome kako je Microsoft interno prošao i još uvijek prolazi kroz digitalnu transformaciju. Naglasio je kako se tehnologija mijenja velikom brzinom te se upravo tehnološke kompanije moraju brzo i učinkovito prilagoditi promjenama.

„Promjene u tehnologiji predstavljaju veliki izazov u kojem moramo ispuniti očekivanja i potrebe, kako klijenata tako i naše ciljeve, uz istovremeno učinkovito upravljanje infrastrukturom i poslovanjem“, rekao je O’Rourke i poručio da je prvi veliki korak digitalne transformacije u Microsoftu bio promjena u IT dijelu, kako bi se ukinule organizacijske prepreke i uskladili resursi i proces ujedinjavanja programskog inženjerstva.

Na svečanosti je održan i okrugli stol kojim je moderirao Igor Pavleković, a tijekom kojeg se raspravljalo o važnosti tehnologije otvorenog koda, a sudjelovali su Julie Baldwin iz tvrtke Red Hat, Hrvoje Bogner iz udruge HULK, Vedran Lebo iz tvrtke Flying Penguin, Nenad Merdanović iz tvrtke Haproxy Technologies i Tomislav Tipurić iz Microsofta.  Zaključili su da je otvoreni kod zasnovan na zajednici, a vođen inovacijama gdje je posebno važno dijeljenje znanja.

Nakon rasprave Domagoj Pavlešić iz dizzy.hr i Tomislav Tipurić ispričali su put digitalne transformacije BUG.hr kroz primjer tranzicije njihovog poslovanja na Azure platformu. Naposljetku su Filip Glavota iz Microsofta, Jozo Slejko iz tvrtke SPAN i Ilija Ranogajec iz tvrtke COMBIS demonstrirali mogućnost primjene botova u poslovanju. Cilj demonstracije bio je primjerom ukazati korisnicima kako se korištenjem umjetne inteligencije može uštediti vrijeme prilikom obnavljanja pretplata.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.